'Sretno do kraja života'

Koja li je njihova tajna? 7 stvari koje sretni parovi rade svake godine

Savjetnica za veze izdvojila je nekoliko stvari koje bi zajedno sa svojim partnerom trebala raditi svake godine - ako želite zauvijek ostati u sretnom braku ili vezi

profimedia-0175545996.jpg

Ljudi često ulaze u brak nadajući se da će u njemu biti "sretno do kraja života" - ali često nemaju namjeru uložiti trud kako bi se to dogodilo.


Uostalom, ne postoji priručnik s uputama ili vodič koji bi pomogao u snalaženju u braku i svim njegovim izazovima, a uz sve ostale životne probleme i nedaće, lako se izgubiti i ne znati što i kako učiniti da brak traje. Ista stvar je i s dugim vezama. Ne morate 'zavezati čvor' da biste bili u vezi punoj ljubavi.

Image
Odnos u krizi

Navike koje 'ubijaju' brak: Kako nestane ljubav i povjerenje?

"Znam ovo predobro. U svom osobnom životu, kao i u svom iskustvu sa sretno oženjenim prijateljima i klijentima, naučila sam neke vrlo vrijedne lekcije o stvarima koje trebate učiniti svake godine ako želite ostati u braku i sretnoj vezi", objasnila je Mitzi Bockmann, certificirirana savjetnica za veze za Your Tango.

Image

Sretan i uspješan brak ili veza mogu biti izazovni, ali isto tako mogu biti iznenađujuće jednostavni, čak i pomalo očit - ali parovi moraju biti spremni uložiti trud i imati dnevne, tjedne, pa čak i godišnje rituale koji ih održavaju duboko povezanima. Savjetnica za veze izdvojila je 7 stvari koje bi zajedno sa svojim partnerom trebala raditi svake godine (ako želite ostati zauvijek u sretnom braku ili vezi):


Godišnja 'provjera' stanja

"Imam klijenticu koja je u sretnom braku 10 godina. A kad kažem sretnom, mislim zbilja sretnom. Kad sam je pitala koja je tajna njezina uspjeha, rekla mi je da je to zato što imaju godišnju provjeru - odnosno jednom godišnje zajedno razgovaraju o stanju njihove veze i braka", rekla je savjetnica. Opisala je da to rade svakog kolovoza, na svojoj terasi, s pićem u ruci. Prvo počinju razgovorom o stanju svoje veze.

Jesu li još uvijek prijatelji? Jesu li kompatibilni u životima koji žive? Imaju li neke frustracije koje osjećaju? Ima li nešto što im ide posebno dobro ili posebno loše? Da moraju birati, bi li ostali u vezi ili je napustili?

Nakon što razgovaraju o svojoj vezi, na redu je razgovor o braku. To se čini kao jedno te isto, ali za njih su veza i brak različiti - brak je njihov zavjet, njihov ugovor koji također vole ispitati. Dakle, pokušaj barem jednom godišnje obaviti jedan takav razgovor sa svojim partnerom. Pobrinite se da svaki od vas zna gdje stojite u vezi i braku.


Image

Zajednički odmor (bez djece)

"Tko ima vremena, mogućnosti ili novaca za godišnji odmor bez djece? I potpuno razumijem, ali ako želite ostati u braku doživotno, odlazak na zajednički odmor jednom godišnje je vrlo važan", rekla je savjetnica.

"Sjećam se kad sam se tek udala, život je bio kaos. Moj muž je praktički radio danonoćno, djeca su imala aktivnosti po cijelom gradu, bilo je tu bezbroj kućanskih obaveza, rodbine i kućnih ljubimaca i život je bio kaotičan. Moj suprug i ja jedva smo imali vremena da kažemo dvije riječi jedno drugome tijekom dana i to nas definitivno nije učinilo povezanima."

Dakle, što su učinili? Počeli su svake godine zajedno odlaziti na godišnji odmor bez djece. U lipnju bi djecu ostavili s bakom i djedom na selu i otišli na tjedan dana planinarenja.

"A što se dogodilo tijekom našeg zajedničkog tjedna, na odmoru? Ponovo smo se upoznali. Morali smo vidjeti osobu u koju smo se zaljubili prije svih tih godina. Mogli smo se smijati i ne brinuti o djeci, kuhanju, rasporedu spavanja i ostati vani prekasno pijackujući vino. A seks je bio fantastičan. Jednom godišnje, moj muž i ja smo postali ljubavnici, a ne supružnici i roditelji - i to je bilo sjajno. I to je napunilo naš brak kako bi mogao preživjeti kaos koji je bio naš život", dodala je.

Image

Godišnji odmor bez partnera

Kako brakovi idu dalje, tako shvaćaš da svojeg supružnika ponekad uzimaš zdravo za gotovo. Viđate se svaki dan, a što više vremena provodite zajedno, to je teže vidjeti sebe kao neovisnog muškarca ili ženu u svijetu. I to se može biti jako loše za tebe kao osobu, ali i za tvoj odnos s partnerom.

Odlazak na odmor bez supružnika može sve to promijeniti. Možeš izaći u svijet i raditi nešto što voliš. Možda s prijateljicama, sama ili s mamom ili sestrom. Možeš biti sebična i raditi ono što želiš. Možeš biti ono što želiš biti. Možeš se samo na trenutak odmaknuti od života koji imaš i udahnuti.

I dok te nema, supružnik će primijetiti tvoju odsutnost i, kada se vratiš, bit će itekako sretan što te vidi.

Image

Proslava posebnih prilika

Tijekom mnogo, mnogo godina braka, posebne prilike obično padaju u drugi plan. Opet, život je kaotičan, a zastajkivanje radi proslavljanja malih stvari može se činiti kao preveliki problem i nepotrebno gubljenje vremena.

"Moj klijent je vrlo nesretno oženjen. Prije nekoliko tjedana bio je rođendan njegove žene. Pitala sam ga što je učinio za nju, a on je rekao da joj je poklonio čestitku. Njihova godišnjica bila je u veljači i što su radili? Ništa. A za Majčin dan - opet ništa. Pitala sam ga zašto nije odvojio vremena da prepozna te stvari. Rekao je da su toliko dugo zajedno da joj više ne treba raditi ili kupovati nešto posebno. Nije joj kupio ništa za rođendan jer, po njegovom mišljenju, već ionako ima sve što želi", rekla je savjetnica i postavila mu sljedeće pitanje: "Što misliš kako se zbog toga osjećala tvoja žena?"

Dakle, bez obzira radi li se o rođendanu, godišnjici ili nekom blagdanu - čak i mali, ali promišljeni znak pažnje može promijeniti stvari na bolje, bilo da je u pitanju večera, odlazak u wellness ili neki kreativni poklon koji će razveseliti drugu osobu.

Image

Razgovor o financijama

Novac. Najgora noćna mora većine parova. O financijama je nevjerojatno teško raspravljati, posebno za bračne partnere, ali godišnji razgovor o njima može biti ključ za sretan i uspješan brak.

Jedan od glavnih problema s financijama u braku je taj što se o tome ne raspravlja - to je tabu. Kao rezultat toga, može biti izvor nevjerojatne količine tjeskobe koja ne održava odnos zdravim. Ako postoji nedostatak poštenja i transparentnosti oko novca, što je doslovno ono zbog čega tvoj život funkcionira, kako par može ostati povezan i osjećati se kao tim?

Ako ti i tvoj partner iskreno razgovarate o svojim finacijama, jednom kada se ispraksirate, shvatit ćete da ovo uopće ne mora biti težak razgovor.

Image

Postavljanje ciljeva

Gledaj na to ovako: kada naumiš biti uspješna na poslu, ideš li samo naprijed, slijepo, ignorirajući ono što se događa oko tebe, nadajući se da će sve uspjeti? Pretpostavljamo da ne. Umjesto toga, postavljaš ciljeve i definiraš svoj put do njih. I češće nego ne - funkcionira.

Pa, zašto ne bi učinila istu stvar u svom braku? Zašto ne bi postavila ciljeve za iduću godinu i definirala kako ćeš te ciljeve postići? Zašto bi se samo bacila naprijed prema ničemu posebno i nadala se da će sve uspjeti?

Postavite zajedničke ciljeve za iduću godinu, svake godine. Možda nakon što obavite onaj godišnji razgovor o vašem odnosu, možete pogledati što je pred vama i napraviti plan, postaviti ciljeve za svoju vezu i kako želite da ona izgleda na kraju godine.

Image

Prisjetite se svoje priče

"Ovo mi je jedna od najdražih stvari - prepričati priču o tome kako smo se suprug i ja upoznali i kako smo se zaljubili. Zašto? Jer to su bila tako čarobna vremena. Iako smo dugo zajedno, još uvijek smo jako sretni i zadovoljni. Još uvijek se zabavljamo, ali romantika nije prioritet. I tako, ponekad, često nakon gin tonika, ponovno se prisjetimo naše priče. O tome kako smo se upoznali. O tome kako smo obećali da ćemo biti prijatelji, a onda me poljubio. O tome kako smo se zaljubili", govori savjetnica.

Ta vremena su bila čarobna i sjećanje na njih zbližava vas i podsjeća zašto ste još uvijek zajedno nakon svih ovih godina!

"Neke od ovih stvari mogu izgledati pomalo zastrašujuće, ali mogu vam obećati da će vam ih, s vježbom, postati ugodno raditi. Možete imati sreću do kraja života koju želite. Sve što je potrebno je malo truda i svijesti da se to i ostvari", zaključila je na kraju.

Image


Možda će te zanimati

Image
'MAMA JE BOLJE'

Nakon teške bolesti, naša novinarka napisala je slikovnicu kako bi pomogla svom sinu i drugoj djeci

Image
'BUDI MI PRIJATELJ'

Osigurajte bezbolnije liječenje najteže bolesnoj djeci iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"