Play logo

Savjeti uz koje ćeš zavoljeti svoje tijelo i riješiti se srama, ali i povećati seksualno samopouzdanje

Ako želiš imati više samopouzdanja u spavaćoj sobi, važno je biti zadovoljna svojim tijelom, ali i umom

Savjeti uz koje ćeš zavoljeti svoje tijelo i riješiti se srama, ali i povećati seksualno samopouzdanje
Play logo

Seksualno samopouzdanje ima više veze s oslobađanjem od srama nego bilo kakvim seksualnim položajem ili tehnikom koju možeš savladati. Izgraditi seksualno samopouzdanje znači biti ti. Autentična osoba

Play logo


Stručnjakinja Anna-Thea naglašava da je seksualna privlačnost nešto posve drugo od seksualnog samopouzdanja. Najseksepilnije žene (prema društvenim standardima) mogu biti jako privlačne i privući pažnju, ali to ne znači automatski da imaju jako seksualno samopouzdanje. Kad smo usredotočene samo na vanjski izgled, a ne na naše osjećaje, možemo misliti da smo neprivlačne, a samim time gubimo sigurnost u sebe.

Problem je što vanjska ljepota s vremenom blijedi. S druge strane, seksualno samopouzdanje može s vremenom ojačati jer žena shvaća što je seksualnost. Ako njeguješ svoju senzualnost, seksualno samopuzdanje će s godinama postati sve veće. 

Izvor: undefined


(Foto: Pexels)

Svaka osoba ima svoju seksualnu anatomiju, fizičke, duhovne i emocionalne senzacije, a kako osoba sazrijeva, isto se događa i s njezinom seksualnošću. Anna-Thea je navela i što može pomoći svakoj ženi da se osjeća bolje i da više uživa u seksu.

1. Definiraj svoju seksualnost

Znaš li koje su tvoje seksualne potrebe? Ili smatraš da trebaš imati odnose jer su sastavni dio svake romantične veze? Kako objašnjava stručnjakinja, često se iznenadi kada čuje da mlade i inteligentne žene misle da je seks nešto što moraju učiniti kako bi ugodile svom partneru, a nije nešto u čemu bi uživale. 

Uobičajena stvar je da žene svih dobnih skupina vjeruju kako je seks "dužnost". Važno je za svoje intimne dijelove tijela misliti kao na mjesto užitka, a ne kao na sredstvo za ispunjavanje dužnosti. To je vrlo zastarjeli način razmišljanja. Ako je tako, doći će do problema u seksu. 

Važno je postaviti sebi ova pitanja kako bi bolje upoznala svoju seksualnost: 
Treba se ohrabriti i odvojiti vrijeme za istraživanje svoje seksualnosti samostalno ili s partnerom. Ovo je vrlo moćan način da se poveća seksualno samopouzdanje - stvaranjem veze sa sobom i drugom osobom.

Play logo
Izvor: undefined


(Foto: Pixabay)

  • Koje su moje seksualne potrebe?
  • Kako želim da me se dodiruje?
  • Što me uzbuđuje?

2. Stvori vezu sa svojim tijelom

Stvaranje veze s tijelom je najvažnije za povećanje seksualnog samopouzdanja. Ako se žena teško povezuje s tijelom ili slikom koju ima o svom tijelu, tada će teško uživati u seksu. Mnogi ljudi, pogotovo žene, nemaju pozitivnu sliku o svom tijelu.

Istraživanje časopisa Psychology Today pokazalo je da 56% žena nije zadovoljno svojim izgledom, njihov fokus posebno je usmjeren na trbuh (71%), bokove (66%) i tonus mišića (58%). Ovo je vrlo tužna statistika, ali savršen odgovor za ovaj problem je povezivanje s tijelom i razvijanje osjećaja zadovoljstva u njemu.

Izvor: undefined


(Foto: Pixabay)

Play logo

3. Uči o seksu

Postoji puno stvari koje se mogu naučiti iako je u našoj kulturi sramotno otvoreno pričati o seksu. Često ne razgovaramo otvoreno o našim seksualnim iskustvima. Puno toga može se naučiti ako se seksualna iskustva dijele na siguran i prihvatljiv način i puno je lakše razgovarati s osobama koje imaju slično iskustvo.

Također je moguće čitati različite knjige na tu temu i materijale na internetu te sudjelovati u različitim radionicama koje će pružiti širi pogled.

Izvor: undefined


(Foto: Pixabay)

4. Upoznaj se s intimnim dijelovima svog tijela

Ne samo da bi trebala čitati više o ženskoj anatomiji nego bi bilo dobro više eksperimentirati i upoznati vlastito tijelo. Jesi li ikad doživjela orgazam i gledala se u ogledalu? Ili si samo uzela ogledalo i istraživala svoju vaginu? Ovo su važne stvari koje žena treba učiniti, objašnjava stručnjakinja Anna-Thea. Vrlo je važno povezati se s donjim dijelovima tijela bez seksualne aktivnosti s drugom osobom. Odvoji vrijeme i nemoj dozvoliti da ti intimni dijelovi tijela budu misterij. 

Drugi veliki problem je što žene misle da nešto nije u redu s njihovim genitalijama. Puno se žena čak odlučuje na estetske operacije jer misle da nisu dovoljno lijepe. Čest je razlog jer misle da su im velike usne prevelike ili su pod utjecajem pornografije. Nažalost, mnoge se educiraju na takav način, a vrlo je važno naglasiti da to nije dobar način učenja o seksu i tijelu. 

Ako misliš da tvoje genitalije nisu lijepe ili normalne, trebaš znati da ne postoje dvije iste stidnice. Ona je jedinstvena kao što svi imamo jedinstveno lice. Intimni dijelovi tijela su savršeni točno takvi kakvi jesu. Nauči prihvatiti svoju žensku anatomiju baš onakvu kakva jest i tvoje će seksualno samopouzdanje porasti. Ako želiš imati više samopouzdanja u spavaćoj sobi, seks i zadovoljstvo učini važnim dijelom života i prestani imati intimne odnose kako bi se samo prilagodila partneru ili zbog osjećaja dužnosti. Stvori dublji "ljubavni" odnos sa svojim tijelom, uči o seksu putem tečajeva, upoznaj svoju žensku anatomiju i osjećaj se ugodno u svom tijelu. 

Play logo
Izvor: undefined


(Foto: Pixabay)

Play logo