Ljubavni mitovi

'I živjeli su sretno do kraja života' i druge zablude o ljubavi u koje vjerujemo, a mogu nam uništiti odnos

Živimo u 'eri romantizma' pa su u našem društvu prisutne vrlo osebujne ideje o tome što je ljubav, što bismo od nje trebali očekivati i kako bi se odnosi trebali odvijati

pexels-jonathan-borba-7945026.jpeg
Foto: Pexels
Play logo

U današnjem društvu mnogi imaju iskrivljene ideale o odnosima, a djelomično su za to zaslužni čvrsto ukorijenjeni obrasci o tome kako bi veze trebale izgledati, kao i romantični filmovi koji su nas uvjerili kako za svakoga od nas postoji jedna savršena osoba – famozna srodna duša ili 'druga polovica'.

Play logo
Image
Princ ili ipak ne?

Ljubav je slijepa: Znakovi da je ON 'predobar da bude istinit'

Iako je sama ideja o postojanju savršenog partnera prilično romantična, u realnosti stvari funkcioniraju malo drugačije. Nažalost, mnogi to shvate tek nakon ljubavnih brodoloma, neuspješnih veza i propalih brakova.  

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Kako ističu stručnjaci za odnose, brojni pojedinci nemaju uspjeha u vezama jer vjeruju u mitove o ljubavi koji naprosto nisu točni. Živimo u 'eri romantizma' pa su u našem društvu prisutne vrlo osebujne ideje o tome što je ljubav, što bismo od nje trebali očekivati i kako bi se odnosi trebali odvijati. Nitko nije imun na te vrlo privlačne zamisli i kulturne zablude o ljubavi, a one mogu biti kobne za održavanje uspješnih odnosa.

Play logo

Nekoliko je najvećih laži o ljubavi i vezama u koje mnogi vjeruju, a koje zapravo uništavaju odnose. U nastavku pročitaj koje su.

Prava ljubav nikad ne blijedi

Zaista je ironično da se tako čvrsto držimo ideje o onoj pravoj i strastvenoj ljubavi koja traje vječno, a ustvari nemamo prave dokaze na koje bismo se pritom mogli osloniti kako bismo potkrijepili tu tvrdnju. 'Živjeli su sretno do kraja života...' postoji samo u romantičnim filmovima. U realnosti su odnosi puni uspona i padova, lijepih i onih manje lijepih faza. Gorka je istina da čak i prava ljubav može izblijedjeti, a u odnos je potrebno uložiti jako puno truda i rada da bi bio uspješan. U onom trenutku kada se počinjete prepirati o tome tko je na redu za pranje suđa ili kada bez problema jedno pred drugim vršite nuždu u kupaonici, tu počinje jedna dublja vrsta ljubavi. I svi se stručnjaci slažu da je za održavanje takve ljubavi potreban stalan trud oba partnera.

shimmer fallback

Srodna duša će nas uvijek razumjeti

Ideja o tome da će nas partner baš uvijek, u svakom trenutku, podržavati, razumjeti te tolerirati sve naše hirove, emocije, promjene raspoloženja i frustracije vjerojatno je jedna od najegoističnijih i najpogrešnijih predodžbi koje imamo o ljubavi. Istina je, bez obzira na to koliko nam je stalo do nekoga ili koliko dugo partner trpi sva naša ludila (koja svi imamo), nitko nam ne može čitati misli. Nema smisla duriti se na partnera jer nije shvatio što ti zapravo želiš ako mu to nisi otvoreno i iskreno rekla. Iskrena komunikacija i stvarno slušanje jedno drugog zapravo je jedini način za održavanje uspješne veze.

Play logo
shimmer fallback

Tamo vani je netko tko je u potpunosti kompatibilan s nama

Kompatibilnost je postignuće ljubavi, a ne njezin preduvjet, napominju stručnjaci za odnose. To je nešto što se gradi godinama i iziskuje puno truda, rada, komunikacije i učenja. Prema tome, tehnički možemo biti 'kompatibilni' s bilo kim, ako smo dovoljno ustrajni i ako nam je do određene osobe zaista stalo. Dakle, ne postoji samo jedna prava osoba. Ustvari, može ih biti jako puno. Suprotno populariziranim romantičnim mitovima, nije istina da za svakoga od nas postoji samo jedna savršena osoba koja bi nas pratila na svim razinama. Iako će ti se na početku veze tijekom one faze lude zaljubljenosti možda činiti da si napokon pronašla 'onog pravog', prije ili kasnije ćeš se suočiti s realnošću i shvatiti da baš nitko nije savršen.

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Srodne duše nas upotpunjavaju

Ako po strani ostavimo činjenicu kako zaista nije zdravo u potpunosti ovisiti o drugoj osobi, ideja o tome da postoji osoba koja će popuniti sve one praznine koje su u nama ostavili demoni prošlosti iz propalih veza ili problematičnog djetinjstva i omogućiti nam da se napokon osjećamo 'potpuno' iznimno je opasna za svaku vezu. Ne možeš očekivati od partnera da će riješiti sve tvoje probleme. Zdrav odnos je onaj u koji dvije individue ulaze svjesne svoje emocionalne 'prtljage' i spremne su s tim se izboriti. Ne postoji savršeni partner koji će nas 'popraviti' ili 'upotpuniti' i toga moramo biti svjesni, napominju stručnjaci za odnose.

Play logo
shimmer fallback

Prava ljubav traje vječno

Danas čak 50 posto brakova završava razvodom, što ide u prilog bolnoj činjenici kako je uistinu teško održati pravu i doživotnu ljubav. Dakako, uvijek će postojati oni parovi koji će biti zajedno 'dok ih smrt ne rastavi', ali važno je imati na umu da su takvi odnosi rijetki i da iziskuju jako puno truda i žrtve. Dugoročni odnosi nisu neprestano ispunjeni strašću i romansom, već podrazumijevaju puno discipline, strategije i napornog rada.

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Savršeni partner će voljeti sve naše mane

Možemo li zaista očekivati od nekoga da će voljeti baš sve naše osobine i aspekte naše osobnosti? Ljubav nije u tome da pronađemo nekoga tko će smatrati da smo poželjni i nevjerojatni u svakom smislu, a to nije ni realno očekivati. Svatko od nas ima svoje manje privlačne osobine, mane i emocionalnu prtljagu. Smisao je u tome da naučimo to tolerirati i da prihvatimo činjenicu kako baš nitko nije savršen. Prava ljubav je dugotrajan proces koji iziskuje stalno uzajamno učenje.

Play logo
shimmer fallback
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.