Nekad ne ide po planu

Hush, hush: 8 stvari o seksu nakon poroda koje moraš znati

Seks nakon poroda sa sobom povlači neka pitanja i nedoumice. To što je beba došla u tvoj život, ne znači da trebaš zaboraviti na trenutke intimnosti, no trebat ćete se prilagoditi novim okolnostima i voditi računa o onome o čemu prije trudnoće možda ne biste ni pomislili. Evo što trebaš znati o strasti nakon poroda

ryan-jacobson-d1hBfHYcAF8-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Spolni odnos nakon poroda jedna je od onih tema o kojoj se, iz nekog razloga, rijetko govori. To nekada parove dovodi u nezgodnu situaciju jer ih muče ključna pitanja. Kad je pravo vrijeme za ponovni intimni užitak - je li to tri tjedna, mjesec dana ili tri mjeseca od poroda, što je sa šavovima, zašto se neke žene tijekom odnosa osjećaju neobično - kao da im je to sve potpuno novo? Zašto je jednima libido povećan, a kod drugih seksualna želja ni ne postoji? Ako si rodila prije nekoliko tjedana ili mjeseci, tvoje je tijelo prošlo niz hormonalnih promjena, a tu je i beba zbog koje se parovi osjećaju iscrpljeno i umorno.

Image
Probaj nešto novo

Seks bez penetracije? Uz ove poze doživjet ćeš potpuno nove užitke

Možda ti je u tim danima seks zadnji na pameti jer jedva pronalaziš vrijeme za sebe, no ne brini, s vremenom se i to promijeni. Kako beba raste, tako parovi ipak mogu izdvojiti koji trenutak za šetnju, izlazak i intimnost, a kad se konačno vrate vrućim trenucima, mnogi kažu da im je jednako ili još više strastveno nego prije poroda.

Image
Foto: Pexels

Naravno da treba vremena da vam se sve posloži i vrati u normalu, no ako na umu imaš sljedećih osam istina o seksu nakon poroda, osvijestit ćeš da nisi jedina koju more iste nedoumice. Njih je za portal Parents.com izdvojila američka ginekologinja Rebecca Booth. Najvažnije jest da, kao par, ne inzistirate na spolnom odnosu tik nakon poroda - iako se želja kod većine vraća mjesec dana od poroda, bolje je pričekati sedam do osam tjedana, nakon prvog pregleda poslije poroda i onda kad uvidiš da je pravi trenutak. Postoji mogućnost da ti tada neće sve proći po planu, ali ključno se pokušati opustiti što je više moguće.

Image

Prvi put nakon poroda možda ne bude najugodnije iskustvo

Vaginalna suhoća komplicira stvari određenom broju žena, i tu im se obično savjetuje duža predigra kako bi se stidnica i rodnica adekvatno navlažile. Također, dobro je koristiti i lubrikante na bazi vode pa će cijelo iskustvo ići glađe. S obzirom na to da na vlažnost utječe hormon estrogen, koji uslijed dojenja može pasti, mogla bi te snaći suhoća. Naravno da odnos 'na suho' ne treba prakticirati jer je bolan, a može uzrokovati i krvarenje. Umjesto toga, probajte se maksimalno opustiti i posvetiti jedno drugome. Također, odvaži se izvoditi Kegelove vježbe - vaginalni porod može nakratko rastegnuti mišiće vaginalnog kanala pa im treba povratitio snagu. Čak i ako si rodila carskim rezom, treba pričekati da on zacijeli pa se tek onda bezbrižno prepustiti strastima. Dakle, ove okolnosti, a ponajprije osjećaj straha jer nisi sigurna kakav će ti biti seks ili osjećaj da sve morate obaviti u sekundi, dovode do neugode i boli. Zato ćemo ti opet preporučiti da komuniciraš s partnerom, slušaš svoje tijelo te da se ne stišćeš niti brineš kako će sve proći. Sve će ti biti lakše već sljedeći put.

Image
Foto: Unsplash

Nije ti do seksa? Evo zašto

Manje vremena za sebe i partnera, umor, nespavanje, briga... Sve su to čimbenici zbog kojih vjerojatno nisi zagrijana za spolni odnos. No, i priroda tu ima svoje prste: dojenje, odnosno hormon oksitocin koji se oslobođa pri dojenju, utječu na tvoj libido - to jest, manjak seksualne želje. 'Antropološki gledano, zadržavanje niskog seksualnog nagona način je na koji vaše tijelo sprječava novu, preranu trudnoću', kaže ginekologinja Booth. Nisi, dakle, jedina kojoj se ne da, ne brini.

Image

'Krvarim tijekom odnosa, je li to normalno'?

Ako si nedavno rodila, onda ti je vjerojatno poznato krvarenje kojim se tvoja maternica čisti i obnavlja u stanje u kojem je bila prije trudnoće. Spolni odnosi u prvim tjednima nakon poroda mogu samo pogoršati to stanje jer je vaginalna stijenka, ali i rodnica tada dodatno osjetljiva. To krvarenje trebalo bi proći najkasnije šest tjedana od poroda. Ukratko: krvariš li tijekom odnosa, možda ste previše požurili dok se tvoje tijelo još nije ni oporavilo, a možda te, uz vaginalnu suhoću, muči još nešto što samo ginekolog može procijeniti. U svakom slučaju, zatraži savjet stručnjaka.

Image

'Dolje' zaista može biti više prostora

Pri prvom seksualnom odnosu nakon poroda neke će žene imati dojam da im je osjećaj 'dolje' jednostavno drugačiji. Jedan dio njih mislit će da su se nekako 'proširile'. I možda ih osjećaj neće varati. 'Čak i netko tko je imao carski rez može biti pogođen, jer hormoni trudnoće šire zdjelicu', poručuje dr. Booth. Učvrščivanju mišića i zdjelice pomoći će Kegelove vježbe. Ako ti one nisu privlačne, pola sata ili sat pilatesa dnevno mogao bi te dovesti do boljeg osjećaja i zadovoljstva.

Image
Foto: Pexels

Važno je održavati intimnost

Iako parovi koji su dugo zajedno nekad nailaze niz opravdanja manjka seksualne aktivnosti, ne dopustite da vam dijete bude izgovor mjesecima. Kako dijete raste, u većini ga slučajeva netko može pričuvati na pola sata ili partner i ti stvorite svoj mali ritual zbližavanja u vrijeme kada vam to najviše odgovara. Bilo to popodne ili navečer. Dakako, to nije najjednostavnije kad dijete zahtijeva najviše brige, no s vremenom se da uskladiti. Manjak intimnih trenutaka - poljubaca i zagrljaja - negativno utječe na partnerski odnos, a u najgorem slučaju, mogli biste se osjećati kao cimeri. Budite iskreni i posvetite se jedno drugome. Strastvenim trenucima nije kraj one sekunde kad postanete roditelji.

Image

Uživaj u trenutku

I dok se mnogi u mladosti ili prije trudnoće često odlučuju za duže igre pod plahtama, kao novopečeni roditelji vjerojatno ćete biti ograničeni vremenom. Kako bi izbjegla osjećaj straha ili anksioznosti kad se nakon poroda vratiš 'u igru', pokušajte si osigurati dovoljno vremena. Komunicirajte, prisjetite se i vidite što vam odgovara. Kraći seks ne znači lošiji seks, već znači da trebaš uživati u trenutku. Misliti na sebe i svog partnera i, barem nakratko, isprazniti glavu od briga.

Image

Samo oprezno

Iako mnogi o tome ni ne pomišljaju, mogućnost za ponovnom trudnoćom postoji čim ti se menstrualni ciklus vrati u red. Struka preporuča da se do sljedeće trudnoće pričeka 18 do 24 mjeseca, dakle otprilike godinu i pol kako bi se smanjile možebitne komplikacije. Naravno da se neki parovi za sljedeću trudnoću odlučuju, recimo, dok im prva beba ima devet mjeseci. No, ako ti nisi jedna od tih svakako vodi računa o zaštiti i ne drži se one 'da ti se to ne može već dogoditi'.

Image
Foto: Pexels

Bit će bolje

Kao što ti je sad teško zamisliti da ćeš, kad beba malo naraste, moći putovati ili se vratiti poslu, jednako tako će se tvoj (vaš) seksualni život vratiti u normalu. Možda te trenutno muče neki od navedenih problema, no i oni će proći. Daj si vremena, ali se i prilagodi novim okolnostima. Majčinska (i očinska) uloga ne znači da automatski morate zaboraviti na zajedničke trenutke. Upravo suprotno - oni će poboljšati i ojačati vašu vezu što je važan aspekt funkcionalnog odnosa. Uostalom, u jednom ćeš trenutku shvatiti da je život s djecom nekad zaista kaotičan, no u pozitivnom smislu. Stoga te dragocjene trenutke privatnosti treba iskoristiti bez izgovora. Tko zna, možda budu i bolji nego prije!

Image
Foto: Unsplash