Bolovi u trbuhu nakon intimnih odnosa: Sedam najčešćih razloga

Mnogim ženama je neugodno priznati da osjećaju bol nakon seksa, ali ova pojava je jako učestala i uzroci mogu biti različiti

Bolovi u trbuhu nakon intimnih odnosa: Sedam najčešćih razloga

Seks bi trebao biti čisti užitak i svakako mjesto u kojem ni jedan partner ne osjeća bol. No prema Američkom koledžu za opstetričare i ginekologe, gotovo tri od četiri žene u nekom trenutku svog života tijekom intimnih odnosa osjeti bol.

Image

Intimni odnosi za vrijeme menstruacije? Imamo odgovore na sva pitanja


Bez obzira je li bol prolazna ili kronična, može biti nevjerojatno frustrirajuća. Što je još gore, mnoge žene trpe tu bol, umjesto da zatraže pomoć, kaže opstetričarka i ginekologinja dr. Tami M. Prince. "Ako tijekom spolnog odnosa osjećaš bol, obrati se svom liječniku. Nemoj trpjeti u tišini", kaže dalje za Women's Health., dodaje te dalje objašnjava da dobar liječnik može procijeniti je li uzrok jedan od dolje navedenih problema.

1. Postoji zdravstveni problem

"Bol tijekom seksa često može biti potaknut određenim zdravstvenim problemima", kaže opstetričar i ginekolog dr. Draion M. Burch. Čest problem može biti: vaginitis ili upala rodnice uzrokovana infekcijom ili spolno prenosivom bolešću. "Postoje i fizički nedostaci koji uzrokuju bol i u konačnici mogu zahtijevati operaciju, poput nagnute maternice", napominje.

U nekim slučajevima, bol mogu uzrokovati i druga stanja poput endometrioze, infekcija mokraćnog mjehura, cista na jajnicima i miom na maternici, kaže Prince. Ako je bol uzrokovana ovim stanjima, liječnik ti može preporučiti najbolju opciju liječenja - bilo da se radi o lijekovima, operaciji ili drugim strategijama.

2. Hormoni nisu u ravnoteži

"Možda ćeš imati i suhoću rodnice uzrokovanu padom razine estrogena zbog stresa, lijekova ili menopauze", objašnjava Burch. Estrogen je ono što rodnicu održava vlažnom, pa bilo kakav pad ovog hormona može izazvati bol tijekom odnosa. Smanjenje estrogena također može biti potaknuto histerektomijom (što često dovodi do rane menopauze), zračenjem, kemoterapijom ili kirurškim uklanjanjem jajnika. Ako se radi o jednom od ovih razloga, opet je važno posjetiti svog liječnika koji ti može preporučiti promjene u načinu života ili čak propisati hormonsku nadomjesnu terapiju.


(Foto: Pixabay)

3. Krivi položaj tijekom seksualnih odnosa

Ako je seks bolan ili neugodan, može se dogoditi da položaj koji ste odabrali nije dobar za tebe, kaže Prince. Također primjećuje da ako tvoj partner ima zakrivljeni penis, može doći do neugode u nekim položajima. Svaka je žena drugačija, stoga neće svaka žena uživati u "doggy" položaju ili kada sjedi na muškarcu. 

Ako utvrdiš da se zbog određenog položaja osjećaš loše, pokušaj ga izbjeći. Prince preporučuje misionarski položaj ili "žlicu" jer pacijentice te položaje često ocjenjuju kao najudobnije.


(Foto: Pixabay)

4. Neriješena seksualna trauma

"Žena može osjetiti bol tijekom seksa zbog straha nakon što je proživjela seksualnu traumu ili napad", kaže Prince. U nekim slučajevima, psihološka trauma može dovesti do toga da se mišići rodnice nehotice zatežu ili grče tijekom seksa, što se obično naziva vaginizam.

Ako je to slučaj, Prince upućuje klijente na psihijatra ili svojim pacijenticama daje vaginalne dilatatore za vježbanje kod kuće.

Image


(Foto: Pixabay)

5. Veliki penis

Veliko ne znači uvijek bolje, pogotovo što se tiče penisa. , kaže Prince. No te ne znači da bi trebala promijeniti partnera, ako misliš da imate ovaj problem isprobajte neke od seksualnih položaja za muškarce s velikim penisom. 


(Foto: Pixabay)

6. Suha vagina

Ne podcjenjuj snagu vlažnosti rodnice. Iako se tvoja rodnica prirodno podmazuje, mnoge žene mogu osjećati suhoću bilo da je to zbog gore spomenutih medicinskih razloga ili ne. , kaže Prince. Ako je rodnica suha onda tijekom odnosa može doći do trenja između rodnice i penisa što će uzrokovati bol.

Prince preporučuje odabir lubrikanta koji je blizu prirodnoj pH ravnoteži kako bi se izbjegle alergijske reakcije. Nikada nemojte koristiti vazelin, a najbolji su lubrikanti na bazi vode.

Image


(Foto: Pixabay)

7. Nezadovoljstvo u vezi

"Kod žena seksualno uzbuđenje započinje u mozgu. Ako postoji slaba komunikacija ili te partner na bilo koji način omalovažava, vjerojatno seks neće biti ugodan", objašnjava Burch.

Dakle, ako imate probleme u vezi, Burch preporučuje da prvo potražite savjetovanje za parove kako biste riješili bilo kakve probleme izvan spavaće sobe.


(Foto: Pixabay)