Play logo
Val uzbuđenja

Kao droga: Evo što se sve događa s tvojim mozgom za vrijeme orgazma

Znanstvenici su koristili magnetsku rezonancu kako bi spoznali što se događa u mozgu za vrijeme vrhunca. Nizom testiranja došli su do zaključka da se za vrijeme seksa isključuje logički dio mozga što opravdava poneko nerazumno djelovanje

profimedia-0362817299.jpg
Foto: Profimedia.hr
Play logo

Valovi uzbuđenja, grčenje prstiju, izvijanje tijela, nekontrolirani uzdasi i ubrzan rad srca- vjerujemo da jako dobro znaš taj divan osjećaj orgazma. Znanost je vrlo dobro istražila što se događa s našom fizionomijom za vrijeme vrhunca, ali orgazam ne utječe samo na tvoje tijelo, nego i na mozak.

Play logo

Istraživanja ljudske seksualnosti seže u daleku prošlost, ali proučavanje orgazma je relativno novo područje jer se do početka 50-ih godina prošlog stoljeća vjerovalo da žene uopće nisu sposobne uživati u seksu i da bi u njemu trebali uživati samo muškarci.

No, emancipacija je utjecala na mnoge aspekte ženskog života pa i na pravo na užitak i u međuvremenu se prihvatilo da i žene uživaju u seksu jednako kao i muškarci. A tada je i ženski orgazam napokon postao predmet istraživanja.

Izvor: Pexels

Između ostalog, znanstvenici su koristili magnetsku rezonancu kako bi spoznali što se događa u mozgu za vrijeme vrhunca. Nizom testiranja došli su do zaključka da se za vrijeme seksa isključuje logički dio mozga što opravdava poneko nerazumno djelovanje.

Play logo

Frontalni korteks mozga za vrijeme seksa umanjuje svoju aktivnost. Taj dio mozga odgovoran je za procjenu, donošenje odluka i samoregulaciju općenito, a njegovo smanjeno djelovanje smanjuje mogućnost pojave anksioznih osjećaja i strahova kako ne bi ometali uzbuđenje i sam čin seksa. A na koje sve načine orgazam utječe na tvoj mozak - provjeri u nastavku.

Oslobađa dopamin

Za vrijeme orgazma oslobađaju se razni hormoni, a među njima je i dopamin - hormon koji je odgovoran za osjećaj zadovoljstva i požude. Ali ne samo toga, dopamin je puno više - smatra se kao jedan od glavnih razloga preživljavanja naše vrste jer nas navodi na traženje i aktivno kretanje. Potreban je za osnovno tjelesno funkcioniranje, a njegove povišene vrijednosti utječu na osjećaj uzbuđenosti, energičnosti, veselja i sreće.

Izvor: undefined

Povećane razine oksitocina

Ovo je još jedan hormon koji se izlučuje za vrijeme orgazma. Njegov nastanak regulira hipotalamus, a nastaje putem niza biokemijskih pretvorbi u prednjem dijelu hipotalamusa i zatim se otpuštaju u krvotok. Njegovo lučenje nije uvijek istog intenziteta, pojačava se i smanjuje, a orgazam je jedan od uzroke njegovog pojačanog lučenja. Zato se nakon vrhunca
osjećamo sretno, zadovoljno i spokojno.

Play logo
Izvor: undefined

Ne osjećaš bol

Za vrijeme seksa, a posebno orgazma, tvoj mozak otpušta hormone sreće, oksitocin i dopamin koji su zaslužni za smanjen osjećaj boli, izraženiji osjećaj intimnosti i povezanosti. Ovo savršeno objašnjava zašto nas slučajni udarac u žaru seksa ne boli ni približno jako kao udarac istog intenziteta u drugim okolnostima.

Izvor: undefined

Stimulira mozak kao i droga

Iznenađujuće, ali istinito. Kemijski procesi u mozgu za vrijeme orgazma isti su onima za vrijeme konzumacije droge. Dio mozga koji je odgovoran za zadovoljstvo kada pobijediš na pokeru isti je onaj koji je odgovoran za tvoje seksualno zadovoljstvo. Stoga je i osjećaj sličan.

Izvor: undefined

Prevara majke prirode

Osjećaj orgazma je jedan, jedini, neobjašnjiv onome tko ga nije iskusio, a takav je s bitnim razlogom. Razmislimo li malo, tko bi se olako upustio u stvaranje djece kada znamo da je porođaj jedno vrlo bolno i rizično iskustvo koje nažalost može imati kobne posljedice. Jedno je sigurno, na svijetu bi bilo puno manje ljudi da razmnožavanje nije popraćeno velikim užitkom. Iako ni znanstvenici nisu potpuno sigurni zašto imamo orgazme, postoji teza da je to 'nagrada' i 'navlakuša' za razmnožavanje i svojevrsno osiguranje za opstanak vrste.

Play logo
Izvor: undefined

Održava zdravlje mozga

Vjerovala ili ne, orgazam je zaslužan za zdravlje tvog mozga. Za vrijeme vrhunca, protok krvi kroz mozak je nevjerojatan, a to je jedan od razloga koji održava mozak zdravim. Nekad se vjerovalo da je orgazam imao ulogu poticanja ovulacije, a danas je tijelo preuzelo tu ulogu koja se događa periodično svakih 23-32 dana.

Izvor: undefined

Play logo