Kako preživjeti prekid bez „čistog“ završetka?

Ako vam pomaže slobodno ga mrzite, budite ogorčeni i nazivajte ga pogrdnim imenima

Kako preživjeti prekid bez „čistog“ završetka?

Vjerujemo da su neke od čitateljica iskusile prekide veze koje u biti nisu imale pravi „closure“, odnosno čisti i jasan završetak veze u kojemu se oboje partnera pomire i slože da više nema smisla da ostanu u vezi, te raskrste jedan sa drugim uz sve prave riječi o obrazloženja. Upravo taj nedostatak pravog „čistog“ prekida mnoge osobe muči i dugo nakon prekida, teško se mire sa situacijom u kojoj su se našli, te teško nastavljaju sa životom i s vremenom ulaze u nove veze.

Vrlo je teško definirati što je u biti „closure“, te koje bi vam on odgovore trebao dati, no to je nešto što vam nakon nekog vremena daje mir, razumijevanje, pomirenje, čistu savjest i otvoreno srce za druge osobe koje će se pojaviti u vašem životu.
Na žalost, kao što smo i rekli, mnoge osobe nemaju taj luksuz „čistog“ prekida nego same moraju s vremenom pokupiti djeliće sebe i ponovno stati na noge.

Naravno, to može biti vrlo dugotrajan i bolan proces, ali svi ga na kraju prođu, s više ili manje muke. Zato, evo načina na koji sami sebi možete pomoći te dobiti svoj završetak jedne priče.

Prihvatite da nećete dobiti željeni završetak

Možda će vaš partner otići bez objašnjenja i pozdrava, te vam u biti neće biti niti malo jasno što se u stvari dogodilo… Možda s njim nećete moći stupiti u kontakt bilo kojim putem što će vam traženje objašnjenja učiniti nemogućim. Scenarija je bezbroj…
Ma kako bilo teško, prvo što morate prihvatiti da „čisti“ završetak nikada vjerojatno nećete dobiti, te da morate nastaviti živjeti bez da znate do kraja pravu istinu. Neke od verzija istine možda ćete čuti od nekih drugih ili ćete ih sami naslućivati.

Ljubav pretvorite u mržnju

Ovo vam se možda neće činiti najbolji savjet, jer u načelu mržnja nije nešto s čime je lijepo i poželjno živjeti, ali poznato je da je vrlo tanka granica između ljubavi i mržnje, pa možda ona i može pomoći u prvim trenucima nakon što je vaš partner otišao iz vašeg života, bez pravog završetka. Ako je mržnja ta koja vas pokreće ujutro iz kreveta, hrani tijekom dana i uspavljuje navečer, možda to i nije tako loše. Naravno, pod uvjetom da mržnja polako jenjava, kako vrijeme prolazi, i pretvara se u nešto blaže oblike tuge, razočaranja, pa na kraju i nestane…

Kako se kaže, vrijeme liječi sve rane, a na kraju svega više se nećete ni sjećati što ste i zašto ste nešto osjećali na početku, nego ćete znati samo da je vrijeme da krenete dalje.

Zovite ga raznim imenima

Kada je u pitanju rječnik „kočijaša“, to je nešto čega se trebaju kloniti sve osobe, ali ako vam pomaže da ga zovete pogrdnim imenima, možete to nazvati djelom rehabilitacije nakon prekida. Pokušajte svoj jezik obuzdati samo na sebe ili najbliži krug ljudi. Prekid veze bez nekog logičnog završetka za mnoge osobe može biti iskustvo koje će nositi cijeli život, a ovo je samo mali način s kojim mu se u svojoj glavi možete osvetiti.

Provedite vrijeme s prijateljicama

Tko je bolje rame za plakanje nego prijateljice? Možda vam neće uvijek dati najbolji savjet, možda će vam ga i dati, ali ga vi nećete poslušati, no bilo kako bilo, one su tu da vam olakšaju bol. One mogu biti vrlo dobri psihoterapeuti, jer mogu sagledati vašu vezu s jedne druge perspektive koju vi niste vidjeli. Možda će vam baš one ponuditi neke odgovore koje ste tražili od partnera i prema tome dobiti željeni završetak veze.

shimmer fallbackOsjećajte se ogorčeno

Vjerujemo da ste mnogo puta pročitali da se ne smijete osjećati ogorčeno nakon prekida veze. No, mi bismo voljeli porazgovarati s osobom koja to tvrdi, jer gotovo je nemoguće ne osjećati se ogorčeno, posebno kada veza nije imala „čisti“ završetak. Naravno, kao i mržnja, ogorčenost mora imati svoj normalan vijek trajanja, nakon čega ćete osobu zbog koje ste ogorčeni moći izbaciti potpuno iz sistema i ponovno osjećati kao da ste na pravom putu.

Očistite ga iz doma

Riješite se svega što vas podsjeća na njega. Naravno, to će biti malo teže ako ste živjeli skupa, no tu može pomoći i reorganizacija prostora, nova moja na zidovima, razmješten namještaj. Riješite se njegovih poklona, darujte ih, prodajte, bacite. Nakon toga osjećat ćete se bolje, lakše ćete prihvatiti i napraviti prve korake k novom početku.

Slobodno plačite

Suze su oduvijek bile lijek, pa se niti malo nemojte ustručavati ih zadržavati. Makar možda on figurativno nije vrijedan suza, ali vaše suze će vam pomoći da izbacite sve iz sebe – boli, frustracije, bijes, mržnju. Vjerujte, nakon nekog vremena više nećete imati suza, što će biti dobar znak. Možda i niste dobili svoj željeni završetak veze, ali ste ga sami stvorili.

(vam)

Foto: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.