Play logo
Upozoravajući znakovi

8 znakova da patiš od PTSP-a koji ti je uzrokovala loša veza

Opeći se - puno je širi pojam od opekline koju će ti u trenutku nepažnje prouzročiti glačalo. Opeći se možeš i tamo gdje misliš da si najsigurnija - u vezi, a u nastavku ti otkrivamo kako prepoznati PTSP izazvan toksičnim odnosom

pexels-engin-akyurt-1458826 (1).jpg
Foto: Pexels
Play logo

Neće te iznenaditi kada ti kažemo da loša veza može dovesti do postraumatskog stresa, no možda će te iznenaditi prepoznaš li kod sebe simptome postraumatskog stresa. Loš odnos dovodi te u stanje kroničnog stresa što može biti okidač za brojne bolesti, a "duhovi iz prošlosti" mogu ti ugroziti i novu vezu, koja je možda puna potencijala, no u nju ulaziš s prtljagom u kojoj je bezbroj strahova i trauma.

Play logo
Izvor: Pexels

Naime, sve smo mi sklone ignorirati upozoravajuće signale, trpati pod tepih probleme i uljepšavati ono što nije ni malo lijepo, u strahu da ne izgubimo ono što nam je poznato, čak i kada to poznato postane nepodnošljivo. U nastavku ti otkrivamo simptome postraumatskog stresa izazvanog toksičnim partnerskim odnosom. Prepoznaj ih na vrijeme kako bi mogla sačuvati kvalitetan odnos u kojem se nalaziš. Suoči se sa svojim strahovima.

Pretjeruješ u svemu (Sediraš se)

Postoje brojni načini za to, ne samo uzimanje lijekova za smirenje na svoju ruku (što nikako ne bi smjela činiti). Sedirati se možeš prejedanjem, alkoholom, prekomjernim gledanjem serija, pretjeranim vježbanjem - bilo čime što činiš u količinama koje su izvan normalnih. Svaka krajnost alarm je za uzbunu, pokazatelj da treba malo pogledati u sebe i vidjeti zbog čega činiš to što činiš. Pretjerivanje je uvijek način bijega od nečega, način "utapanja" tuge.

Izvor: undefined

Uvijek očekuješ najgore

Imaš vrlo pesimističan pogled na život. Stalno misliš da će se dogoditi najgore. Primjerice da će tvoj partner stradati u prometnoj nesreći. Takve misli čine te anksioznom i depresivnom, a ponekad i dovedu do određenih događaja koje smatraš negativnima. Za primjer - neprestano strahuješ da će te on ostaviti. Tvoji strahovi za njega postaju nepodnošljivi i on odlazi.

Play logo
Izvor: Pexels

Strah te tražiti što zaslužuješ

Traume iz prethodne veze mogu se vidjeti u tvome ponašanju u novoj vezi ili već kod izbora partnera. Primjerice, ulaziš u odnos s nekim tko ti ne odgovara ili s nekim tko je problematičan, iz straha da ćeš ostati sama ili da ne zaslužuješ bolje. Kada si već u vezi, strah te izreći mišljenje ili tražiti nešto za sebe pa se prilagođavaš u svemu partneru.

Izvor: Pexels

Imaš problema s povjerenjem

Ne možeš se osloboditi straha da će te partner prevariti. Imaš velike probleme s povjerenjem, zbog kojih uvijek sumnjaš da ti se nešto loše događa iza leđa. Iako često znaš da su ti strahovi iracionalni, ne možeš im se othrvati. Ako te je netko jako povrijedio u prošlosti i izigrao tvoje povjerenje, ovakvi scenariji nisu iznenađujući.
Trebala bi pronaći način kako vjerovati ljudima. I pod cijenu da te opet prevare. Nitko nam ne jamči da će sve biti u redu, no ne može se lijepo ići kroz život s tolikim strahovima…

Izvor: Pexels

Imaš kronični strah od napuštanja

Toliko se bojiš da ćeš biti ostavljena da ni ne ulaziš u veze, a kada se konačno dogodi da s nekim započneš romantični odnos, umireš od straha da se neće više vratiti, kada izađe kroz vrata. Osim toga, ljubomorna si na njegove odnose s drugim ljudima, osobito kako su oni ženskog spola. Sve to proizlazi iz tvoje duboke nesigurnosti u sebe.

Play logo
Izvor: Pexels

Muče te noćne more i ružni snovi

Bivši te proganja i u snovima. Kroz njih prolaze ružne stvari koje su ti se dogodile, a mozak je u stanju smisliti i još gore kada je pod pritiskom pa ti servirati razne noćne more i remetiti san. Sve će to s vremenom proći, no treba izdržati do tad.

Izvor: Pexels

Strah te obvezati se ili pak sasvim suprotno

Očajnički se bojiš obvezati nekome, misleći da je to zamka, ili pak punom brzinom srljaš u novu vezu, nadajući se da ćeš u njoj pronaći sigurnu luku i spasiti se. U svakom slučaju, imaš nezdrav stav po pitanju obvezivanja, a uzrok mu je negativno iskustvo u nekoj od prošlih veza.Možda te je bivši partner prevario ili na neki drugi način izigrao tvoj nepovjerenje.

Izvor: Pexels

Stalno osjećaš sram i krivnju

Krivnja i sram neizostavni su elementi PTSP-a. Što god učinila, imaš osjećaj da si napravila nešto užasno loše. Tvoj bivši na tebe utječe tako što ti izaziva osjećaj da nikada nisi i nećeš biti dovoljno dobra, a to ti itekako narušava kvalitetu života. Ako se dosad nisi maknula od njega, odnosno prekinula svaki kontakt s njim, krajnje je vrijeme da to učiniš, želiš li sebi dobro.

Play logo
Izvor: Pexels
Play logo