Par poteza škarama

Loše odrezane šiške mogu ti dodati godine, izbjegavaj ove pogreške

Dobra frizura zlata je vrijedna, kao i savršene šiške jer ti daju elegantan i mladolik izgled. U nastavku ti otkrivamo kako ih napraviti

pexels-lanyjade-mondou-12095202.jpg
Foto: Pexels

Frizure sa šiškama su u modi i po svemu sudeći još ćemo ih dugo nositi. Kada su pravilno ošišane i stilizirane, šiške će tvom izgledu dati svježinu pa čak i dozu intrige i mističnosti, no ako imaš šiške koje su loše ošišane ili ne odgovaraju tvome licu mogle bi te postarati, odnosno napraviti više štete, nego koristi.

Image
Za trendi jesenski look

'Blunt' bob je svestrana frizura koju vole zvijezde, a nosit ćemo je i ove jeseni

Image

U nastavku ti otkrivamo pogreške koje bi trebala izbjeći ako želiš imati savršene šiške i izgledati atraktivno i mladoliko. Pročitaj što o šiškama imaju reći stručnjaci za kosu - stilisti i frizeri.

'Curtain bangs'

Za ovu vrstu šišaka uvriježio se engleski naziv, no u slobodnom prijevodu to bi bile 'zavjesa' šiške jer podsjećaju izgledom na zavjesu na prozoru koja je razmaknuta na način da je s obje strane prozora po sredini zakačena.

"Ove šiške duže su sa strane, potpuno otkrivaju čelo (uključujući i bore) te privlače pozornost na područje iznad i između obrva", kaže Lisa Abbey, profesionalna frizerka više od 35 godina, za portal Msn. "To je dobra ideja kada si mlađa, no kada bore postanu vidljive, vjerojatno ih ne želiš dodatno naglašavati", upozorava Abby. Umjesto njih preporučuje šiške koje uokviruju lice ili su počešljane na stranu jer će ovakve šiške naglasiti jagodice i oči, umjesto sredine čela.

Tupi bob sa šiškama

Ova frizura je klasik, a odličan je izbor želiš li dodati dozu dramatičnosti svome izgledu. No, pokušavaš li postići svježiji look, tupi bob možda nije pravi izbor. “Tupi bob sa šiškama može izgledati manje mladenački jer će ravne linije licu dati oštar izgled i 'uglove' te ga postarati", objašnjava Krysta Biancone.. “Alternativna frizura koja izgleda svježije i mladenačkije je valoviti/kovrčavi dugi bob (ili 'lob') s dugim šiškama spuštenim sa strane. Ovaj stil ima mekše linije koje daju laskavi oblik licu, dok ga i dalje uokviruju na mladenački način”, kaže stilistica za kosu.

Prekratke šiške

Uvriježeno je mišljenje da kratka kosa pomlađuje pa se uvijek zrelijim ženama savjetuje šišati se na kratko. Duga kosa zaista može postarati, no prekratka kosa - uključujući i prekratke šiške - može izazvati potpuno isti efekt. "Prekratka frizura može izgledati preozbiljno poslati krivu poruku - da se previše trudiš izgledati mlađe. Stoga, radije se drži slobodnijeg stila i manje formalne frizure, srednje dužine”, savjetuje stilistica za kosu MeI am Anudipa za spomenuti portal.

Isto se odnosi i na šiške - koliko god ultrakratke šiške izgledale slatko, ako ne daju šarm tvom izgledu, bolje ih pusti da malo izrastu kako bi ti uokvirile lice", kaže Anudipa.

Neredovit odlazak frizeru i pretamna nijansa

Frizura sa šiškama traži redoviti odlazak u frizerski salon, odnosno češći, no frizura koja ih nema. Dovoljno je deset minuta otprilike svaka dva tjedna, samo da ti frizer skrati i uredi šiške. Na taj način osvježit ćeš lice. Ako bojiš kosu, pripazi na nijansu šišaka. Kada ti je kosa tako blizu licu, kako su šiške, ako je pretamna, odnosno ne odgovara tvome tenu, izgledat ćeš umorno, iscrpljeno i starije. U konačnici, najbolje bi bilo da se posavjetuješ sa svojim frizerom o tome koje šiške najbolje odgovaraju tvome licu, ali i tvome životnom stilu. Šiške mogu izgledati apsolutno nevjerojatno i samo je bitno pravilno ih ošišati.