Laži, laži, laži me

Razotkrij lažljivca: 7 znakova da te frajer mulja

Laganje u vezi zeznuta je stvar jer je može ozbiljno ugroziti. Nekako se uvijek misli da lažljivca otkriva nervoza i vrpoljenje, no to nije jedini znak koji pokazuje da ti partner laže

pexels-katerina-holmes-5911301.jpg
Foto: Pexels

Iako nas se odmalena uči da nije lijepo lagati i unatoč tome što smo gotovo svi čuli za Pinokija, stvari se izokrenu u odrasloj dobi. Istraživanje provedeno na uzorku od 5000 profila na ondašnjim dejting stranicama, pokazalo je da se u online svijetu itekako laže.

Muškarci se žele predstaviti kao imućniji, obrazovaniji, lažu da su imali više veza, a nekad ne žele otkriti ni godine. Žene pak, pokazalo je to istraživanje, najčešće lažu o svojim kilogramima. U prvim fazama upoznavanja i dejtanja, mnoge žene su - a bome i mnogi frajeri - jedni druge uhvatili u laži. Razvojem društvenih mreža i dejting svijeta čini se da oba spola nastoje pobijediti konkurenciju pa su sklona pribjeći malim lažima i hvalospjevima. Na kraju se, u većini slučajeva, istina ipak sazna.

Image
Virtualna stvarnost

Online dejtanje - Ovako će se ON ponašati na društvenim mrežama ako mu se sviđaš

No, što kad svog partnera uloviš u laži - to mogu biti 'male' neistine, ali i stvari koje ozbiljno ugrožavaju vezu. Može li se lažljivca 'pročitati'? Može, ali treba imati na umu da znakovi nisu kod svih isti i da neki razviju tu vještinu do impresivne razine. Tad treba primijetiti promjene u ponašanju, no to pretpostavlja da znaš raspoznati kako tvoj partner izgleda kad ne laže. U nastavku donosimo sedam znakova koji bi ti mogli ukazati da ti tvoj partner ne govori istinu.

Ponaša se totalno drugačije

Pogrešno je automatski misliti da laže onaj tko je nemirnog stava. Zapravo se treba paziti onih koji uspravno stoje. Sigurno i sama znaš da kad iskreno razgovaraš često unosiš sebe u razgovor, gestikuliraš i mijenjaš ton glasa. No, oni koji stoje kao kipovi ukočena lica možda to čine jer se pokušavaju usredotočiti na priču koju su izmislili. Laže li, osoba je sklona ponavljati iste riječi da bi si 'kupila' malo vremena i sve zapakirala u cjelinu, a možda i nesvjesno prekriva usta kako bi poručila: ''Dosta je, ne želim o ovom pričati''. Onaj koji laže otežano govori jer ga tjelesne promjene u tom času bune, a možda se sav 'petlja' ili dira grlo, vrat i dijelove tijela koje inače ne bi.

Naravno da se neki kad lažu jako uzbude i postanu migoljivi - pritom sakrivaju prste i sliježu ramenima, povisuju ili pak snizuju ton govora. Stoga ti želimo reći da znakovi laganja nisu isti kod svih, no zajedničko im je to da se, ako ih zatekneš s potpitanjem, lako zbune i u sekundi pokušaju 'pokrpati' priču. Zbog svega toga im i disanje postane pliće. Ali da bi postala svjesna ovih malih signala, važno je znati kako partner inače razgovara, kakve su mu geste i mimika, izražava li se i inače otežano... A toliko ga valjda poznaješ, zar ne?

Kaže ti da nikad ne laže

Ako mu je reći da ne laže glavni obrambeni mehanizam, i tako svaki put, velike su šanse da laže. Velika većina ljudi, nažalost, tu i tamo izrekne pokoju laž ili uljepša istinu. Naravno da to nije lijepo, no često se dogodi da upravo oni koji kažu da nikad, baš nikad ne lažu, samo ne žele priznati da to čine. I tu treba razlikovati 'sitne' laži koje ne nose posljedice od onih koje se nagomilavaju i ozbiljno narušavaju odnos.

Uvjerava te da to 'nije učinio'. A znaš da je...

Kad nas netko optužuje za nešto što zaista nismo učinili, sasvim je logično da ćemo, možda malo i frustrirani, pokušati objasniti situaciju. Ali ako je osoba pretjerano obrambena, opravdava se nesuvislim rečenicama ili naglo povisuje ton, postoje izgledi da laže. Partner te, dakle, brzinski pokušava uvjeriti u nešto ili se opravdati, a onda se odmiče od razgovora ili mijenja temu jer, navodno, 'sada nema vremena'. Dakako da je moguće da nekad zaista nema vremena, ali vjerojatno i sama znaš kad je u pitanju laganje, a ne žurba.

Ne gleda te u oči

Gledanje u oči važan je segment svakodnevne komunikacije. Naravno da se kontakt očima neće održavati tijekom cijelog razgovora jer bi to bilo suviše neugodno i da su povremeni pogledi u stranu normalni, no izbjegava li ih sugovornik u potpunosti, moguće je da laže. Da ti partner laže, možeš posumnjati ako skreće pogledom čim ga upitaš potpitanje ili želiš saznati istinu. Oči, u kombinaciji s promjenom raspoloženja, zaista mogu sve otkriti.

Optužuje tebe da lažeš

Kad je netko pogriješio ili opetovano laže, obrambeni mu je mehanizam okriviti drugu stranu da je ona kriva i da je 'sve krivo shvatila'. On možda ima sposobnost lagati bez grižnje savjesti pa pretpostavlja da imaš i ti te da ćeš prihvatiti ulogu krivca i oprostiti mu. Uočiš li da se ovakve situacije ponavljaju, budi oprezna i ne dopusti da te netko zavarava.

Osmijeh je sve

Iskren osmijeh zlata vrijedi, ali se i lako razlikuje od lažnoga. Kad smo iskreno nasmijani, promjena se vidi na cijelom licu, a ocrtava se i na očima. Kod lažnog je osmijeha jedan dio lica lagano zavinut što znači da osoba želi sakriti nelagodu, prijezir ili činjenicu da si je uhvatila u laži. Zato obrati pažnju na to kako se osoba smješka.

I drugi ga hvataju u laži

Teško je povjerovati u priče da osoba koju voliš laže i drugima. Zamisli da ti netko kaže da i njemu/njoj tvoj partner ne govori istinu. Vjerojatno bi toj trećoj strani teško povjerovala - možda bi čak mislila da ti žele nešto loše ili poljuljati vezu. No, čuješ li iste priče s više strana, velike su šanse da zaista imaš posla s lažljivcem. Male neistine s vremenom najčešće postaju sve veće, i to je ozbiljan problem. Ako sve do tog trenutka nisi obraćala pažnju na ove znakove, krajnje je vrijeme za ozbiljan razgovor. U najmanju ruku. Zanemariš li ove jasne promjene ponašanja, situacija će se samo pogoršavati, a što je veza bez povjerenja?

POGLEDAJ VIDEO: KAKO BITI SRETAN?