Svijet užitka

Znaš li koliko vrsta orgazma postoji? Evo što kažu stručnjaci

Potrudi se upoznati svoje tijelo kako bi otkrila koji mehanizmi te vode do orgazma i gdje su prečaci, želiš li ga doživjeti što prije

Žena
Foto: Profimedia.hr

Na francuskom poznat i kao "le petit mort", u prijevodu "malena smrt", orgazam je užitak kojeg si ne bismo smjele uskraćivati. On je gozba za tijelo i psihu. Tijekom orgazma organizam se 'časti' koktelom hormona koji ga duboko opuštaju i psihički i fizički, podižu raspoloženje i jačaju imunitet.

Pojačano se luče dopamin, endorfin i oksitocin, u žargonu poznati kao hormoni ljubavi i sreće. I dok će ga muškarci lakše postići, ženski orgazam je kompleksniji i dulji. Potrudi se upoznati svoje tijelo kako bi otkrila koji mehanizmi te vode do njega i gdje su prečaci, želiš li ga doživjeti što prije.

Image

Orgazam osim užitka donosi i čitav niz drugih prednosti. Evo koje su

Mnoge žene teško doživljavaju orgazam tijekom penetracije, no dobra je vijest da to nije jedini način za postići ga. Štoviše, uz vaginalni postoji još nekoliko vrsta orgazama, tvrde stručnjaci, no nisu jednoglasni oko toga koliko ih je. Jedni smatraju da orgazam može biti samo vaginalni i klitoralni, dok se oni koji tvrde da ih je više, pozivaju na istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Spinal Cord Injury Rehabilitation. Naime, ono je pokazalo da su žene sa ozljedama kralježnice naučile kako postići orgazam bez penetracije.

shimmer fallback

To je vjerojatno zbog toga što je klitoris povezan s leđnom moždinom i mozgom različitim neuralnim putevima, ne samo vaginom. Svi orgazmi uključuju klitoris jer je to vrlo veliki i kompleksni organ s unutarnjim i vanjskim dijelom. Osim klitorisa, svi orgazmi uključuju i mozak.


"Kada ljudi opisuju orgazme, referiraju se na točku stimulacije, no svi su orgazmi fiziološki isti - dolazi do pojačane prokrvljenosti u genitalnom području i ritmičnim kontrakcijama u zdjelici te do visoke napetosti, a onda intenzivnog, dubokog opuštanja", kaže psihologinja Laurie Mintz. U nastavku ti donosimo vrste ženskog orgazma.

Klitoralni

"Ovo je najintenzivniji orgazam jer je klitoris prožet s više od 8000 živčanih završetaka", objašnjava ginekologinja Leah S. Millheiser za portal TheHealthy. Stimulirati ga možeš na bezbroj načina, samo pusti mašti na volju.

shimmer fallback

Vaginalni ili G-točka orgazam

Ovaj orgazam možeš doživjeti nježnom masažom prednje vaginalne stijenke, na kojoj se nalazi G-točka. Masirati ga možeš prstima, penisom ili vibratorom. "Pronađi dodir i pokret koji ti najviše gode", savjetuje Kort.

shimmer fallback

Orgazam preko bradavica

Bradavice su, poput klitorisa, prožete brojnim završecima živaca i zbog toga vrlo osjetljive. "Kada ih stimuliraš, dodiruješ ili ti ih partner gricka i ljubi, mozgu šaljel signal za aktivaciju područja zaduženog za užitak", objašnjava ginekologinja.

shimmer fallback

Cervikalni orgazam

G točka nalazi se na prednjoj stjenci vagine, dok se A-točka nalazi puno bliže cerviksu. Cervikalni orgazam doživjet ćeš kod vrlo duboke penetracije.

shimmer fallback

Analni orgazam

Analno područje puno je neotkrivenih nervnih završetaka, što može rezultirati intenzivnim, iznenađujućim orgazmom. Nježno prstom ili seksualnom igračkom stimuliraj anus, prvo izvana, a tek kada se potpuno opustiš, pokušaj ući. Pritom koristi lubrikant. Isto vrijedi i za analni seks.

shimmer fallback

Orgazam tijekom treninga

Vjerovala ili ne, orgazam možeš doživjeti i za vrijeme intenzivno fizičkog treninga u kojem se usredotočuješ na vježbe za jačanje trupa. Aktivacija mišića trupa može izazvati kontrakcije u području zdjelice i dovesti te do orgazma.

Orgazam u snu

"Kada spavaš, tvoje tijelo se opušta, disanje ti je dublje, što tijelo čini podložnijem podražajima. Sanjaš li nešto seksi, može doći do pojačane cirkualcije u genitalnom području i do orgazma", objašnjava Kort.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.