Play logo
Netko voli češće, netko rjeđe

Koliko je taman? Sve prednosti redovitog seksa (ali i nekoliko nedostataka)

Brojne su prednosti bogatog seksualnog života. Ali koliko bi se često parovi trebali seksati? Nema preciznog odgovora kao što nema ničeg lošeg u tome da se baš svaki dan 'igrate pod plahtama'. Ako vam tako odgovara…

profimedia-0168620440.jpg
Foto: Profimedia.hr
Play logo

Više je istraživanja pokazalo da se najčešće seksaju parovi u dobi između 18 i 29 godina. Onda u tridesetima i četrdesetima učestalost 'vrućih igrica' postupno opada, no to ne znači da stariji parovi manje uživaju u seksu – upravo suprotno. Tada je većina svjesna sebe i onoga što im odgovara, ali prioriteti im se mijenjaju pa zbog posla, stresa i djece rjeđe stupaju u spolne odnose.

Play logo

S vremenom kvaliteta postaje važnija od kvantitete. No, koliko često je optimalno?

Pa, zapravo nema točnog odgovora. Prema studiji objavljenoj u časopisu Social Psychological and Personality Science iz 2015., parovi su najsretniji kad imaju odnose jednom tjedno. Naravno, nekima je to prerijetko pa njih 16 posto u odnose stupa dvaput ili triput tjedno, dok samo pet posto njih 'vruće igrice' ponavlja svaki dan.

Izvor: Pexels

Svakodnevni intimni trenuci karakteristični su za početni stadij veze, kad strast 'buja' na najjače. Par tada ima izrazitu želju zajedno provoditi svaki slobodan trenutak, upoznavati se i zbližavati. I u tome nema ničeg lošeg.

Play logo

Iako ga toliko često prakticira mali postotak parova, svakodnevni seks ima svojih prednosti. Donosimo ih u nastavku.

Mogla bi smršavjeti

Nije tajna da su osobe u boljoj kondiciji sklonije duže izdržati u krevetu. Seks, naime, troši kalorije. Prema nekim procjenama, tridesetominutno 'igranje' u krevetu može sagorjeti 85 kalorija, s tim da su muškarci obično aktivniji pa oni tijekom odnosa prosječno potroše i više kalorija – 100 naspram 69. Naravno, koliko ćete kalorija potrošiti ovisi i o pozama koje birate, no usporedbe radi, tijekom seksa se tvoje tijelo aktivira više nego kod brzog hodanja. Uz to, spolni odnos ubrzava disanje, isteže tetive i aktivira mišiće. Pa sad zamisli kakve biste rezultate mogli postići ako kao par vodite računa o redovitim treninzima, a onda ih, kad dođete kući, 'začinite' seksom.

Izvor: undefined

Srce će ti biti zahvalno

Muškarci koji se seksaju dva puta tjedno ima gotovo upola manje šanse za kardiovaskularne bolesti, pokazala je studija koju je proveo New England Research Institute. I žene će prosperirati od čestog seksa.  ''Bogat seksualni život štiti žene starije životne dobi od potencijalnih kardiovaskularnih oboljenja'', kaže Hui Liu, profesor na Michigan State Universityju.

Play logo
Izvor: undefined

Više seksa jača imunitet

Sigurno ti je poznat onaj dobar osjećaj nakon seksa. Tijekom orgazma luče se 'sretni' hormoni nakon čega se osoba osjeća opušteno i zadovoljno. Nakon seksa lakše ćeš utonuti u san, a mogla bi spavati kao malo dijete. I ne samo to –  bogat seksualni život pozitivno utječe na tvoje zdravlje i imunitet. Vodiš li redovito ljubav, tijelo bi ti lakše moglo izboriti s prehladom, gripom ili nekim drugim oboljenjima. Možda nisi znala, no jedno istraživanje provedeno među studentima pokazalo je da mladi u zadovoljavajućim i čvrstim vezama imaju najvišu razinu imunoglobina A, antitijela koji je ključan za naš imunološki sustav.

Izvor: Pexels

Smanjuje bolove i čisti kožu

Jedna studija otprije 10 godina pokazala je da redoviti seks može smanjiti glavobolju, odnosno simptome migrene, ali i menstrualne grčeve, posebice nakon što žena doživi orgazam. Tada joj se povećava prag boli, a seks djeluje poput prirodnog lijeka protiv bolova – i to, opet, zbog hormona. Osim toga, redoviti orgazmi mogu tvoju kožu učiniti sjajnijom. To se događa jer seks poboljšava cirkulaciju što olakšava otpuštanje toksina, a redoviti odnosi uspostavlja hormonalni balans što može rezultirati manjim lučenjem akni.

Izvor: Pexels

Seks vas može zbližiti

Što se češće seksate, to biste mogli željeti sve više i više takvih zajedničkih trenutaka. I dok će neki reći da spolni odnosi jednom tjedno imaju svoju čar jer se par poželi jedno drugoga i nauči uživati u zajedničkom vremenu u i izvan kreveta, drugi tvrde da ih učestali odnosi povezuju i održavaju strast.

Play logo
Izvor: Pexels

Koje su negativne strane svakodnevnog seksa?

Svaki je par priča za sebe i zato nema točnog odgovora koliko je seksa dovoljno. Problem nastaje kad jedna strana 'forsira' svakodnevne odnose iako druga to ne želi i ako su vam želje potpuno neusklađene. Tada svakodnevni seks neće rezultirati obostranim zadovoljstvom. Ovaj nesrazmjer rješava otvorena komunikacija i 'pregovor'.

Svakodnevni seks može biti problematičan od trenutka kad vam tih pola sata postane jedino zajedničko vrijeme i jedini način zbližavanja. To znači da vašoj vezi nedostaje povezanosti na onoj drugoj, emocionalnoj razini. U tom biste se slučaju trebali zapitati imate li još koji zajednički interes i jeste li zajedno isključivo zbog seksa ili ne.

Izvor: undefined

Naposljetku, ako (novopečenom) paru tako odgovara, čini se da je više pozitivnih nego negativnih strana svakodnevnog seksa. Premda u svemu treba pronaći balans. Uz to, imaj na umu da svakodnevni seks može povećati rizik od upala urinarnog trakta i spolno prenosivih bolesti. Zato i njemu treba pristupati odgovorno te sama trebaš vidjeti koliko često je tebi taman. I uskladiti se s partnerom.

Play logo
Play logo