Napravi dobru bazu

Vječna rasprava: Tko bi trebao biti na prvom mjestu - muž ili djeca?

Stvari su jednostavne dok ste samo vas dvoje, odnosno dok se vaša obitelj ne proširi, a s time dođu obveze, odgovornosti, neprospavane noći i neizdrživ umor. I tako iz dana u dan. Nedavno je jedna blogerica priznala da joj je usprkos troje djece (od kojih jedno tek ima nekoliko mjeseci) suprug i dalje na prvom mjestu. Treba li tako uvijek biti?

pexels-elina-fairytale-3807337.jpg
Foto: Pexels

Brak je puno više od izmjene zavjeta, vjenčanice, večere i medenog mjeseca. Tek kada se vratiš s ovog posljednjeg (ukoliko uopće na njega odeš), brak počinje i treba mudro u njega krenuti, želiš li da potraje dok vas jednog dana u dubokoj starosti smrt ne rastavi. Ne svađe, ne ljubavnice, ne nepomirljive razlike, već ona što dolazi prirodno i nitko joj nikada nije utekao.

Image
Foto: Pexels

Najčešća zamka u koju upadaju parovi kada dobiju djecu jesu prioriteti. Može biti fatalna po brak, ako ih dobro ne poredaš, a lako ih je pomiješati kada doma imaš klinace koji traže svoje i nije ih briga jesi li umorna, ljuta, gladna, bolesna ili samo neraspoložena. U nastavku ti otkrivamo kako pravilno poredati prioritete prema savjetima Yvonne Thomas, psihologinje specijalizirane za brak, koje je otkrila portalu TheKnot.

Teži balansu

Prije, nego što je tvoj suprug postao otac vašem djetetu, bio je ljubav tvog života. To se nije promijenilo dolaskom djeteta, no vrlo često se događa da partneri jedno drugoga potpuno zanemare, fokusirajući se na dijete. "Vrlo je važno da i u ovom periodu života, kada su djeca malena i traže jako puno, pronađete vrijeme jedno za drugoga, rasplamsavate strast i budete romantični", objašnjava psihologinja za spomenuti portal. Jedan od načina na koji ćeš uspjeti pronaći vrijeme za vas dvoje je taj da poredaš prioritete, odnosno potrebe, a one u zdravom braku izgledaju ovako:

  • tvoje potrebe
  • njegove potrebe
  • potrebe vaše djece
  • potrebe vašeg domaćinstva
Image
Foto: Unsplash

Budi fleksibilna

Iako je bitno staviti svog partnera na prvo mjesto, postoje periodi u vašem životu u kojemu j eto jednostavno nemoguće i oboje bi to trebali razumijeti. Kada u obitelji imate novorođenče, njegove su potrebe najvažnije jer ovisi o vama. No, kako dijete raste i prioriteti bi se trebali mijenjati, odnosno ponovno biste trebali jedno drugome biti na prvome mjestu. Isto tako, doći će faza u kojoj će vam roditelji ostarjeti i trebat će se brinuti o njima. Tada će njihove potrebe biti na prvoem mjestu. nekada će i posao preuzeti primat, no bitno je da se uvijek jedno drugome vraćate.

Image
Foto: Pexels

Naučite jezik ljubavi

Jedna spoj mjesečno niej dovoljan da održite zdravim svoj brak. Bitne su svakodnevne sitnice. Naučite jedno drugoga jezik ljubavi. Svatko od nas govori drugačijim. Jezik ljubavi je način na koji primaš i daješ ljubav, odnosno percipiraš je i vrlo je važno da supružnici znaju jezik ljubavi svog partnera kako bi bili na istoj valnoj duljini i emotivno se razumjeli.

Image
Foto: Unsplash

Ne zaboravi na sebe

Nerijetko se dogodi da, stavljajući na prvo mjesto potrebe svoje djece, roditelja ili partnera, sebe potpuno zanemariš u svakom smislu. Primjerice, slučajno se pogledaš u ogledalo kupaonice na poslu i primijetiš da odavna nisi počupala obrve ili da ti je izrast na kosi veći, od dijela koji je obojan…
U takvim trenucima trebala bi se zaustaviti i pronaći vreijeme za sebe, bilo da se radi o odlasku na trening, u wellness ili nešto treće što će ti osigurati da si barem koji sat slobodna od obiteljskih obveza.

Image
Foto: Unsplash