5 razloga zbog kojih seks može postati bolan

Bol tijekom seksa nažalost je česta stvarnost za mnoge žene. Evo zašto seks može postati iznenada (ili kronično) bolan

5 razloga zbog kojih seks može postati bolan

Prema istraživanju ženskog zdravstvenog brenda OhNut, gotovo 75 posto žena doživljava bolan seks u nekom trenutku svog života, s velikim postotkom onih žena koje doživljavaju kontinuiranu ili kroničnu bol. Unatoč tome, postoji vrlo malo znanstvenih istraživanja posvećenih ženskoj boli tijekom seksaKao što je spisateljica Lili Loofbourow istaknula u svom eseju o ženskoj seksualnoj boli, ako pogledamo na PubMed - postoji 393 klinička ispitivanja o dispareuniji (ponavljajući bolovi tijekom seksa), 10 o vaginizmu (ekstremni grčevi mišića dna zdjelic koji onemogućavaju prodiranje) i 43 o vulvodiniji (kronična bol u stidnici ili vagini). S druge strane, o erektilnoj disfunkciji ima 1,954 istraživanja.

Jednostavno nije posevećeno dovoljno sredstava niti vremena za proučavanje ženske seksualne boli - i to u najmanju ruku nije šokantno. Cijelu strukturu unutarnjeg klitorisa do devedesetih godina nismo ni poznavali, a kamoli finije točke ženskog seksualnog zdravlja, uzbuđenja i sveukupne ugodnosti. 

Bol tijekom seksualnog odnosa nije normalna. Jednostavno je postalo tako inherentno ugrađeno u naš kulturni govorni jezik da su žene pomislile da bi bol tijekom seksa trebala biti prihvaćena kao životna činjenica. Naravno da to nije u redu, a kroz razgovore o seksualnom zdravlju, boljoj seksualnoj edukaciji za djecu i odrasle i medicinski točnim informacijama, možemo krenuti u promjenu ovog razgovora.Evo pet razloga zašto seks može postati iznenada (ili kronično) bolan:

Image

Zašto osjećam bol za vrijeme seksa?

Nedostatak lubrikacije

Nedostatak lubrikacije jedan je od vodećih uzroka bolova tijekom spolnog odnosa ili penetracije. Kada je žena uzbuđena, vagina se prirodno širi i postaje mokra, dopuštajući ulazak. Kada nisi pravilno pripremljena za seks, penetracija vagine može stvarati neugodu, pa čak i bol

Suhoća vagine također može dovesti do ogrebotina, pa čak i vaginalnih infekcija. Naravno, to nije dobro te je vrlo važno da je vagina spremna za penetraciju prije nego li do nje dođe. Uvijek odvoji dovoljno vremena za seksualnu igru kako se ne bi osjećala požurivano.

Oštećeni pudendalni živac

Pudendalni živac je glavni živac koji povezuje perineum s vanjskim genitalijama, uretralnim sfinkterom i analnim sfinkterom. Ima mnogo odgovornosti, od kojih je jedna komunikacija moždanih signala s vaginalno-klitoralnom mrežom i obrnuto. 

Oštećenje ovog živca može uzrokovati bol tijekom spolnog odnosa, vaginalnu ukočenost te bol u perineumu ili anusu. Dok se istraživanja još uvijek rade, Naomi Wolf u svojoj knjizi Vagina: A New Biography ističe da oštećenje živčanog pudendala često prolazi neopaženo i nedijagnosticirano. Razlozi za oštećenje uključuju vaginalnu traumu, traumatsko rađanje, nepravilan oblik tijekom vježbanja, dugotrajno sjedenje i epiziotomiju.

Osjetljivost vrata maternice

Vrat maternice je barijera između vaginalnog kanala i maternice. Otvor vrata maternice može biti sklon osjetljivosti. Za neke žene, duboki prodor ili grubi seks može uzrokovati krvarenje i nelagodu u vratu maternice. Iako to nije tako neuobičajeno, postoji i mogućnost za probleme s grlićem maternice. Ako si zabrinuta, svakako porazgovaraj sa svojim ginekologom kako bi isključila HPV infekciju, cervikalnu upalu ili cervikalni polip.

Kronični poremećaji boli

Ako doživljavaš iznenadnu bol tijekom seksa, moguće je da imaš kronični poremećaj koji uzrokuje bol, kao što je endometrioza, kronična vulvodinija ili grčevi dna zdjelice

Teško je potpuno povući jasnu liniju između iznenadne boli i kronične boli, jer su njih dvije često međusobno povezane. Može se iznenada pojaviti stanje poput vulvodinije, vaginizma i/ili disperucije u onome što se samo čini kao nagli događaj. Razlozi za to su različiti: bol može biti posljedica prošle traume koja je očigledno postala fizička, ili može biti povezana s depresijom ili stresom. Štoviše, iznenadna bol može postati kronična bol, a naizgled "izliječena" kronična bol može se ponovno pojaviti. 

Psihološki faktori

Vaginalna bol i psihološki čimbenici mogu biti duboko povezani. Mnoga stanja (kao što su vaginizam i vulvodinija) bazirana su, kako na psihološkoj sferi, tako i na fizičkoj. Zbog toga se takva stanja često nalaze kod žena koje uopće nemaju nikakvih fizičkih problema s vaginama.

Možemo pohraniti traumu ili bol unutar naše vagine (i tijela), dajući joj prostor da se fizički manifestira, naizgled niotkuda. Fizički odgovor na bol ima veze s autonomnim živčanim sustavom, koji šalje signale seksualnog osjećaja u mozak i od mozga do vaginalno-vulgarne mreže.  

"Tijelo zadržava rezultat. Mozak kaže: 'Bolujem', iako je vagina fizički zdrava. Razlozi za to mogu biti različiti, uključujući iskustva seksualnog zlostavljanja, seksualnog srama ili jednostavno loše slike o tijelu", govori stručnjak za traumu, Baser van der Kolk. 

Što možeš poduzeti?

Postoje različite mogućnosti liječenja za različite vrste vaginalne boli. Ako osjećaš bol, dovoljnu da ti ometa svakodnevni život i nanese štetu tvom seksualnom životu ili sveukupnom blagostanju, potrebno je obratiti se zdravstvenom djelatniku. 

Svakako razgovaraj sa svojim ginekologom kako bi isključila bilo kakva medicinska stanja. Ako postoje bilo kakvi psihološki ili emocionalni čimbenici, rad s terapeutom također može pomoći u olakšavanju nekih fizičkih bolova. 

Imajući sve ovo na umu, možemo ponoviti: Bol tijekom seksa nije normalna. Trebalo bi je ozbiljno shvatiti i odmah se obratiti stručnoj osobi. Sve zaslužujemo imati ugodna seksualna iskustva koja nam pružaju osjećaj zadovoljstva.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.