Play logo
Tajne uspješnih odnosa

Kako da veza potraje? Stručnjaci za odnose tvrde da su ključne ove stvari

Nije dovoljno samo voljeti partnera. Na vezi treba predano raditi i biti svjestan svega što se u njoj dešava. Zato terapeuti ističu da su ovo najvažniji savjeti za uspjeh veze

pexels-andre-furtado-1417255.jpeg
Foto: Pexels
Play logo

Da bi veza bila uspješna i zdrava, u nju je potrebno ulagati jako puno truda, energije i vremena. Ne može opstati sama od sebe i zahtijeva puno više od same ljubavi.

Play logo

Kako ističu terapeuti za veze, nekoliko najvažnijih stvari u dugoročnim vezama su iskrenost, empatija i komunikacija. Parovi čije veze imaju navedene karakteristike imaju visoku tzv. psihološku fleksibilnost, što je ključni čimbenik u tome hoće li veza potrajati ili ne.

Izvor: undefined

Izvor: Giphy

Prema tome, nije dovoljno samo voljeti partnera. Na vezi treba predano raditi i biti svjestan svega što se u njoj dešava. U nastavku ti otkrivamo nekoliko ključnih savjeta stručnjaka za odnose koje trebaš poslušati želiš li da ti veza potraje.

Play logo

Ljubazna, iskrena i stalna komunikacija

Iskrena i otvorena komunikacija ključna je za održavanje zdrave i stabilne veze. Bez razgovora veza ne može preživjeti. Što više komunicirate (na učinkovit način), to ćete biti bliskiji. S partnerom je važno razgovarati ljubazno, znati na pravi način prenijeti svoje emocije, ali i postati dobar slušatelj.  

Izvor: Pexels

Spremnost rješavanja poteškoća i nesuglasica

U svakom odnosu će se prije ili poslije pojaviti problemi, no način rješavanja tih problema ono je po čemu se uspješni parovi razlikuju od neuspješnih. Vikanje i lupanje vratima nije rješenje. Treba se suočiti s nelagodom koju izazivaju različita mišljenja i ideje i biti spreman pristati na kompromis koji će odgovarati i jednoj i drugoj strani.

Izvor: Pexels

Smisao za humor i zabava

Bez dobre zabave i smisla za humor, veza postaje dosadna i jednolična. Na kraju dana, svi mi pokraj sebe želimo imati nekoga tko će znati kako nas nasmijati i popraviti nam raspoloženje. U vezu treba ulagati, povremeno joj dati dašak svježeg zraka da bi 'procvjetala'. Razgovaraj s partnerom o tome što volite raditi, kamo biste željeli ići i kako se volite zabavljati, a onda te svoje planove pretvorite u stvarnost.

Play logo
Izvor: undefined

Izvor: Giphy

Emocionalna podrška i komplimenti

Ako ne osjećaš da te partner voli i poštuje, vaša veza neće biti snažna. Morate znati kako podići jedno drugo i biti tu jedan za drugoga u onim najtežim trenucima. Upravo je to smisao prave veze.

Izvor: undefined

Izvor: Giphy

Play logo

Ljubav, intimnost, romantika i seks

Mogli bismo reći kako su ljubav, intimnost i seks temelji na kojima se gradi odnos pun ljubavi. Partner nije tvoj cimer. Kod obje strane mora postojati želja da budete zajedno kao par. Uobičajeno je da ona iskra s vremenom nestane, osobito u dugoročnim vezama, no upravo zato na vezi treba stalno predano raditi i znati kako ponovno zapaliti strasti.

Izvor: Pexels

Rad na zajedničkim ciljevima i snovima

Sretniji smo kada imamo ciljeve i snove kojima težimo. Pobrinite se da uvijek imate nešto čemu se možete veseliti i težiti kao par.

Izvor: Pexels

Suosjećanje, prihvaćanje i opraštanje

Upravo će vam suosjećanje i prihvaćanje pomoći da zajedno prebrodite teške trenutke. U dugoročnim vezama uvijek će biti gubitaka, izazova i onih stvari koje se možda ne mogu popraviti. Ključno je zajedno prevladati sve te izazove.

Play logo
Izvor: undefined

Izvor: Giphy

Povremeno treba izaći iz rutine

Ono što je isprobano i provjereno, može biti dobro, no s vremena na vrijeme treba malo iskusiti i nešto novo i drugačije. Izaći iz rutine, začiniti svoj odnos i upustiti se u neke nove izazove i iskustva. Parovi koji zajedno uživaju u novim iskustvima, poput povremenih izlazaka na jedinstvene spojeve, razvijaju jači odnos.

Izvor: Pexels

Partneri trebaju biti u stanju priznati svoje pogreške

Svi mi griješimo, no važno je priznati svoje pogreške i pustiti ih te iz njih naučiti lekcije. Treba se pokajati i zatražiti oprost, kao i znati oprostiti partneru kada on učini nešto pogrešno. Nema smisla razbijati glavu lošim stvarima. Važno je krenuti dalje, na taj način imat ćete puno više vremena za radost.

Play logo
Izvor: undefined

Izvor: Giphy

Play logo