Play logo

Kako ponovo izgraditi vezu nakon prevare?

Pet stvari koje partner i vi možete napraviti kako biste zacijelili rane i krenuli daje

Kako ponovo izgraditi vezu nakon prevare?
Play logo

U opsežnom istraživanju provedenom 2011. godine četvrtina ispitanih muškaraca i gotovo 20 posto žena priznalo je da su varali u dosadašnjim vezama. Je li to više ili nekako kao što ste i mislili? Iako se nevjera često smatra potpunom izdajom povjerenja, i točka nakon koje se brak ili veza ne mogu spasiti, to je zapravo situacija s kojom se parovi sve češće suočavaju. Koliko god nevjera bila bolna, ovu veliku krizu u vašem zajedničkom životu moguće je prebroditi, i moguće je dalje kvalitetno nastaviti vezu ili brak.

Ovih pet savjeta pomoći će vam ponovo izgraditi zdravo i sretno partnerstvo nakon partnerove ili vaše prevare.

1. Dajte si vremena

Kad naletite na ozbiljan problem u vezi kao što je prevara, velike su šanse da nećete odmah ili u samo nekoliko tjedana moći nastaviti dalje kao prije. Vrijeme je jedan od najboljih "lijekova" za oštećene ljubavne veze. Dajte vezi, partneru i sebi vremena za zaliječe rane. Otkriće afere je užasno, no ne mora značiti kraj braka ili veze. Nakon što ste uzeli malo vremena za sebe, ponovo se povežite. Razgovarajte. Slušajte. Budite prisutni. Pokazujte privrženost. Budite seksualni. Budite prisni. Volite se. I iznad svega budite iskreni i otvoreni.

2. Preispitajte svoje osjećaje i potrebe

Ako je partner vas prevario važno je da se najprije pobrinete za sebe i svoje emocije kako biste se oporavili od boli koju osjećate. To može značiti vrijeme koje ćete provesti odvojeno od partnera (u svakodnevnim aktivnostima i interakcijama, odlazak u posjetu obitelji ili kratko solo putovanje), postavljanje granica na međusobni kontakt ili što god vam je već potrebno da si ohladite glavu i ponovo se "posložite" i osjećate se koliko-toliko dobro. Ako ste vi bili ta koja je prevarila preispitajte sebe i svoje osjećaje, nemojte bježati od svojih pogrešaka već se hrabro suočite s njima i budite dostupni svom partneru.

3. Proniknite u srž problema

Stručnjaci kažu kako je varanje najčešće uzrokovano pomanjkanjem emocionalne povezanosti ili neke druge potrebe koja nije zadovoljena u vezi. No, i stres, dosada, nisko samopouzdanje, ovisnost o seksu, zamjeranje partneru ili neriješeni konflikt mogu također biti faktori koji mogu uzrokovati nevjeru. Budite iskreni prema sebi i partneru i o tome što je dovelo do nevjere u vezi. Pripremite se za puno intenzivnih razgovora – doprijeti do srži problema nije lagan posao. A osoba koja je prevarila trebala bi biti spremna odraditi veći dio težeg posla, iako biste oboje trebali sudjelovati.  

4. Potražite pomoć bračnog savjetnika

U teškim trenucima u životu stvarno nije sramota zatražiti stručnu pomoć, u ovom slučaju pomoć bračnog terapeuta - zajedničke ili individualne posjete. Osoba koja apsolutno razumije problematiku u potpunosti i posve je neutralna (i neće optuživati nijednu stranu) pomoći će vam najbolje sagledati sve kutove i predložiti moguća rješenja.

5.  Isprika..... i oprost

Lako je to reći, ali teško zaista i napraviti, no vaša veza se neće pomaknuti naprijed ako zaista ne krenete dalje i oprostite svom partneru. Možda će biti potrebno puno vremena, mjeseci,čak godine, no u vašem odnosu neće biti povjerenja ili buduće povezanosti bez oprosta i prihvaćanja.
Ako ste vi ta koja je prevarila morate se zaista pokušati iskupiti zbog svojih djela – i to ne znači samo reći "oprosti". Djela govore puno više od riječi: vi ćete svom partneru morati dokazati koliko žalite zbog svog ponašanja. Za neke parove to znači svakodnevno javljanje po potrebi, dopuštanje uvida u mejlove, SMS-ove, društvene mreže ili neke druge "opipljive" geste koje zaista pokazuju žaljenje za učinjenim.

Play logo

Foto: detailblick - Fotolia

Play logo