Klitbait

Stvoren za užitak: 8 nevjerojatnih činjenica o klitorisu

Vrlo malo se zna o klitorisu, jedinom ženskom organu zaduženom za seksualni užitak, a u nastavku smo izdvojile osam zanimljivosti koje bi svaka žena (ali i muškarac) trebali znati

klitoris.jpg
Foto: Unsplash

Koliko god mislili da znamo o ženskoj anatomiji i seksualnom zadovoljstvu, stvarnost je malo drugačija, i to ponajviše zato što se o tome ne priča dovoljno. Posebno o jednom dijelu ženskog spolnog organa koji je u potpunosti otkriven tek relativno nedavno, a koji je ključan za postizanje vrhunca i seksualno zadovoljstvo svake žene.

Image
Svijet užitka

Znaš li koliko vrsta orgazma postoji? Evo što kažu stručnjaci

Riječ je o klitorisu, dijelu ženskog spolnog organa zaduženom isključivo za seksualno zadovoljstvo. Iako je dugo godina bio misterij, a od strane nekih znanstvenika i liječnika svojedobno je nazivan "sramotnim dijelom ženskog tijela" , s vremenom se pokazalo da je klitoris ženski organ koji je od velike važnosti.

Image
Foto: Unsplash

Foto by: https://letstalksex.net/free-erotic-photos/

O ovom osjetljivom (ali i vrlo bitnom) dijelu ženskog tijela zna se vrlo malo, posebno kod muškaraca, a u nastavku smo izdvojile zanimljive i poučne činjenice o klitorisu koje bi trebao znati svatko - i žene i muškarci. Od njegove sličnosti s penisom do uloge u postizanju orgazma, evo što sve moraš znati o klitorisu.

Zaista je jedinstven

Kada je u pitanju postizanje vrhunca, "klitoris je stvarno, stvarno ključan", kaže dr. Jim Pfaus, profesor i istraživač na Sveučilištu Concordia u Montrealu. Osim toga, brojnim ženama potrebna je upravo stimulacija klitorisa kako bi postigle orgazam, no nije to jedino što ga čini posebnim - klitoris je zapravo jedini organ u tijelu čija je jedina funkcija pružanje užitka.

Image

Dugo je vremena bio misterij

Do 1998. godine većina udžbenika samo je ilustrirala vanjski dio klitorisa. Tada je Helen O'Connell, australska urologinja, nizom MRI istraživanja otkrila da je klitoris zapravo složen, snažan organski sustav sastavljen od ukupno osamnaest dijelova, od kojih su dvije trećine unutarnje.

Image

Puno je više nego što se na prvi pogled čini

Kad ljudi govore o klitorisu, obično samo govore o "vrlo osjetljivom vanjskom dijelu", kaže dr. Rebecca Chalker, profesorica seksologije na Sveučilištu Pace. Ali to je samo vrh sante leda. Unutarnji dio povezan je s vanjskim s dva spužvasta područja erektilnog tkiva, poznatija kao corpora cavernosa. Dalje se corpora cavernosa grana u par krila poznatih kao crura koja se protežu u tijelo i oko vaginalnog kanala. Zatim, ispod crure su predvorja klitorisa ili vestibularni bulbusi. Kao i veći dio klitorisa, ove strukture tkiva postaju natopljene krvlju kada se uzbudimo.

Image

Ima puno živaca

Klitoris je dio vulve najbogatiji živcima, kaže dr. Debra Herbenick, edukatorica seksualnog zdravlja s Instituta Kinsey. Samo vrh klitorisa sadrži oko 8000 živčanih završetaka, što ga čini elektranom užitka. A kako bismo stvari stavili u perspektivu, to je dvostruko više živčanih završetaka nego penis. Osim toga, ova sićušna erogena zona širi osjećaj zadovoljstva na 15 000 drugih živaca u zdjelici, što objašnjava zašto se osjećamo tako kako se osjećamo kada dođemo do vrhunca.

Image

Svaka žena je drugačija

Sve su žene jedinstvene, pa zašto bi klitorisi bili drugačiji? Svaka žena treba drugačiju vrstu stimulacije kako bi se osjećala zadovoljeno, ovisno o njezinoj jedinstvenoj biologiji. "Samo zato što je osjetljiv ne znači da ga svi žele izravno stimulirati. Neke žene preferiraju dodirivanje u blizini klitorisa, ali ne na njemu", kaže Herbenick, a Pfaus se slaže i kaže da je nekim ženama to područje preosjetljivo za izravnu stimulaciju.

Image

Vrlo je sličan penisu

Klitoris i penis su na neki način vrlo slični, samo su drugačije organizirani, objašnjava Chalker. "Zapravo, do dva tjedna trudnoće svi embriji izgledaju kao ženski. Tek u osmom tjednu trudnoće počinje djelovati testosteron i penis se počinje formirati. Nijedan od ovih dijelova ne nestaje, oni se samo preuređuju", kaže Chalker. Na primjer, unutarnji dio klitorisa, također napravljen od erektilnog tkiva, postaje okvir penisa. Imajući ovaj koncept na umu, Chalker ističe: "Ako smatrate da se klitoris sastoji samo od vanjskog dijela, to je kao da kažete da je jedini dio penisa glavić."

Image

I kod klitorisa dolazi do erekcije

Kada govorimo o erekciji, ne možemo govoriti samo o penisu, kaže Pfaus, već moramo spomenuti i klitoris. Naravno, ženama je to možda manje primjetno, ali se svakako može promatrati i osjetiti. To se događa kada se vestibularni bulbusi napune krvlju tijekom uzbuđenja, a krv je tada zarobljena ovdje dok se ne oslobodi putem orgazmičkih grčeva.

Image

Može rasti s godinama

Iako veličina našeg klitorisa ne utječe na naš seksualni život, nemoj se iznenaditi ako tijekom tvog života tvoj klitoris promijeni veličinu. Prema Chalker, zbog promjene razine hormona nakon menopauze, kod mnogih žena klitoris se može povećati. Dakle, ako tijekom vremena primijetiš neke razlike u veličini ženskih dijelova, nemoj se zabrinuti.

Image