Play logo

Obrati pažnju: Ovo su znakovi da je tvoja veza postala toksična

Provjeri pati li tvoja veza od nekih od ovih 10 simptoma nezdravog odnosa

Obrati pažnju: Ovo su znakovi da je tvoja veza postala toksična
Play logo

Postoji više definicija toksične veze, ali općenito govoreći, to je odnos koji je postao loš za tebe, a možda i ljude oko tebe. Ako se većinu vremena osjećaš depresivno i iscrpljeno to je znak da su stvari krenule nizbrdo. Ostati u toksičnoj vezi donosit će ti samo sve više štete i problema. Ipak, mnogi ljudi ostaju u toksičnoj vezi jer ne primijete da je odnos u kojem se nalaze postao štetan. Veza je možda na početku bila poticajna, pozitivna i dobro je funkcionirala pa se nadaju kako će se jednom opet vratiti u tu fazu. No, ako se stvari ne promjene, bolje je otići. Toksična veza je, kao što joj ime govori, otrovna- za tvoj emocionalni, duhovni, psihički pa i fizički razvoj i dobrobit. Ako osjećaš da je ovo nešto što se možda upravo događa tebi, pročitaj koji su znakovi toksične veze.

Play logo
Izvor: undefined1. Osjećaš se loše u njegovom društvu

Nakon što provedeš neko vrijeme sa svojim partnerom, trebala bi se osjećati dobro i osnaženo. Ako se osjećaš umorno i negativno, to je loš znak. Svojim ponašanjem on te možda "spušta", ne dozvoljava ti da se izraziš ili ima općenito negativan stav- kako god, u vezi bi se trebala osjećati voljeno i sretno- u protivnome to je gubitak vremena.

2. Stalno si na meti kritika

Partner bi trebao podizati tvoje samopouzdanje. Ako te često kritizira- bilo da se to odnosi na tvoj izgled ili osobnost- to nije pošteno, a nije ni zdravo. Mogla bi povjerovati u njegove riječi i zaboraviti tko si zapravo.

3. Umjesto ljubavnika postali ste protivnici

Dobila si promaknuće ili povišicu, a tvom partneru nije drago, nego je zavidan. Veza bi se trebala bazirati na timskom duhu, a ne na kompeticiji. Idealno bi bilo da jedan drugoga podržavate u ostvarivanju ciljeva i navijate jedno za drugo, a ne da se međusobno natječete.

4. Tražiš opravdanja

Pokušavaš opravdati njegovo loše i ružno ponašanje- pred sobom i pred drugima. Kažeš, na primjer, da je dobra osoba, ali je zbog stresa kroz koji prolazi živčan i svadljiv. Uvjeravaš sebe (i druge) da je šarmantan, a zapravo svi vide kako naveliko flertuje sa svakom ženom koju sretne. Ako stalno opravdavaš njegove postupke, ne vidiš tko je on zapravo, nego pokušavaš održati idealiziranu sliku o njemu.

5. Jako je ljubomoran

Traži te da obrišeš sve muške prijatelje s društvenih mreža i sumnjičav je kad god dobiješ poruku? Ljubomora je nešto što može znatno narušiti vaš odnos. Tvoj bi partner trebao uz pomoć psihoterapeuta otkriti kakve se to nerazriješene emocije kriju u korijenu njegove ljubomore, a ne da to iskaljuje na tebi.

6. Svađate se jutra do mraka

Svađa može biti zdrav način rješavanja konflikta, no samo ako se temelji na međusobnom poštovanju i željom za suradnjom. Ali ako ste se počeli svađati oko svake sitnice ili ako se stalno vraćaju isti okidači za svađu, to bi mogao biti znak toksične veze.

Izvor: undefined7. Više nema intime

Bez fizičkog dodira u vezi se možeš osjećati prilično usamljeno i neželjeno. Intima ne znači samo seks, nego uključuje i nježnost, poljupce, milovanje i držanje za ruke. Takve stvari jačaju osjećaj povezanosti i bliskosti među vama. Ako je to nestalo, pokušajte malim koracima ponovno vratiti intimu u vezu.

8. Sretnija si kad on nije blizu

Ako se osjećaš bezbrižnije, poletnije i naprosto sretnije kad si sama ili kad vrijeme provodiš s prijateljima, a ne u njegovom društvu- to je znak za uzbunu. Možda bi bilo dobro napraviti pauzu u vezi kako bi imala priliku sagledati stvari s distance.

9. Problemi sa spavanjem i prehranom

Toksična veza u tvoj život unosi stres koji itekako može utjecati na spavanje, prehranu i općenito stanje tvog organizma. Veza ne smije štetiti tvom zdravlju, vlastitu dobrobit moraš staviti na prvo mjesto.

10. Daleko od obitelji i prijatelja

Klasični simptom otrovne veze je pokušaj izoliranja partnera od drugih, pogotovo bliskih ljudi. Ako te tvoj partner polako odvojio od članova i prijatelja, to je vrlo jasan znak za uzbunu. Naime, na taj način želi te odvojiti od svih koji bi ti mogli biti podrška, stavljajući sebe na najvažnije mjesto u tvom životu - a sve kako bi imao još veću kontrolu nad tobom.

Play logo