Loša prognoza

Oprez! Po ovim ćeš znakovima znati da je kraj nažalost blizu

Između tebe i njega sve je naizgled kao uvijek, ali tvoje ti 'šesto čulo' govori da je nešto čudno – evo koji znakovi otkrivaju da se iza vedrog obzora sprema oluja

profimedia-0228236188.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Ljubavne su veze itekako važan dio našeg života. U svakom romantičnom odnosu obično dođe do trenutka kad se veza nađe na svojevrsnom raskrižju – jedna je mogućnost da odnos postane nešto ozbiljno, a druga da stvari krenu nizbrdo.

Image

Pitaš li se ikad ima li vaša veza potencijala da potraje ili je zapravo od početka osuđena na propast? Nisi sasvim sigurna u to kako će se stvari dalje između vas dvoje razvijati i vaša zajednička budućnost ti je pomalo maglovita? Ponekad, osobito kad smo zaljubljeni i gledamo sve kroz 'ružičaste naočale', to baš i nije sasvim nije lako uvidjeti. S druge strane, može se dogoditi i to da smo te famozne naočale već odavno skinuli, ali se nađemo u zamci jer ne znamo kako dalje - želimo li uopće ostati ili ne?

Image
Neprijatelj u tvom krevetu

Emocionalno zlostavljanje u vezi: 'masnice' koje se ne vide, ali bole

Psiholozi su popisali 6 čestih znakova po kojima možeš znati da je tvoj ljubavi odnos na klimavim nogama. Možda još nije kasno reagirati i spasiti što se spasiti da. Zato, ako osjećaš da nešto nije kako bi trebalo biti ili kako je bilo nekoć, obrati pozornost na ove 'crvene zastavice':

Taj otrovni prijezir

Prema istraživanju Gottman Instituta koji su proveli dr.John i dr.Julie Gottman, psiholozi što su 40 godina proveli proučavajući bračne veze – izražavanje prijezira najjasniji je pokazatelj kako veza nema svjetlu budućnost. Nije riječ samo o uvredama, nego i o gestama kao što su okretanje očima ili korištenja neugodnog tona glasa – prijezir se može iskazati na mnoge načine od kojih svaki ima za cilj poljuljati partnerovo samopouzdanje. Jednostavno rečeno, gubitak međusobnog poštovanja stvara nepremostiv jaz u svakoj vezi.

Image

Pitanje prioriteta

U osnovi, veza se može definirati kao odnos između dvoje ljudi koji se trude jedno drugo učiniti prioritetom. Ako jedan od partnera počne sumnjati kako se više ne nalazi na broju jedan u životu onog drugoga – problemi su na pomolu. Osjećaj da se moraš stalno natjecati s partnerovim poslom, prijateljima ili obitelji kako bi ugrabila svoj djelić njegove pažnje je emocionalno iscrpljujuće.

Image
Foto: Pixabay

Obrambeni stav

Ponavljaš li često fraze: 'Nisam ja kriva!', 'Nisam to učinila namjerno' ili 'I ti to isto radiš meni!'? Ako ste u vezi stvorili atmosferu u kojoj si ti vječna žrtva partnerovih sumnji, uvreda ili kritika osjećat ćeš potrebu stalno se braniti. S vremenom ćeš postati preosjetljiva na bilo kakvu izrečenu kritiku i sve će te vrlo lako izbaciti iz takta. Dakako, ovo nije zdrava situacija ni za vašu vezu, ni za tebe kao pojedinca.  

Image
Foto: Pexels

Nema više intime

Nitko ne očekuje od tebe da iz noći u noć skakućeš po spavaćoj sobi kao zvijezda filmova za odrasle. Zapravo, nije seks taj koji nikako ne smije nedostajati (iako bi bilo dobro da ga ima), nego intimnost između partnera. Riječ je o tako zvanoj 'fizičkoj potvrdi ljubavi', kao što su maženje, zagrljaji i poljupci – koji djetetu u nama potvrđuju kako je voljeno, cijenjeno i sigurno. Iako živimo u društvu koje je orijentirano na seks, zapravo male geste kao što je poljubac ukraden u prolazu i držanje za ruku – stvarno čine razliku u vezi.

Image

Ne rješavaju se konflikti

Imaš li običaj maknuti se od partnera nakon svađe i okrenuti mu leđa? Nastupa li nakon konflikta obično dugo razdoblje šutnje i hladnog držanja, a zatim sve prividno zaboravite i nastavite dalje kao da ništa nije bilo? Ovo definitivno nije konstruktivno rješavanje nesporazuma i dugoročno ne može donijeti ništa dobro. Problemi koji se guraju pod tepih polako nagrizaju temelje vašeg odnosa. Psiholozi tvrde kako za trajnost veze nije bitan samo način na koji se svađamo – već i onaj na koji se mirimo.

Image
Foto: Pexels

Pljušte kritike

Ako koristiš kritiku kao osnovni alat kojim nastojiš korigirati partnerovo ponašanje, a zatim i njegovu osobnost, ovo je ogromna crvena zastava koja upućuje na to da je veza u ozbiljnom problemu. No, kako možeš znati jesi li previše kritična? Obrati pažnju na to koristiš li često izraze kao što 'Ti uvijek…' ili  'Ti nikad…' Takve će izjave navesti tvog partnera da pomisli kako si kronično nezadovoljna i kako ništa što on učini nije dovoljno dobro – a to će vas ubrzo odvesti do ruba.

Image
Foto: Pixabay