Neprijatelj u tvom krevetu

Emocionalno zlostavljanje u vezi: 'masnice' koje se ne vide, ali bole

Fizičko zlostavljanje obično je prije ili kasnije vidljivo jer ostavlja jasne dokaze nasilničkog ponašanja. S druge strane, emocionalno zlostavljanje često je teže detektirati - ponekad čak i samoj žrtvi

profimedia-0351273713.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Emocionalno zlostavljanje definiramo kao nastojanje da se drugu osobu kontrolira koristeći njezine emocije srama, osjećaja manje vrijednosti i straha. Manipulator, to jest emocionalni zlostavljač, zna kako kritizirati, ponižavati i optuživati svoju žrtvu bez da to uvijek bude očito - osobito drugima. No, ovakvo zlostavljanje žrtvi čini itekako nažao - ruši joj samopouzdanje i vrlo negativno utječe na njezino psihičko zdravlje.

shimmer fallback

Dakako, ovo toksično ponašanje nije rezervirano samo za ljubavne odnose - psiholozi svjedoče da ga ima i odnosima između prijatelja, pa i onim obiteljskim, a nažalost nije rijetko ni na radnom mjestu. Ono što povezuje sva takva zlostavljanja je cilj manipulatora da ušutka i izolira žrtvu, kako bi je lakše kontrolirao. Na kraju se žrtva osjeća kao da je u zamci - boji se prekinuti takav odnos i ostaje u njemu sve dok netko nešto ne poduzme.

Image
Platonska prevara

Uh, vara te: Znakovi da tvoj partner ima emocionalnu aferu

Ako sumnjaš da si u vezi u kojoj postoji emocionalno zlostavljanje, nemoj ušutkavati samu sebe i tješiti se kako 'nije tako strašno'. Svatko zaslužuje zdrav i dobar ljubavni odnos izgrađen na međusobnom poštovanju. Evo nekih od znakova da je tvoj partner emocionalni zlostavljač i da se trebaš odmah zauzeti za sebe:

Nerealna očekivanja

Partneri koji su skloni emocionalnoj manipulaciji obično imaju nerealna očekivanja. Na primjer, tvoj partner postavlja ti zahtjeve koji ti stvaraju nelagodu, očekuje od tebe da sve ostalo staviš po strani i posvetiš se samo njemu, želi da imaš iste stavove kao on ili te kritizira jer stvari ne obavljaš onako kako on zamišlja da trebaš.

shimmer fallback

Ne uvažava te

Ako tvoj partner ne obraća pažnju na tvoje mišljenje, pokušava ti nametnuti kako bi se trebala osjećati, optužuje te da si previše osjetljiva ili čak luda, ovo su jasni znakovi da je emocionalno zlostavljanje u igri. Također, ako ti govori kako si sebična ili pohlepna kada pokušaš izraziti koje su tvoje potrebe, to je veliki znak za alarm.

shimmer fallback

Stvara kaos

Emocionalni zlostavljači vole kaos, to je njihov modus u kojem se osjećaju najbolje jer znaju da tada drugi gube tlo pod nogama. Ako tvoj partner započinje svađe iz dosade, ima drastične promjene raspoloženja i ispade ili se ponaša tako nepredvidivo i histerično da imaš osjećaj kao da hodaš po ljuskama od jajeta - vrijeme je kažeš zbogom.

shimmer fallback

Emocionalne ucjene

Omiljena metoda emocionalnih zlostavljača je i emocionalno ucjenjivanje. Jesi li primijetila da partner u tebi pokušava probuditi osjećaj grižnje savjesti ili te natjerati da se osjećaš krivom? Ponižava li te u vaša četiri zida - ili čak kad ste s drugima? Naglašava li tvoje mane i pogreške kako bi skrenuo pozornost sa sebe i svog lošeg ponašanja? Sve su ovo jasni znakovi da nešto nije kako treba.

shimmer fallback

Ponaša se superiorno

Ako se tvoj partner ponaša prema tebi kao da si manje vrijedna, krivi te za vlastite loše izbore u životu, zbija šale na tvoj račun i drži se kao da uvijek sve zna bolje i kao da je uvijek u pravu, imamo loše vijesti za tebe: u vezi si s emocionalnim zlostavljačem.

shimmer fallback

Kontrola i izolacija

Emocionalno zlostavljanje obično podrazumijeva to da zlostavljač nastoji kontrolirati s kim se žrtva druži i s kim komunicira. Zlostavljač će provjeravati tvoj mobitel i čitati tvoju poštu. Iako nema za to nikakvog povoda, optuživat će te da lažeš i varaš ga te će imati ljubomorne ispade. Trudit će se uvijek znati gdje si i s kim si te ograničiti tvoje kretanje i slobode. Nerijetko će pokušati preuzeti kontrolu nad tvojim financijama.

shimmer fallback

Na kraju, treba dodati i to kako se često događa da emocionalno zlostavljanje počne tek nešto kasnije u vezi - na početku može sve djelovati idilično. Ova toksična ponašanja mogu se početi razvijati tako polako i postepeno da je ponekad potrebno duže vrijeme da ih žrtva osvijesti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.