Muškarci i kućanski poslovi

'Ne, nisam 'sretnica' jer mi muž pomaže oko kućanskih poslova'

Je li opravdano žene nazivati 'sretnicama' ako imaju muževe koji im pomažu oko djece i kućanskih poslova? To je samo još jedan dokaz da i dalje vlada nejednakost između žena i muškaraca, a evo što o tome misli kolumnistica čiji je tekst izazvao lavinu rasprava

pexels-cottonbro-studio-5901631.jpg
Foto: Pexels

"Prava si sretnica što ti muž kuha", "Stvarno si sretna što tvoj muž noću ustaje kako bi uspavao bebu", "Blago tebi što imaš muža koji ti pomaže oko kućanskih poslova", "Stvarno si sretnica što te muž pušta da otputuješ za vikend s prijateljicama"… Sve su ovo samo neke od rečenica koje žene uvijek iznova čuju od nekih ljudi. No, kakve to veze ima sa srećom?

Image
'Happy wife, happy life'

Je li otkrivena tajnog sretnog braka? Sve ovisi o sreći žene

Isto se zapitala i kolumnistica Jo Hartley koja je za The Sydney Morning Herald napisala kolumnu pod naslovom "Ne, nisam 'sretnica' jer mi muž pomaže oko kućanskih poslova". Hartley je u svojoj kolumni istaknula da i dalje postoji to zastarjelo razmišljanje da je svaka žena kojoj muž pomaže oko nekih stvari kod kuće "sretnica" i da, kada bismo obrnuli uloge, gore spomenute rečenice činile bi se, u najmanju ruku, smiješnima.

Image
Foto: Pexels

Zamisli samo razgovor u kojem bi muškarcu netko rekao - "Blago tebi što žena vašem djetetu mijenja pelene", "Pravi si sretnik što imaš ženu koja te podržava u tvojoj karijeri" ili "Sretnik si što ti žena svakog dana napravi ručak". Prilično je suludo i pomisliti da bi do takvog razgovora uopće i došlo.

Nejednakost između žena i muškaraca

Kolumnistica ističe da je, prema njezinom mišljenju, percepcija žena kao "sretnica" i dalje toliko raširena jer, nažalost, jednake odgovornosti između muškaraca i žena još uvijek nisu norma. Istraživanja pokazuju da, bez obzira na njihov radni status, žene obavljaju veći dio kućanskih poslova, a također su pretežno odgovorne za odgoj djece, dok mnoge od njih svoje karijere stavljaju u drugi plan.

Image
Foto: Unsplash

Osim toga, razgovarala je i s terapeutkinjom za odnose Isiah McKimmie, koja kaže da tradicionalne rodne uloge, prema kojima se na muškarce gleda kao na one koji donose kruh na stol, a na žene kao na one koje su odgovorne za dom, i dalje postoje u našem društvu. Također, ona ističe da se vrši veliki pritisak na žene da budu dobre majke i dobre partnerice, što često rezultira time da žene misle da moraju raditi sve.

Dodaje i da, kada su kućanske obveze prepuštene samo ženama, one se mogu osjećati umorno i iscrpljeno, što može staviti pritisak na vezu i intimnost. "Rad kod kuće često se doživljava kao manje vrijedan od rada izvan kuće, što dovodi do nedostatka osjećaja vrijednosti i promjene u samopouzdanju žena", dodaje ona.

Ravnopravni odnosi dovode do većeg zadovoljstva u vezi

McKimmie kaže da promjena ovakvog načina razmišljanja nije nužna samo za jednakost, već i za stvaranje zadovoljavajućih odnosa i, posljedično, snažnijih obitelji. "Istraživanje nam je pokazalo da jednaki i ravnopravni odnosi dovode do većeg zadovoljstva i sreće nego nejednaki odnosi", kaže ona.

Image
Foto: Unsplash

Hartley na kraju svoju kolumnu zaključuje time da bi se drugi ljudi, a posebno žene, trebali suzdržati od toga da druge žene nazivaju "sretnicama" ako im njihov suprug pomaže kod kuće. "Osobno se ne smatram "sretnicom" ako su obveze mog supruga jednake mojima. Ne dobiva bonus bodove za ustajanje po noći kako bi uspavao našu djecu, niti ako pomaže u čišćenju naše kuće. Za sve što ja radim za njega, on radi za mene. Naš brak se temelji na poštovanju i jednakosti. Ironično, pretpostavljam da se u tom pogledu smatram sretnicom", zaključuje ona.

Pogledaj video: Kako postaviti granice u odnosima?