7 znakova da se nalaziš u toksičnoj vezi i trebaš odmah izaći iz nje

Znaš li znakove toksične veze ili emocionalnog zlostavljanja?

7 znakova da se nalaziš u toksičnoj vezi i trebaš odmah izaći iz nje
Play logo

I još važnije - znaš li kada ovi upozoravajući znakovi pokazuju da trebaš prekinuti vezu i nastaviti dalje?

Ako misliš da se nalaziš u takvoj situaciji - tražiš 'dopuštenje' za odlaskom ili potvrdu svojih instikata - pročitaj sedam znakova koji ti pokazuju da si dio toksične veze.

Pročitaj još:

Play logo
Image

6 faza pucanja veze - i kako preboljeti prekid...

Osjećaš se zbunjeno cijelo vrijeme

Ako sama sa sobom imaš razgovore o tome trebaš li biti uzrujana oko nečeg ili ne i ako se pitaš jesi li ti ovdje negativac ili on - zapitaj se gdje vodi ovo.

Konstantno vodite besmislene svađe i nakon njih se pitaš o čemu su uopće ili tko ih je započeo, a kada pokušavaš razgovarati s njim o tome - ti ispadaš kao očiti negativac i krivac za svađu. Sve ovo dovodi do sljedećeg znaka...

Za sve si ti kriva

Obrati pažnju na to ako te tvoj partner okrivljuje za apsolutno svaku sitnicu. "Zrela odrasla osoba gledat će na situaciju sa svojim partnerom i zapitati se: 'Koja je moja uloga u tome? Što sam mogao/la učiniti drugačije?'", kaže licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja Caroline Madden. 

Isto tako, ako si ti jedina koja se konstantno ispričavaš, vrijeme je da se zapitaš. "Ukoliko vaš partner nikada ne promišlja o svom ponašanju, tada se vaša dinamika para nikako ne može promijeniti. Za vezu je potrebno dvoje, isto vrijedi za svađu."

Namjerno te izbjegava

Čini li ti se da tvoj partner ne želi s tobom provoditi vrijeme? Možda ti daje duple poruke zbog kojih se osjećaš zbunjeno, primjerice - govori ti da te voli, a istovremeno se ne ponaša tako. Kada jedan partner ne želi biti fizički brižan, druga osoba u vezi se osjeća odbačeno. S druge strane, vjerojatno se stalno žali kako si previše zahtjevna

Play logo

Odbija bilo što promijeniti ili razgovarati o problemima

Je li tvoj partner otvoren prema tvojim utjecajima? Je li introspektivan i samokritičan? Kada izraziš svoje osjećaje i potrebe, sluša li te i trudi li se ispuniti tvoje želje i potrebe?

Ako odbija priznati da su tvoji osjećaji i potrebe važni - zapela si u toksičnoj vezi. Tada se trebaš zapitati: "Što trebam učiniti za sebe kako bih bila sretna i zadovoljna sa svojim životom?" - bračna savjetnica i terapeutkinja Marian Stansbury

Miješa se u tvoj život

Vrlo jasno, ako je tvoj partner osoba koja odlučuje o tvojoj karijeri, s kime se družiš ili koju odjeću bi trebala nositi - ponaša se kao jako intenzivni helikopter roditelj koji se miješa u apsolutno sve, a takva osoba ti zaista ne treba u tvom odraslom životu.   

Vrijeđa te

Vrijeđanje je definitivan znak toksičnosti u vezi. Pokušaj da povrijediš drugu osobu riječima nikada nije način riješavanja konflikata ili bilo kakve druge komunikacije. "Problemi brzo ekaliraju kada je vrijeđanje prisutno, a ako je ono prisutno u vezi - zaboravite na povezanost i intimnost", objašnjava psihoterapeutkinja Keri Nola. 

Play logo

On je kralj suptilnog nabijanja krivnje

Ima taj talent suptilnog najbijanja krivnje: Nekako se uvijek uspiješ osjećati krivo u vezi nečeg i kao da mu nešto duguješ. Osjećaš se dužnom popustiti mu, pogotovo jer te stalno podsjeća na nešto lijepo što je učinio za tebe u posljednje vrijeme. Zapamti, kad svaka 'lijepa stvar' dolazi s uvjetima, takve 'lijepe stvari' ti ne trebaju i vrijeme je da napustiš ovu toksičnu vezu.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.