Ponekad ljubav nije dovoljna

Bliži li se vaša veza kraju? Ovi suptilni znakovi to otkrivaju

Terapeuti za odnose naglašavaju da je u nekim situacijama moguće spasiti odnos ako se znakovi upozorenja uoče na vrijeme. Pripazi na njih...

a-l-ff0x69FIayk-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Ljubavni odnosi su komplicirani, a ljubav ponekad nije dovoljna za održavanje sretnog i uspješnog odnosa. Zvuči nepošteno, ali takav je život. Svi smo odrasli u uvjerenju da moramo pronaći 'onog pravog' te živjeti s njim sretno do kraja života. U stvarnosti, situacija je puno drugačija.

Image
Osobine koje ih najviše privlače

Što muškarci zapravo (potajno) žele kod svojih partnerica?

Dok prolazimo kroz različite životne faze, u naš će život ući i iz njega izaći brojni ljudi. Ponekad, koliko god voljeli nekoga, to nije garancija da ćemo s njim provesti ostatak života. Ljubav je svakako ključna i neophodna za održavanje trajne i smislene veze, no samo ljubav nije dovoljna. U odnosu trebaju biti prisutni i brojni drugi faktori da bi veza bila uspješna.

Možda voliš svog partnera ili si samo navikla biti u vezi s njim pa ti je nezamislivo da se rastanete. Ipak, stručnjaci za veze naglašavaju kako postoje suptilni znakovi prema kojima je moguće prepoznati da više nema smisla nastaviti odnos. Često ignoriramo takve znakove uvjeravajući sami sebe da će sve biti u redu i da će se problemi s vremenom riješiti sami od sebe. A neće.

Image

Izvor: Giphy

Nitko ne želi imati slomljeno srce ili pak povrijediti osobu do koje nam je stalo. Teško je prekinuti odnos u koji smo uložili toliko svog vremena i truda. I koji nas je definirao kao osobu, no ponekad je upravo razlaz najbolje rješenje za obje strane.

Terapeuti za odnose naglašavaju da je u nekim situacijama moguće spasiti odnos ako se znakovi upozorenja da veza ide prema kraju uoče na vrijeme. Upravo ti znakovi pomoći će tebi i tvom partneru da proanalizirate što je pošlo po zlu i postoji li mogućnost da spasite vaš odnos.

Neke od najčešćih suptilnih znakova koji upozoravaju da se veza bliži kraju donosimo u nastavku.

Komunikacija je sve lošija

Otvorena i iskrena komunikacija između partnera temelj je za izgradnju kvalitetnog i zdravog odnosa. Ako ti i tvoj partner sve manje razgovarate, ne samo o vašem odnosu, već i o općenitim temama, stavovima i emocijama, to mogu biti suptilne naznake da se između vas stvara jaz. Mali usputni razgovori koje svakodnevno vodimo s partnerom jako su važni za održavanje odnosa. Osim toga, važno je razgovarati i o tome kako se osjećate. Ako primijetiš da je partner loše raspoložen, pitaj ga što ga muči. Podijeli s njim svoje emocije. Komunikacija te duboki i smisleni razgovori nužni su za održavanje kvalitetnog odnosa.  

Image
Foto: Pexels

Nema intimnosti

Ovdje ne govorimo samo o seksu. Emocije prema partneru često izražavamo kroz usputne dodire tijekom dana, male geste i poljupce. Ako se ti i tvoj partner više gotovo uopće ne dodirujete niti ne izmjenjujete nježnosti, to je vrlo očit znak da odnosu nedostaje intimnosti. Takve male stvari jako puno znače, a svaki dodir kreira jednu dublju povezanost s partnerom. Uobičajeno je da će ono uzbuđenje s početka odnosa s vremenom nestati, no ako se osjećaš drugačije kada dodiruješ partnera – to je jedan od znakova da je veza gotova. Nježni dodiri važni su za održavanje odnosa i osjećaja ljubavi i topline.

Image
Foto: Pexels

Osjećaš ravnodušnost

Kada se u odnosu pojavi ravnodušnost, to je svakako vrlo zabrinjavajuće. Stručnjaci ističu da konflikti i rasprave s partnerom otkrivaju da nam je stalo, no ako i to nestane – situacija je zabrinjavajuća. Ako ponašanje tvog partnera u tebi više ne izaziva baš nikakve reakcije, vjerojatno je da ga više ne voliš i da se vaša veza bliži kraju. Neprestane svađe nisu znak sretnog odnosa, no povremeni argumenti pomažu nam da s partnerom razvijemo dublju povezanost, ističu stručnjaci. Želiš li vratiti emocije u vaš odnos, iskrena i otvorena komunikacija je ključna.

Image
Foto: Unsplash

Muče te teške emocije

Veze nisu jednostavne. U njih je potrebno uložiti jako puno truda, rada i energije. Svaki odnos ima svoje uspone i padove, a u nekom trenutku svatko poželi odustati. Jedan dan voljeti nekoga se čini tako lagano, a drugi dan to nas opterećuje. To je normalno. Ipak, kada počneš osjećati težinu koja dolazi iznutra, to je upozorenje da u odnosu nešto nije u redu i da mu trebaš posvetiti više pažnje. Ponekad se svi osjećamo teško i pod pritiskom smo od svih obaveza s kojima se svakodnevno susrećemo. Normalno je, osobito u ovim izazovnim vremenima, ponekad osjećati anksioznost i druge teške emocije. No ako ta težina proizlazi iz osjećaja nelagode, ogorčenosti, ljutnje, sumnje i nesigurnosti u vezi, onda je to nešto na što svakako trebaš obratiti pozornost. Budeš li ih ignorirala, te će emocije s vremenom postajati sve teže.

Image
Foto: Unsplash

U njegovom društvu se osjećaš usamljeno

Osjećati se usamljeno i nevoljeno u društvu partnera jedan je od najgorih osjećaja na svijetu. Ako osjećaš da više ne možeš otvoreno razgovarati sa svojim partnerom ili potiskuješ emocije, to su znakovi da vaš odnos nije zdrav. Stvari će s vremenom postajati sve gore, posebice ako si primijetila da je tvoj partner ravnodušan i da mu više nije stalo do tvojih emocija. U vezi obje strane trebaju sudjelovati ravnopravno. Ako ti daješ sve od sebe kako bi spasila odnos, a tvoj partner samo sve ignorira, možda nema smisla nastavljati takvu vezu.

Image
Foto: Pexels

Želiš li spasiti odnos, prestani ignorirati realnost. Poslušaj svoj instinkt i na vrijeme prepoznaj znakove koji otkrivaju da veza ide prema propasti. Što se prije suočiš s tim emocijama, to su veće šanse da ćeš moći spasiti vaš odnos.