Važan problem

Brak bez intimnosti: Pet glavnih razloga koji utječu na gubitak strasti

Može li brak bez seksa preživjeti? Iako seks nije najvažniji faktor za sreću para, nedostatak seksa može dovesti do ozbiljnih posljedica te se mogu pojaviti ljutnja, nevjera, nedostatak komunikacije

profimedia-0648365526.jpg
Foto: Profimedia.hr

Je li intimnost nestala u tvom braku? Osjećaš li da se ljubav polako gasi? Seks u braku važan je kotačić za odnos i budućnost. Kada seks i intimnost nestanu iz braka, ti ili partner možete početi razmišljati o mračnim stvarima; sumnjati u prevaru ili osjećati da je nestala privlačnost. Postavlja se pitanje može li brak bez seksa preživjeti?

Iako seks nije najvažniji faktor za sreću u vezi, nedostatak seksa i emocionalne intimnosti može dovesti do ozbiljnih posljedica te se mogu pojaviti ljutnja, nevjera, nedostatak komunikacije i samopoštovanja, usamljenost. Ako u konačnici sve može dovesti do velike štete koja može završiti razvodom.

Image
Top 8

Seks poze koje bi svaki par trebao isprobati za veći užitak u ovoj godini

Što kada se izgubi intimnost?

Zbog nedostatka intimnosti u braku mogu nastati pukotine što ponekad može dovesti do trajnog gubitka emotivne veze s partnerom. Postoje još neki problemi koji se povezuju s nedostatkom seksa u braku:

  • partneri se počinju povlačiti
  • odbačeni partner se osjeća nevoljeno i nesigurno
  • povećava se mogućnost prevare
  • ako problem s intimnošću potraje razvod postaje opcija

Zašto nestaje seks u braku i osjećaš li da se to dogodilo i u tvom braku? Postoji pet najčešćih razloga zašto nestane intimnosti u bračnim odnosima. No za početak je važno pročitati o čemu se radi i iskreno se zapitati postoji nešto od ovoga kod vas. Možda ćeš bolje razumjeti zašto se događa ova situacija u vašem odnosu i onda ćete puno lakše vratiti intimnost u braku. Koji su najčešći razlozi zbog kojih seks nestane možeš pročitati u nastavku.

Pogledaj video: Kako biti sretan?

Stres vodi do nedostatka intimnosti

Mnogima je je vrlo teško povjerovati da stres može utjecati na seksualnu želju - i žena i muškaraca. Stoga ako tražiš nešto kako bi popravila vaš seksualni život u braku, važno je da shvatiš koliko stres može snažno utjecati na vaš odnos. Ovo se događa i zato što postoji uvjerenje da su muškarci uvijek raspoloženi za seks, a to jednostavno nije istina. Stres na poslu ili u obitelji može iscrpiti muškarca i ženu te će zbog toga češće izabrati san ili neki drugi oblik relaksacije. Istraživanja pokazuju da postoji povezanost između seksa i nedostatka želje za sekom. Razgovarajte o tome što kod vas stvara stres i kako možete smanjiti osjećaj tereta, piše Marriage.com.

Image
Foto: Unsplash

Nisko samopouzdanje utječe na seksualne odnose

Samopoštovanje i slika o vlastitom tijelu ne utječe samo na žene, svaka osoba se može osjećati loše zbog sebe. Nisko samopoštovanje može uzeti danak u bliskim odnosima, posebno u fizičkoj intimnosti jer dovodi do potiskivanja osjećaja i braka bez seksa. Ako nedostaje intimnosti u vašem braku uvedite neke promjene, počnite jedno drugom davati komplimente i njegujte poštovanje. Komplimenti će pomoći da se partner počinje osjećati privlačno. Osim toga i svoj dom možete učiniti privlačnim za seks, ostanite dulje ispod pokrivača i prigušite svjetla. Budite strpljivi, a svatko od vas treba dati svoj doprinos u rješavanju ovog problema.

Image
Foto: Unsplash

Odbijanje može stvoriti brak bez seksa

Jesi li ikada odbila svog partnera? Možda ni on nije bio oduševljen kada si pokazala interes za seks? Ovakve stvari mogu utjecati na vašu intimnost. Nedostatak seksa u vezi narušava povezanost koju par dijeli i dovodi do niza bračnih problema, uključujući depresiju. Brak bez seksa može kod ljudi stvoriti osjećaj neželjenosti, neprivlačnosti i potpuno ih demotivirati. Kao rezultat toga brak može postati težak posao te oba partnera mogu osjetiti frustraciju i nedostatak motivacije i u drugim područjima života. Stoga ako je problem dublji par se uvijek može odlučiti za razgovor s terapeutom.

Ogorčenost može utjecati na intimnost

Neriješeni problemi u vašoj vezi mogu vas natjerati da se emocionalno povučete iz odnosa i da se pojavi ogorčenost. Razmisli postoji li u vašem odnosu nešto što vas koči. Osjeća li partner da ga ne cijeniš ili da si ga iznevjerila? Jedini način da se riješi ovaj problem je iskrena i otvorena komunikacija i pronalazak puta do ponovne intimnosti.

Image
Foto: Unsplash

Nedostatak emocionalne intimnosti utječe na seks

Nedostatak intimnosti u braku nije samo nedostatak seksa. Vaš seksualni život nije dobar ako također postoji nedostatak emocionalne intimnosti. Osjećaj da nisi emocionalno povezana sa svojim suprugom utječe na fizičku povezanost. No ovo nije nešto što je povezano samo sa ženama, i muškarci mogu imati ovaj problem. Kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme u kojem ćete graditi emocionalnu povezanost je vrlo važno jer ćete vratiti fizički intimnost.

Nedostatak intimnosti u braku može biti posljedica različitih stvari. Izbjegni brzo donošenje zaključaka i iskreno razgovaraj s partnerom bez optuživanja. Nemoj dopustiti da nedostatak intimnosti stvori emotivne probleme, bračne konflikte i ogorčenost. Nesretan brak nije najbolje mjesto za par i stoga je važno da probate riješiti probleme i vratite uzbuđenje u odnos.

Image
Foto: Unsplash