Evo što kažu znanstvenici

Prijateljstvo s povlasticama - dobra ili loša ideja?

Prijateljstvo s povlasticama je kombinacija prijateljstva i seksa, no za razliku od većine romantičnih veza, ne podrazumijeva monogamiju niti dugotrajnost odnosa

pexels-tima-miroshnichenko-5813744.jpg
Foto: Pexels

Solo si i on je solo. Dobar ti je frend, a i teško ti je odlijepiti pogled s njegovog torza i guze. Oči su mu takve da bi zaronila u plavetnilo ispod šilterice koju si mu lani poklonila za rođendan… I uvijek taaako dobro miriši. Pojela bi ga najradije! No, ne vidiš se s njim u vezi. Vaš se odnos jednostavno nije razvio u tom smjeru ili možda nemaš hrabrosti obvezati se.

Image
Je li tu da ostane?

Usputna stanica ili nešto ozbiljnije? 9 znakova da je veza 'materijal za brak'

Ipak, sve više i više razmišljaš da mu ga promakneš u prijatelja s povlasticama. Zašto ne? Privlačni ste jedno drugome, jako se dobro poznajete, osjećaš se sigurnom i opuštenom kraj njega, a i znanstveno je dokazano da je redovit seks jako dobar za zdravlje, kako ono tjelesno tako i psihičko. Jača imunitet i dubinski oslobađa od stresa. Stoga, sasvim je logično to o čemu razmišljaš. Dok ne nađete partnere, zašto ne biste jedno drugome bili prijatelji s povlasticama?

Možda zato što odlaskom u krevet ulazite u rizičnu zonu, otvarate se emocijama kojih zasad niste svjesni. Lako je moguće da će jedno od vas na koncu biti povrijeđeno. Vrlo je teško održavati seksualnu vezu, a da ne uđete u domenu emocija. I dok tako sama sa sobom mozgaš o tome što ćeš napraviti večeras kad dođe kod tebe na pivo i seriju, mi ćemo te informirati o činjenicama vezanim za ovu delikatnu temu.

Image
Foto: Pexels

Znanstvenici su proveli istraživanje o fenomenu prijateljstva s povlasticama koje je danas puno učestalije, no ikada prije te došli do zanimljivih zaključaka koji su objavljeni na portalu Wiley Online Library. U studiji je sudjelovala 191 osoba, od toga je bilo 70 posto žena, prosječne dobi 30 godina. Svi ispitanici svog su prijatelja s povlasticama poznavali najmanje tri godine prije studije. Anketirani su u dva navrata, u razmaku od godine dana.

Na početku su upitani što žele od veze, a što od prijateljsva s povlasticama i koliko komunciraju s partnerom ili prijateljem o granicama njihovog odnosa. Nakon godinu dana odgovarali su na pitanja u kolikoj se mjeri odnos promijenio i je li prijateljstvo s povlasticama ispunilo očekivanja.

Pokazalo se da je 25 posto ispitanika nakon godinu dana i dalje u istom odnosu sa svojim posebnim prijateljem/prijateljicom, 15 posto je otišlo korak dalje i prijatelja s povlasticama promaknulo u dečka/curu, odnosno podignuo odnos na romantičnu vezu, 28 posto se vratilo na klasično prijateljstvo bez seksa, a 32 posto je prekinulo sve veze sa svojim nekadašnjim prijateljem s povlasticama. Od onih koji su se vratili na startnu platonski-prijateljsku poziciju, 60 posto ih kaže da im seks nije narušio prijateljstvo.

Eto sada kada si informirana o znanstvenim sazanjima o ovoj temi, moći ćeš racionalnije odlučiti što činiti sa svojim neodoljivim frendom. Iako, čisto sumnjamo da ćeš, kad te pogleda onim plavim očima i zagrli, dok gledate reprizu Eurosonga, misliti na statistike, znanost i brojke...