Ključ mladolikosti i dugovječnosti

Znaš li na koje je sve načine redoviti seks dobar za zdravlje?

Smanjuje rizik od bolesti, ublažava bol, doprinosi mladolikosti - sve to samo su neke od mnogobrojnih prednosti urednog vođenja ljubavi

pexels-andrea-piacquadio-3756446.jpeg
Foto: Pexels

Seksualni život važan je dio svake veze i pozitivno utječe na odnos između partnera jer povećava intimu te omogućuje bolju i dublju povezanost. No jesi li znala da seks može pozitivno utjecati i na tvoje fizičko i mentalno zdravlje?

Image
Savjeti seksualnih terapeuta

Poboljšaj svoj seksualni život u jednom danu – uz ove super trikove

O prednostima urednog vođenja ljubavi provedena su brojna istraživanja, a znanstvenici su otkrili kako redoviti seksualni odnosi uistinu pozitivno utječu na naše zdravlje. Studije su pokazale da nam zdrav seksualni život poboljšava raspoloženje i pomaže nam da se osjećamo ispunjeno, a može i smanjiti stres, popraviti kvalitetu sna pa čak i ublažiti bolove.

Image

Izvor: Giphy

Blagodati redovitog seksa su višestruke pa ga svakako nastoj prakticirati što češće, sama ili s partnerom. Neke od najvažnijih i pomalo neočekvinih prednosti koje seks može imati za tvoje zdravlje otkrivamo ti u nastavku.

Poboljšava disanje

Seks navodno djeluje kao prirodni antihistaminik, a to znači da pomaže u borbi protiv simptoma peludne groznice i astme. Ako imaš problema s alergijama i teškim disanjem, uvrsti seks u svoju redovnu rutinu.

Image
Foto: Unsplash

Čuva mladolikost

Jedna od nevjerojatnih prednosti redovitih seksualnih odnosa je to da pomaže kod očuvanja mladolikosti. Provedene studije pokazale su da seks umanjuje stres, popravlja raspoloženje i kvalitetu sna. Osim što će ti pomoći da izgledaš mlađe, studije pokazuju i kako ti seks zbog svojih pozitivnih učinaka na zdravlje može produljiti život.

Image
Foto: Pexels

Jača imunitet

Održavanje redovitih seksualnih odnosa potiče proizvodnju imunoglobulina, koji je važan za jačane imunološkog sustava. Znanstvenici su također otkrili kako aktivan seksualni život može čak i smanjiti rizik od razvoja raka, srčanih bolesti i moždanog udara.

Image
Foto: Pexels

Potiče sagorijevanje kalorija

Vjerojatno si već znala kako ti seks može pomoći i kod mršavljenja, s obzirom na to da je riječ o fizičkoj aktivnosti koja potiče sagorijevanje masnoća i kalorija. Ako te muči višak kilograma, možda bi seks trebao postati dio tvoje redovite rutine.

Image

Izvor: Giphy

Ublažava bol

Studije pokazuju kako vaginalna stimulacija rezultira povećanom tolerancijom na bol, dok ugodna stimulacija klitorisa ima i analgetski učinak. Istraživači tvrde kako upravo ova vrsta stimulacije te postizanje orgazma mogu ublažiti menstrualne grčeve, bolove kod artritisa, migrenu i brojna druga stanja.

Image
Foto: Pexels

Donosi dugovječnost

Jedna velška studija ispitivala je odnos između stope smrtnosti i učestalosti seksualnih aktivnosti, a istraživači su otkrili kako je rizik od prerane smrti manji kod osoba koje su imale spolne odnose dva ili više puta tjedno. Čak i kada se u obzir uzmu neki drugi faktori poput dobi i društvene klase, studija je zaključila – što više seksa, to bolje.

Image
Foto: Pexels

Važan je za osjećaj sreće i blagostanja

Još jedna od mnogobrojnih prednosti seksa je da poboljšava blagostanje općenito. Pozitivno utječe na seksualno i reproduktivno zdravlje i donosi osjećaj sreće. Studije su potvrdile kako se kod seksualnog odnosa i postizanja vrhunca u našem tijelu oslobađaju oksitocin i endorfini, spojevi koji popravljaju raspoloženje i imaju sedativni učinak.

Image
Foto: Unsplash