Prekinuti s dečkom ili ne?

'Ako ovo je kraj...': Znakovi da je vaša veza gotova

Osjećaš se zapostavljeno ili maštaš o nekom drugom? To su samo neki od znakova da je veza gotova, a stručnjaci su ih naveli još

prekinutisdeckom.jpg
Foto: Unsplash

Veze su istovremeno i prekrasne i komplicirane, a svaki par dođe do točke u vezi kada nije siguran treba li je prekinuti ili nastaviti s njom. Svaki par, bez obzira na to kako njihova veza izgleda drugima, prolazi kroz teške situacije. Pa čak i ako duboko voliš svog partnera, nije neobično da se povremeno zapitaš je li veza dobra za tebe i je li joj je možda došao kraj.

Image
Bivša ljubav

Kraj ljubavi: Kako preboljeti prekid i osjećati se bolje?

Razumijevanje razlike između normalnih uspona i padova u zdravoj vezi i znakova da je veza krenula nizbrdo nije uvijek lako. Ipak, ima nekoliko jasnih signala na koje treba paziti. Osjećaš se zapostavljeno ili maštaš o nekome drugome? To su samo neki od upozoravajućih znakova.

Naravno, na vezama je uvijek potrebno raditi i ne treba odustati nakon prve prepreke, ali i ako dođe do prekida, nije kraj svijeta. Ako nisi sigurna trebaš li prekinuti sa svojim partnerom - pročitaj što kažu stručnjaci. Za Cosmopolitan su podijelili deset znakova koji ukazuju na to da je vašoj vezi možda došao kraj.

Ne osjećaš se kao da si mu prioritet

Ako se stalno osjećaš zapostavljeno i beznačajno, to je znak da nešto nije u redu. Postoji velika razlika između partnera koji je zauzet obavezama i partnera koji ne odvaja vrijeme za tebe. "Ako je tvoj partner neprestano nepažljiv i zanemaruje tvoje potrebe i želje, unatoč tvom trudu da mu daš do znanja koje su tvoje potrebe, onda tvoj partner ne cijeni tebe i vašu vezu. Partneri koji su zaokupljeni ili im nedostaju odgovarajuće vještine kod odnosa nisu u stanju zadovoljiti tvoje emocionalne potrebe - niti će ikada biti", ističe psihoterapeutkinja Parisa Ghanbari.

Bojiš se razmišljati o braku i budućnosti

U redu je ako si netko tko radije živi u trenutku i ne gleda unaprijed u sljedećih nekoliko godina, ali ako ne možeš zamisliti osobu s kojom si trenutno u vezi na vašoj sljedećoj najvećoj avanturi, to nije dobar znak. "Držanje ove osobe uz sebe, bez ikakve namjere za buduće planove, ograničava ne samo nju da pronađe onu pravu osobu s kojom će provesti život, već i tebe", kaže licencirana psihoterapeutkinja Markesha Miller i preporučuje da se zapitaš gdje se vidiš za godinu dana i vidiš li svog partnera i dalje uz sebe ili ne.

Razmišljaš o seksu s drugima

Ne možeš istrenirati mozak da samo tvog partnera smatra privlačnim, a to je normalno i u redu. Razmišljati o drugim ljudima, čak i u najsretnijoj vezi, nešto je što svatko iskusi. Ali ako se uhvatiš da zamišljaš sretan život s nekom drugom osobom ili osjećaš kao da bi se radije upuštala u intimne odnose s bilo kim drugim osim sa svojim partnerom, možda si već s jednom nogom izašla iz ove veze.

Osjećaš da te tvoj partner previše kontrolira

Ako ti partner "zabranjuje" viđanje s prijateljima ili da se družiš s nekim dok on nije prisutan, mogla bi biti riječ o "ljubavnom bombardiranju" - manipulativnoj taktici koju koriste narcisi - ili o tome da te partner želi previše kontrolirati. Kako god bilo, nije u redu da partner kontrolira tvoj raspored, čak i ako se čini da to čini "iz ljubavi". Trebala bi biti potpuno slobodna živjeti vlastiti život, a svatko tko se pokuša miješati u to, vjerojatno nije osoba s kojom bi trebala biti u vezi.

Osjećaš se kao da ste na potpuno različitim stranicama

Uvijek postoji jedna osoba koja je više "zagrijana" od druge i ponekad je normalno da su osjećaju pomalo različiti. No, ako ti se čini da je tvoj partner potpuno zaljubljen u tebe, a ti i nisi toliko, možda je vaša veza od početka bila osuđena na propast. Na žalost, ne možeš natjerati nekoga tko ne želi biti u ozbiljnoj vezi da odjednom promijeni mišljenje, pa tako ne možeš promijeniti ni svoje osjećaje. Nisi s pravom osobom ako je kriv "tajming", a to je jedna od najtežih lekcija iz romantičnih veza koju moramo naučiti.

Osjećaš se "zarobljeno" u vezi i dosadno ti je

Osjećaš se nezadovoljno bez obzira na sve cool stvari koje radiš zajedno sa svojim partnerom. Ako ste zajedno isprobali sve, od novih hobija do vikend putovanja, a i dalje ne osjećaš da je to "to", to bi mogao biti znak za prekid, posebno ako zamišljaš kako bi tvoj život izgledao bez tvog partnera, smatra profesorica i bračna savjetnica Suzanne Degges-White.

Živcira te svaki njegov postupak

"Kad se osjećaš kao da ćeš vrištati svaki put kada tvoj partner počne pričati istu glupu šalu ili dosadnu priču, tada vjerojatno trebate sjesti i iskreno porazgovarati o vezi", kaže Degges-White. A ako te njegova puka prisutnost iracionalno iritira čak i u onim danima kada si dobro raspoložena, to je puno veći problem.

Rijetko želiš seks

Ako uistinu nikad nema vremena koje želiš iskoristiti iza seks ili te odbija sama ideja o seksu s partnerom, to je onda prilično loš znak. "Ako više ne možeš uživati u bilo kojem sjećanju na seksualno zadovoljstvo s partnerom, nešto definitivno nije u redu", kaže Degges-White.

Radije se družiš s prijateljima nego s partnerom

Ako aktivno izbjegavaš svog partnera ispunjavajući vrijeme druženjima prijateljima, to može biti znak da ne želiš raditi na svojoj vezi. Prema Degges-White, treba pripaziti na još jednu stvar koja nedostaje svakom aspektu tvog starog, "slobodnog" života. Ako te vrijeme koje provodiš s prijateljima navodi da se ponašaš kao prije veze - poput izlazaka do 4 sata ujutro ili koketiranja s nepoznatim osobama - to bi trebao biti ogroman znak za uzbunu.

Svađate se više nego inače

Ako otkriješ da moraš biti oprezna što ćeš reći samo kako bi izbjegla svađu, osjećaš se izolirano i usamljeno nakon svađe ili ako se međusobno oštro kritizirate ili pokazujete prezir jedno prema drugome, moraš si postaviti pitanje je li to prava veza za vas oboje.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.