Pusice na sve strane

Ljubi se! Nevjerojatno koliku pozitivnu moć imaju poljupci

Poljubac je simbol intimnosti, ljubavi, privrženosti i nježnosti, a mi ti donosimo razloge zbog kojih bi ih trebala što češće i dijeliti i primati

pexels-vera-arsic-984941.jpg
Foto: Pexels

Ljubljenje je sastavni dio kulture u našim krajevima – počinje od odnosa djece s roditeljima, nastavlja se preko prijateljstava, a potom se kruni u odnosima s partnerima. Uz sve lijepe emocije i vrijednosti koje uz poljupce vežemo, slatkim pusicama i maženjem zapravo možemo ojačati svoje zdravlje. I dok smo posljednjih godinu dana neprestano pričali o tome kako voda s limunom, čajevi i konzumacija đumbira jačaju imunitet u borbi protiv virusa i raznih bolesti, sada je vrijeme da ti predstavimo i puno ugodniju metodu zaštite i jačanja vlastitog zdravlja – ljubljenjem.

Ojačaj organizam i zaštiti zdravlje

Naime, ljubljenje i maženje imaju brojne benefite kako za naše fizičko tijelo, tako i za našu psihu. Više od 700 tipova različitih bakterija živi u našim ustima, no svatko ima specifični mikrobiom. Tako se ljubljenjem unose “strane” bakterije u tijelo, što nije uvijek loše, naprotiv. Mnoge su studije pokazale da je raznolikost bakterijskih vrsta povezana s dobrim zdravljem. Takvi mikrobiomi mogu pomoći u regulaciji imunosnog sustava te nas obraniti od štetnih mikroorganizama. U studiji provedenoj u Nizozemskoj otkriveno je da tijekom poljupca koji traje dulje od deset sekundi dvoje partnera razmijeni više od 80 milijuna bakterija, od kojih neke mogu biti za nas nove i korisne.

Image
Foto: Pexels

Zbog toga nas redovito ljubljenje i maženje može zaštititi od bolesti i pomoći našem organizmu da ojača na najugodniji mogući način i dugoročno se lakše nosi s doticajem sa „stranim“ tijelima poput virusa i bakterija. Uz to, zanimljivo je i da svakodnevno ljubljenje sprječava nastanak karijesa. Zbog lučenja sline ljubljenje pridonosi očuvanju zubi od štetnih bakterija. Naime, dodatna slina utječe na remineralizaciju zubi te tako jača njihovu zaštitu od kiseline odnosno djeluje na sprječavanje karijesa. Važno je pritom istaknuti da je dobro oralno zdravlje oba partnera preduvjet ovog učinka. Inače bi efekt mogao biti kontraproduktivan!

Relaksacija pusama

Osim ovih učinaka, ljubljenje dokazano snižava i krvni tlak i to na način da se pri doticaju jednih usana s drugima šire žilice u njima. Krv tada navire prema licu, “rasterećuje” ostatak tijela, a rezultat je niži krvni tlak.  Na sniženje tlaka utječe i smanjena razina kortizola, hormona stresa, a kada se ljubimo on pada na vrlo niske grane. Upravo u tome i jest čar ljubljenja – ono pomaže i našem tijelu, ali i našoj psihi i čini nas opuštenijima, zadovoljnijima i ispunjenijima.

Govorimo li o “kemiji” poljupca, jedna od osnovnih prednosti ljubljenja jest oslobađanje oksitocina, poznatog kao hormon ljubavi. Njemu možemo zahvaliti smirujući učinak poljubaca koji opuštaju te jačaju povezanost među ljudima. Djelovanje “hormona ljubavi” pokazalo se jednako učinkovitim poput meditacije i mnogih anksiolitika kad je riječ o smirivanju i postizanju zadovoljstva odnodno, smanjenju stresa. S druge strane, istraživanje američkih znanstvenika objavljeno prije desetak godina već je pokazalo da ljubljenje smanjuje razinu hormona kortizola povezanog sa stresom.

Image
Foto: Pexels

I posljedni, ali ne i manje važan razlog da se prepustiš strastvenom ljubljenju čim prije je taj da se ljubljenjem poboljšava cirkulacija u licu, čime se osigurava dobra prokrvljenost i nahranjenost kože. U konačnici to ima za rezultat proizvodnju kolagena i elastina, tvari ključnih za svjež i zategnut izgled kože. Stoga, ljubljenje ima anti-aging efekt!

Nadamo se da smo ti dali dovoljno razloga da od danas kreneš više primati i dijeliti poljupce te se što češće prepustiš zagrljaju partnera, prijatelja ili obitelji. Već samo mali poljubac u čelo ili obraz može uljepšati tvoj dan, učiniti čuda za tvoje raspoloženje i pri tome doprinijeti tvojem zdravlju. Sjajno, zar ne?

Image
Prstićem lijevo, prstićem desno

Kolumna jedne singl žene: Aplikacije za dejtanje - pun pogodak ili promašaj stoljeća?