Potvrdila znanost

Sretnija solo: Sedam nevjerojatnih prednosti samačkog života

Biti u vezi je lijepo, no biti solo još je ljepše, a ako je vjerovati znanosti, samački život krije brojne prednosti. U nastavku smo izdvojile neke za koje možda nisi znala

solo-zivot.jpg
Foto: Unsplash

Svaka romantična komedija ikad uči nas kako je predivno biti u vezi ili u braku koji te ispunjava - kao da je to nešto čemu bi svatko od nas trebao težiti i da bez prave osobe pored sebe jednostavno nismo potpuni. No, što je s onima koji su solo, bilo da su odabrali samački život ili je samački život odabrao njih?

Image
Single and NOT ready to mingle

'Moj je izbor biti solo' - rastući trend među ženama je odluka da će biti singl

Samci su prečesto stereotipizirani i stigmatizirani. Njih se žali, dok se one koji su oženjeni ili u sretnim vezama naveliko slavi. Njih se stalno ispituje kada će se skrasiti i njima se upućuju oni čudni pogledi i pitanja, poput onog - kako to da si solo, a svi oko tebe imaju nekoga?

Ipak, samački život može biti izuzetno smislen i ispunjen i krije brojne prednosti koje možda ne bi očekivala, a koje su potvrđene brojnim istraživanjima. Dakle, biti solo i živjeti samačkim životom i nije tako loše, a kada te idući puta netko zagnjavi pitanjima zašto si solo, tada ga upoznaj s ovih sedam nevjerojatnih prednosti solo života.

POGLEDAJ VIDEO: Jana je vulkanizerka i svoj posao ne bi mijenjala ni za jedan drugi

Ostaješ u formi

Kada se osjećamo ugodno u vezi, tada i jedemo puno više. Zapravo, u jednoj britanskoj studiji, 62 posto ispitanih parova reklo je da su se udebljali nakon što su se posvetili ozbiljnoj vezi. To ima smisla - čula si za onu "ljubav ide kroz želudac" - većina parova voli izlaziti na večere ili jednostavno ostati kod kuće i uz neki film ili seriju naručiti porciju fast fooda koja će nestati za tren oka. S druge strane, kada si solo, pripazit ćeš na svoju prehranu kako bi izgledala što bolje i tako zavela nekog slatkog stranca u noćnom klubu.

Image

Imaš zdraviji društveni život

Svi smo imali onu prijateljicu koja je zanemarila društvo nakon što je ušla u vezu. Da, to je vrlo iritantno, a kada je u pitanju zdrav društveni život, možda je bolje da si solo. Nije tajna da parovi teško mogu steći nova prijateljstva, a istraživanja pokazuju oženjeni posvećuju puno manje pažnje svojoj obitelji, prijateljima i susjedima. Zapravo, u studiji Journal of Marriage and Family, istraživači su otkrili da i muškarci i žene u braku ili vezi provode manje vremena s prijateljima i obitelji nego kad su bili slobodni.

Image

Manje ćeš piti

Ako misliš da žene koje su solo u izlascima popiju više od onih koje su u vezi ili u braku - varaš se. Možda ćeš se iznenaditi kad čuješ da je veća vjerojatnost da ćeš više piti u braku nego kad si solo. Barem tako tvrdi jedna studija - udane žene piju više pića od razvedenih žena ili onih koje su nedavno postale udovice.

Image

Imaš bolji seksualni život

Biti u sretnoj i predanoj vezi ne jamči uvijek intimnost i dobar seksualni život. Iznenađujuće, samci više rade na izgradnji dobrog seksualnog života s partnerom nego bračni parovi. Prema devetoj godišnjoj studiji Match.com, Singles In America Single, 49 posto samaca je "motivirano pronaći seksualnog partnera" i većina ih je izjavila da imaju odnose dva do tri puta tjedno.

Image

Imaš veće šanse da dobiješ novi posao

Ako si na tržištu rada, tvoj ti status veze može uvelike pomoći ako si solo. Prema CNNMoney, poslodavci i tvrtke češće biraju samce, a Amerikanci koji su single su povratili 90 posto od pet milijuna radnih mjesta izgubljenih tijekom recesije. Oni oženjeni, s druge strane, tek 22 posto od 6 milijuna radnih mjesta. A i kada dobiješ taj posao, lakše ćeš izdržati poslovna putovanja, duge sastanke, pa čak i prekovremene sate, ako kod kuće nemaš supruga ili djecu koja te čekaju.

Image

Bolje ćeš se naspavati

Spavati sam ima svojih prednosti, a istraživanje Better Sleep Council pokazalo je da bi gotovo polovica ljudi koji su u vezi radije spavala sama. Kada malo bolje razmisliš, to ima smisla - nema buđenja zbog glasnog hrkanja, krađe pokrivača ili nečeg drugog što bi te moglo omesti u tvom snu.

Image

Manje ćeš brinuti o novcu

Svaka veza je investicija - svi ti izlasci, godišnjice, rođendani, pa i planiranje vjenčanja, koštat će te tisuće i tisuće kuna. Financije su se pokazale kao jedan od najvećih uzroka svađa među parovima, prema istraživanju američkog instituta CPA. Osim toga, kada nisi u vezi, sebi ćeš moći priuštiti puno više toga, poput tog dugo željenog para dizajnerskih potpetica ili putovanja koje si već dugo planirala.

Image