Ljepota i zdravlje

Zdrava kosa tijekom ljeta: Kako zaštititi kosu od sunca i soli?

Iako obožavamo duge ljetne dane zbog svjetla i topline, kosa treba posebnu njegu kako bi ostala lijepa i zdrava

BeFunky-collage (9).jpg
Foto: Unsplash

Ljeto je u punoj brzini! Što može biti bolje od toplih sunčanih dana, cvjetnih haljina i hladnih koktela? To sve zvuči kao savršenstvo ako se nas pita. Ljeto, međutim, može donijeti i puno izazova za našu kosu.

Image
Moderna verzija popularnog 'shaga'

'Vučji rez' - kombinacija fudbalerke i dugih pramenova na putu je da postane ljetna 'it' frizura

Ljetne vrućine mogu oštetiti naše vlasi, a vlasište može postati masnije, a ne smijemo zaboraviti da kosa jako loše reagira kada dođe u kontakt s klorom. No, sve te stvari mogu se ipak spriječiti ili svakako umanjiti negativan učinak kako bismo i na početku jeseni imale lijepu i zdravu kosu.

Zaštita kose

Ako znamo da ćemo ovo ljeto provesti na suncu dobro bi bilo koristiti preparate za ovo godišnje doba. Redovito nanošenje regeneratora koji sadrži SPF zaštitu ili pokrivanje vlasišta šeširom odlični su načini za zaštitu kose. Također, bi bilo dobro, koliko god je moguće, smanjiti boravak na suncu (može biti izazovno, ali kosa će biti zahvalna).

shimmer fallback

Ograničiti štetu od klora

Jesi li znala da se na plavoj kosi može pojaviti zelena nijansa zbog prevelike izloženosti kloru? Nažalost, to je moguće. Ključ za izbjegavanje oštećenja kose zbog klora je priprema kose prije kupanja. Budući da suha kosa djeluje poput spužve, prije plivanja kosu možemo namočiti tekućom vodom kako bi upila manje količine klora. Nakon plivanja, ispiranje kose s tekućom vodom trebalo bi biti obavezno.

Tretmani keratinom

Prečesto nakon ljeta vidimo obojenu kosu koja je uništena od slane vode i izlaganja suncu. To je zato što boja oksidira zbog topline i sunca te kosa postaje suha. Tretmani keratinom mogu pomoći kod revitaliziranja kose, daju joj dodatnu hranu i vraćaju u život. Također postoje i prirodne maske koje možemo stavljati tijekom ljetnih dana.

shimmer fallback

Veći unos vode

Znamo da je važno da tijekom cijele godine unosimo dovoljnu količinu vode. No, ne samo da je ona neophodna za tijelo i um, već je izuzetno važna i za kosu. Tako ćemo hidratizirati kosu i vlasište, a za zdravu kosu izuzetno je važno da imamo i uravnoteženu prehranu. Ljeto je idealno vrijeme za zdravlje jer postoji puno svježeg voća i povrća, samo je važno staviti na tanjur prave namirnice.

Izbjegavati često pranje kose

Čestim pranjem skidaju se prirodna ulja, a to opet potiče dodatnu proizvodnju ulja i onda češće peremo kosu. Kako bismo smanjili oštećenje, možemo odmah nakon plivanja isprati kosu tekućom vodom, ali bez dodatnog šamponiranja. Također je vrlo važno paziti i na kvalitetu šampona i regeneratora te ljeti koristiti nježnije i prirodnije varijante.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.