Prijatelji ili nešto više?

Prijateljstvo prije veze? Pet razloga zašto je važno da prvo budete prijatelji

Iako postoje različita mišljenja o tome trebamo li biti prijatelji prije veze ili ne, prijateljstvo prije veze krije brojne prednosti, a ovo su samo neke od njih

prijateljstvo-veza.jpg
Foto: Unsplash

"Budimo prijatelji". Dvije riječi koje smo svi mi već čuli u situacijama kada nismo htjeli biti prijatelji s tom osobom, već nešto više. No, biti prijatelj prije nego što se upustiš u vezu s nekim zapravo uopće nije tako loša ideja, a nerijetko ima puno više prednosti, dok se ta veza može se razviti u puno jači i čvršći odnos.

Image
Put prema ljubavi

10 slatkih signala koji pokazuju da želi puno više od prijateljstva

Prijateljstvo je vrlo važna stvar kada je pitanju razvoj veze. Ono nam daje priliku da upoznamo osobu onakvu kakva jest, ali i da o njoj naučimo stvari koje inače ne bismo naučili. Kad uđemo u vezu s nekim, a da prije nismo bili prijatelji, mogu se pojaviti razne vrste problema i izazova, a mi od osobe počinjemo očekivati više i ponekad postavljamo nerealna očekivanja.

Zato, kada razvijemo pravo prijateljstvo, nema očekivanja. Oboje možemo biti ono što zaista jesmo i ne moramo se pretvarati. A iako mnogi ljudi imaju različita mišljenja o tome trebamo li biti prijatelji prije veze ili ne, postoji toliko razloga koji idu u prilog tome - evo zašto je važno da prvo budete prijatelji.

Neće biti nervoze na prvom spoju

Ljepota u tome da započnete kao prijatelji je činjenica da se već poznajete. Obično, u prvim fazama spojeva, pokušavamo biti što privlačniji, a istovremeno pokušavamo upoznati jedno drugo. Ali kada izlaziš s prijateljem, ne moraš brinuti o tome, jer vam je vjerojatno već ugodno i znate puno toga jedno o drugome. Vjerojatno nećeš morati provoditi sate birajući savršen outfit ili razmišljajući o čemu ćete razgovarati. Ovoj se osobi već sviđaš takva kakva jesi.

Image
Foto: Unsplash

Znaš njegovu prošlost

Budući da ste prije svega prijatelji, vjerojatno već znate sve o vašim prošlim vezama i prvim ljubavima, uspomenama iz djetinjstva, o tome što vam se sviđa i što ne volite. To i tebi i njemu daje veliku prednost jer oboje znate što smijete, a što ne smijete raditi u vezi. Već znate što vas oboje čini frustriranima i sretnima, a to je veliki plus.

Image
Foto: Unsplash

Ugodno vam je jedno s drugim

Još jedna prednost toga što ste prije svega prijatelji jest to što se već osjećate ugodno u blizini jedno drugoga. Neće biti neugodne tišine ili poteškoća u pokušaju da smislite nešto o čemu ćete razgovarati. Vjerojatno vam je ugodno komunicirati i ne morate se brinuti da ćete učiniti ili reći nešto neugodno.

Image
Foto: Unsplash

Možete usporiti stvari

'Dejtanje' s prijateljem također je dobar način da usporite stvari i izgradite čvrst, kvalitetan odnos. Već znate da imate puno toga zajedničkog jedno s drugim, tako da ne morate brinuti o tome, a to vam pomaže da se manje opterećujete sitnicama i da se fokusirate jedno na drugoga i na svoju vezu koja se kreće polaganim, ali sigurnim tempom.

Image
Foto: Unsplash

Pouzdan je

S obzirom na to da ste prvo bili prijatelji, lakše ćeš se moći osloniti na tu osobu. Jer, ako mu ne možeš vjerovati, onda ti vjerojatno ni neće biti prijatelj. Izgradnja povjerenja i poštovanja vrlo je važna u vezi, a kada to već imate od prijateljstva, vaša će veza biti još jača.

Image
Foto: Unsplash