Pripazi

Prepoznaj ih: Psihološke igre kojima pribjegava nesiguran muškarac

U konačnici je vrlo jednostavno - ako se kraj njega osjećaš nesretno i nesigurno vrijeme je da mu kažeš zbogom. No, kad bi bilo tako lako, sve bi žene bile sretno zaljubljene

pexels-marcelo-chagas-2234623.jpg
Foto: Pexels

Nesiguran muškarac može te stajati zdravlja i živaca, stoga prije, no što se zaljubiš u jednog takvog (a znamo da kad srce bira, pamet nema glasa), pročitaj kako prepoznati ovakvog muškarca. Iskompleksiran i nezreo frajer nije onaj kojeg želiš u životu - jedino ako tražiš nekoga tko neće biti tu kada ti treba pomoć, rame za plakanje, zagrljaj, nekoga tko će ignorirati poruke i ne javljati se danima, nekoga tko će u tebi buditi sumnje svake vrste. Nemoj misliti da ovo rade sam nezreli balavci. Puno je muškaraca koji se ponašaju neprimjereno svojoj dobi. Nemoj svoje srce povjeriti jednom takvom.

Image
Ne gubi vrijeme

Uzalud ti trud: Ovi tipovi muškaraca jednostavno nisu 'kandidati' za vezu

Image
Foto: Pexels

U nastavku ti donosimo tri stvari koje čine nesigurni muškarci, odnosno tri perfidne igre koje igraju sa svojim partnericama. Prepoznaš li se u bilo čemu što ćemo u idućim recima napisati, bez previše razmišljanja okreni mu leđa. Ne, neće se promijeniti i ne, ne trebaš mu dati još jednu priliku niti pronaći opravdanje za njegovu najnoviju svinjariju.

Izaziva u tebi osjećaj krivnje

Okrivljavanje može biti podsvjesno, no to ne znači da ga moraš trpjeti. U odnosu s partnerom često imaš osjećaj da si za nešto kriva i neprestano se opravdavaš.
Osoba koja nije sigurna u sebe, stječe tu sigurnost, tako da kod druge osobe izaziva osjećaj krivnje. Na taj način osjeća se dominantnom. Ako te uspio uplesti u ovu psihološku igru, da bi se izvukla, moraš sagledati situaciju iz druge perspektive, izvana, odnosno iskoračiti iz toga u čemu se nalaziš. Provedi neko vrijeme sama sa sobom, razgovaraj s prijateljicama i/ili terapeutom kako bi dobila realnu sliku o vašem odnosu i o sebi. Koliko si zapravo odgovorna za sve on za što te okrivljava i zbog čega se sramiš? Kada u tebi izaziva osjećaj krivnje? Je li onda kada se zbog nečega osjećaš izuzetno ponosno, kada si zadovoljna sobom ili kada mu se pokušavaš približiti? Ako su odgovori potvrdni, vrijeme je da odeš jer on ne želi da budeš zadovoljna i sretna. već ovisna o njemu.

Image
Foto: Pexels

Izaziva u tebi sram

Puno toga kriješ od njega jer te sram. Riječ je o sitnicama, no lakše ti je prešutjeti, nego neprestano nailaziti na optuživanje i nerazumijevanje. Suptilnija verzija krivnje je sram, a sram u intimnom odnosu može biti opasan. Nesiguran muškarac posramit će te kako bi se uzdigao, ali i kako bi manipulirao tobom i učinio te ovisnim o sebi jer se boji da bi te mogao izgubiti ako shvatiš da si bolja od njega. S onim s kojim bi trebala biti najbliža, ne bi smjela osjećati sram, štoviše suprotno. Trebala bi mu moći sve reći i biti potpuno prirodna. No, ako je sram emocija koju u njegovoj blizini vrlo često osjećaš, sagledaj pomnije vaš odnos i ne srami se otići. Sram nikad nije dobar za vezu. Dolazi iz mjesta očaja i straha te stvara začarani krug ovisnosti. Zbog osjećaja krivnje i srama žene nerijetko ostaju s partnerom koji nije dobar za njih.

Image
Foto: Pexels

Čini i tebe nesigurnom

To je ono što on osjeća i stručnjak je za izazvati istu emociju kod tebe. No, budimo realne, to mu nije teško jer ga voliš i osjetljiva si na njega. Vjeruješ u sve što kaže i on je za tebe jedino mjerilo. Prizovi se pameti. Ako kraj sebe imaš iskompleksiranog i nesigurnog muškarca, on će učiniti sve da se i ti tako osjećaš. Ponižavati te i vrijeđati. Ako si u vezi sa zrelom i dobrom osobom, kraj nje ćeš se osjećati voljeno i sigurno. Nećeš imati potrebu stalno se opravdavati niti ćeš biti u strahu. U kvalitetnom partnerskom odnosu obje osobe rastu i obje su osobe zadovoljne i sretne. Ne gradi jedna od njih svoju sreću na leđima one druge.

Image
Foto: Pexels