10 načina kako primijetiti verbalno nasilje u vezi (i što učiniti)

Što sve uključuje verbalno zlostavljanje? Donosimo ti najčešće obrasce koji će ti pomoći prepoznati da se nalaziš u toksičnoj vezi

10 načina kako primijetiti verbalno nasilje u vezi (i što učiniti)

Već dobro znamo da je ljubav slijepa. Ustvari, toliko je slijepa da ponekad ne možemo ni vidjeti da smo u toksičnoj vezi. Može nam biti teško shvatiti da osoba koju toliko volimo može imati tako opasne i grozne osobine. Čini se nevjerojatnim da bi se osoba za koju smo mislili da je tako posebna i nevjerojatna, mogla u trenutku pretvoriti u nekoga tako groznog.

Naravno, nitko od nas nije savršen. Svi se mijenjamo i sazrijevamo na različite načine. U većini slučajeva sukob se može riješiti učinkovitom komunikacijom. Ali kada si u nasilnoj vezi, najbolje što možeš učiniti je samo otići. Nikad ne bi trebala biti s osobom koja te zlostavlja, bilo fizički ili psihički.

Image

7 znakova da se nalaziš u toksičnoj vezi i trebaš odmah izaći iz nje

Verbalno nasilje je i dalje nasilje

Nasilje nije uvijek psihičko ili seksualno u vezi. Kad tvoj partner stalno koristi određene riječi kako bi te vrijeđao, zamjerao, manipulirao, nadvladao i čak te natjerao da ga se bojiš, tada te verbalno zlostavlja.

Ustvari, postoje različiti obrasci verbalnog zlostavljanja koji otežavaju njegovu identifikaciju. Zlouporaba dolazi u mnogim oblicima, od kojih nisu svi fizički. Kad netko više puta koristi riječi za ponižavanje, zastrašivanje ili kontrolu nekoga, to se smatra verbalnim zlostavljanjem.

To se može dogoditi u svim vrstama odnosa, bilo romantičnim, u odnosu između roditelja i djece ili čak profesionalnim odnosima. Verbalno zlostavljanje može ozbiljno utjecati na tvoje mentalno i emocionalno zdravlje, a također može dovesti i do drugih zdravstvenih problema.

shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Je li u pitanju verbalno zlostavljanje ili samo svađa?

Svađe se događaju u svim odnosima. To je normalno i zdravo. Mi vrištamo i vičemo, svađamo se i možda čak izgovorimo neke ružne riječi, ali onda se ispričavamo i pokušavamo riješiti i poboljšati stvari. Međutim, kada se konstantno osjećaš poniženo i loše zbog riječi svog partnera i to utječe na tvoje samopoštovanje i samopouzdanje, tada je to verbalno zlostavljanje i to nije normalno.


Evo nekoliko upozoravajućih znakova koji ti mogu pokazati da si verbalno zlostavljana:

  • Osoba te više puta ponižava i vrijeđa.
  • Kasnije će možda reći da je sve to bila šala i da si previše osjetljiva u vezi s tim.
  • Osoba neprestano vrišti i viče na tebe. 
  • Iznenada se nađeš u svađi i optužena si da si je pokrenula iako nisi.
  • Argumenti dovode do ranije nepovezanih pitanja ili pogrešaka koje si učinila u prošlosti.
  • Osoba se ponaša kao žrtva i snosi svu krivicu na tebe.
  • Svaki put se osjećaš krivom.
  • Osoba može biti društveno šarmantna, ali često se ponaša vrlo agresivno s tobom u privatno.
  • Osoba pokušava kontroliratitvoje odluke i upada u tvoj osobni prostor.
  • Osoba se ponaša vrlo agresivno i pokazuje tendenciju postajanja nasilnom, ali nikad fizički.


Ako nisi sigurna zlostavlja li te partner verbalno ili je to samo uobičajena svađa, tada će ti ovih 10 najčešćih obrazaca verbalnog zlostavljanja pomoći da pronađeš objašnjenje:

Vrijeđanje

Obraća li ti se partner uvredljivim imenima? Ako tvoj partner konstantno izgovara agresivne fraze dok razgovara s tobom, onda te sigurno verbalno zlostavlja.

Ovo nije zdrav način komunikacije u bilo kojem odnosu. U zlostavljačkoj vezi, partner će te vrijeđati sve dok ne udovoljiš njegovim zahtjevima. Možda će se čak 'šaliti' i pritom te zvati ponižavajućim imenima 'od milja'.

Primjer:

'Ovo je razlog zbog kojeg svi misle da si glupa.' 'Preglupa si da bi razumjela.'

Patronizirajući stav

Imati podrugljiv stav drugi je oblik verbalnog zlostavljanja. Osoba će cijelo vrijeme komunicirati s tobom u sarkastičnom tonu, ponašati se 'pokroviteljski' i prezirno. Omalovažavat će te ismijavanjem i osjećati se superiorno zbog toga.

Primjer:

'Sigurno želiš izaći bez šminke? Što ako te vidi netko koga znaš?' 'Ako nastaviš jesti ovako, uvijek ćeš se žaliti na svoju težinu.'

Kritiziranje

Konstruktivna kritika od strane tvog partnera uvijek je prihvatljiva ako ti pomaže da se razvijaš.

Ali kada se suočavaš s konstantnim kritiziranjem i zbog toga pati tvoje samopouzdanje i osjećaj samopoštovanja - tada se radi o obrascu verbalnog zlostavljanja. 

Primjer:

'Ako to ne možeš učiniti kako spada, onda ne znam kako ćeš učiniti bilo što drugo u životu.' 'Tako si zbunjena. Uvijek mogu računati na tebe da sve zezneš. Hvala što si mi ponovno upropastila dan!'

Ponižavajući komentari

Nasilni partner uvijek će pronaći način da te ponižava riječiima. Osjećat ćeš se toliko loše da ćeš si uništiti samopouzdanje.

Upotrebom nezdravih i ponižavajućih komentara o tvom životu, prošlosti ili obitelji, on će te u potpunosti slomiti. I to će činiti često. 

Primjer:

'Ti si ništa bez mene. Propast ćeš ako te ostavim.' 'Prestani stalno plakati. Nije čudo što nitko ne želi biti s tobom.'

Manipulacija i prijetnje

Nikad nije lako znati kada netko manipulira tobom. To je sigurno jedan od najčešćih obrazaca verbalnog zlostavljanja, a najteži je za shvatiti.

Osoba će tako pametno upotrijebiti svoje riječi kako bi manipulirala s tobom, kontrolirala te i odvratila pažnju od svojih istinskih namjera. Ponekad ti može govoriti lijepe stvari koje želiš čuti, a ponekad će te emocionalno ucjenjivati ili ti prijetiti kako bi se 'pokorila' i udovoljila njegovim željama.

Primjer:

'Ako me zaista voliš, dokaži to. Učini što sam te tražio.' 'Ako ne želiš vidjeti kako patim, zatvori ta vrata i vrati se natrag. Moramo razgovarati.'

Krivnja

Tvoj zlostavljač će te često usmeno kriviti za greške koje čini. Počet ćeš razmišljati da su njegove ružne riječi posljedica tvog ponašanja. Nikad neće preuzeti nikakvu odgovornost i ti ćeš na kraju vjerovati da mu zbog svojih postupaka činiš loše.

Primjer:

'Zašto uvijek moram vikati zbog tebe? Baš me voliš činiti negativcem i izigravati žrtvu.' 'Ne želim ovo raditi, ali nikada mi ne ostavljaš izbora.'

Optužbe

Optužbe su još jedan uobičajeni oblik verbalnog zlostavljanja. Proizilazeći iz ljubomore, zlostavljač će te optužiti da radiš loše i učiniti da se zbog toga osjećaš krivom.

Zbog togga ćeš početi preispitivati svoje postupke i izgubiti samopouzdanje. To neće utjecati samo na tvoje ponašanje i misli, već će te i spriječiti da radiš ono što zapravo želiš.

Primjer:

'Znam da me varaš. Vidio sam na koji način ste razgovarali.' 'Zašto mi ne daš svoj mobitel ako tvrdiš da nemaš što  skrivati?'

Uskraćivanje

Ponekad odbijanje razgovora također može  biti oblik verbalnog zlostavljanja. Zlostavljač će ti priuštiti 'tihi tretman', odbiti tvoje pozive, odbiti te pogledati ili čak sjediti u istoj sobi s tobom.

To se naziva uskraćivanjem i upotrebljava se za pokušaj privlačenja pažnje. Bit ćeš potpuno ignorirana bez očitog razloga.

Primjer:

Želiš gledati romantični film, ali tvoj partner želi samo gledati novi akcijski triler. Kad se ne slažete u nečemu, on će odbiti provesti vrijeme s tobom. Uvrijedit će se i neće razgovarati s tobom sve dok ne promijeniš mišljenje.

Izluđivanje

Jedan od najpoznatijih obrazaca verbalnog zlostavljanja je izluđivanje. Radi se o manipulativnoj i diskretnoj strategiji koja je upotrebljena sistematski.

Zbog toga ćeš početi preispitivati svoje misli i emocije. Počet ćeš se ispričavati za pogreške koje nisi učinila. Osjećat ćeš se izolirano i postati ovisna o svom nasilnom partneru.

Primjer:

'Jesi li luda? Kad se to dogodilo? Izmišljaš stvari.' 'Moraš li biti toliko osjetljiva na sve cijelo vrijeme?!'

Jedni te isti argumenti

Tvoj partner nastavit će se svađati s tobom oko jednih te istih stvari i argumenti će se kretati u krugovima bez postizanja smislenog zaključka

Na kraju ćeš se osjećati umorno i iscrpljeno. Razmišljat ćeš koje probleme treba izbjegavati kada razgovaraš s njim samo kako bi izbjegla novu epizodu iste svađe po tisućiti put.

Primjer:

Tvoj partner stalno priča o braku iako si mu rekla da nisi spremna. 

Svaki put kad kasniš na posao, preispituje se tvoja sposobnost odgovornosti i discipline.

Što možeš učiniti?

Ovdje nema 'one size' odgovora koji bi odgovarao svima. Ako nisi sigurna trpiš li verbalno zlostavljanje ili ne, slijedi svoje instinkte. Navedeni obrasci pomoći će ti da prepoznaš verbalno zlostavljanje, ali moraš odlučiti kako ćeš se nositi s tim.

S obzirom da je ovo vrlo osobni problem, trebat će ti personalizirano rješenje. Ako si sklona opravdavati se svom partneru, onda to neće funkcionirati.

On će samo pronaći tvoje greške i pronaći još više argumenata. Ne možeš kontrolirati kako će se ponašati, a ni sama nisi odgovorna za to. 

Započni stvaranjem granica kako bi se zaštitila. Ne upuštaj se u nepotrebne argumente. Jednostavno prestani reagirati na zlostavljanje. Prestani komunicirati s njim što je više moguće. Izbjegavaj ga kad god možeš. 

Konačno, kad budeš spremna, otiđi. Izgubi svaki kontakt i makni se što dalje jer možda će potrajati neko vrijeme da se izvučeš iz nasilne veze.

Jednom kada započneš proces zacijelivanja, pobrini se da se okružiš dragim ljudima punima podrške, bilo da su to prijatelji ili članovi obitelji. Najvažnije od svega je da imaš pozitivan stav i snagu za ići prema naprijed kako bi stvorila bolji život za sebe.via Giphy

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.