Razgovarale smo s tattoo majstoricama: Evo što savjetuju u njezi kože i kad je najbolje vrijeme za tetovažu

Jesi li znala da tattoo majstori svoje skice mogu uvježbavati crtajući po voću? Ili da presitne tetovaže vremenom mogu postati mutne i nejasne?

Razgovarale smo s tattoo majstoricama: Evo što savjetuju u njezi kože i kad je najbolje vrijeme za tetovažu

Može li tinta izazvati alergijske reakcije? Koliko tetovaža smije provoditi vremena na suncu? Jesu li tetovaže štetne? Sve su to pitanja s kojima se katkad susrećeš kada promišljaš o tetovaži, zato smo zbog tebe odlučile dati odgovore na sve što se sama možda ne usudiš pitati.

Tattoo majstori i tetoviranje sve su veći trend među mlađom, ali i 'odraslom' populacijom međutim, i dalje malo znamo o njima i tome što tetovirači misle kada su u pitanju njega i zaštita kože. Kreativan, vedar, na prvu vrlo zanimljiv posao (ili hobi) zahtjeva iznimno strpljenje i 'mirnu ruku'. Pa kako to postižu i u kojem trenutku su shvatili da će njihova karijera biti praćena oslikavanjem tijela? Saznaj u nastavku! 

U našem intervjuu s četiri tattoo majstorice saznale smo kako pripremiti tetovažu za plažu i kako ćeš najbolje sačuvati njezin intenzitet.

Toni Mazuranic Tattoo

shimmer fallback


Svoju prvu tetovažu, Toni je izradila na ruci, a najdraža joj se nalazi na kralježnici. 

"Radi se o nizu kockica po dužini kralježnice koje simboliziraju nekakvo ojačanje ili rast, nekakav 'core' od kako sam se ja vratila iz Amerike u Hrvatsku", opisuje Toni. 

Iako se tetoviranjem bavi oko godinu i pol', objašnjava da je tetoviranje uvijek cijenila kao umjetnost. Po struci slikarica, svoje skice vježbala je izvoditi na voću i umjetnoj koži. Uživa u tetoviranjima koji uključuju boju, a za svoj stil se još nije opredijelila.

Klijenti joj, tvrdi Toni, stalno variraju, a kada je riječ o onima koji zahtijevaju mikro tetovaže dodaje: "s godinama se tinta razgrađuje u koži i dolazi do  tzv. 'zamagljenja' tetovaže, to nije print na papiru i to treba uzeti u obzir."

NJEGA KOŽE

Po njoj, najbolje vrijeme za tetoviranje mogu biti i hladniji i topliji mjeseci, za vrijeme toplijih mjeseci super je što tetovaža diše i dosta se obnavlja na zraku, iako su nepoželjni faktori sunce i znojenje.

S druge strane, zimi nemamo sunca međutim imamo slojeve odjeće zbog kojih je tetovaža konstantno prekrivena folijom. Kada je riječ o plaži, Toni preporučuje visoki faktor za sunčanje, a objašnjava da ne treba zaboraviti ni uobičajenu njegu.


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallbackshimmer fallback

Bo Madeimoiselle

shimmer fallback


Tattoo majstorica Bo, čiji je umjetnički dodatak imenu Mademoiselle, oslikavanjem tijela bavi se već tri godine. Prije toga bila je body piercer, a na nagovor prijatelja okušala se u tetoviranju. Svoju prvu tetovažu je prekrila, a nakon 20te tetovaže prestala je brojati koliko ih ima na tijelu. Ipak, posljednja tetovaža su joj portreti majke, oca i brata, a po iskustvu boli najdraža joj je na trbuhu. Strast prema tetoviranju ima još od srednje škole, a kroz svoj lifestyle shvatila je da istinski uživa u tome. 

"Jednostavno, tetoviranje je ljubav prema takvom načinu života, ne mislim da je to posao", dodaje Bo.

Bo obožava raditi tetovaže u boji, a to može biti, kako i sama tvrdi, 'traditional', 'neotraditional' i 'watercolor'. 

"U posljednje vrijeme radim jako puno watercolor tetovaža i najviše mi se sviđa taj tip tetovaža. Volim što mi se tu dogodi nekakva sloboda", ističe Bo.

Osim watercolora, nerijetko tetovira 'ornamental', a upozorava kako jako velike slike s puno detalja na jako maloj površini tijela mogu izgledati loše i zamagljeno. 

"Fizički su neizvedive", završava.

NJEGA KOŽE


Bo tvrdi kako je prije izlaganja suncu najbolji visoki zaštitni dječji 50+ faktor. Isto, preporučuje i obilnu njegu nakon tuširanja, a nakon izrade tetovaže ne preporučuje minimalno dva tjedna odlazak u mora, jezera, na bazene...

"50 posto je ono što ćemo napraviti mi tattoo artisti, a 50 posto je njega klijenata tako da se definitivno ljubitelji tetovaža trebaju pridržavati smjernica koje im dajemo", zaključuje.
shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback

Darja Blyumish (Polar Tulip)

shimmer fallback

Darja se profesionalno tetoviranjem bavi nešto više od tri godine, a svoju prvu tetovažu napravila je potpuno nepromišljeno. Od malih nogu, kaže, privlačile su ju tetovaže, a najdraži hobi uvijek joj je bio crtanje. Nakon što se odlučila više informirati o tetovažama počela je izrađivati skice koje su na kraju rezultirale tome da postane naučnica u jednom Zagrebačkom tattoo salonu.

Od stilova najdraži joj je 'neotraditional', ali tvrdi, voli tetovirati i ostale.

Od nje najviše traže tetoviranje malih tetovaža, jednostavnih natpisa i simbola. 

"Što se motiva tiče, samo je mašta klijenta granica", dodaje.

NJEGA KOŽE

Darja za sebe kaže kako izbjegava sunce, svojim klijentima preporučuje zaštitu, a dodaje kako svi trebaju znati voljeti vlastitu kožu. Kada je riječ o najboljem vremenu za tetoviranje, po njoj nema pravila.

"Najbolje vrijeme za tetoviranje je kad vam sine ideja za tetovažu, a ne planirate se kupati u moru idućih nekoliko dana", zaključuje.


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback

Imaginarium Maya

shimmer fallback


Maja se tetoviranjem bavi već 10 godina, a tetovaža ima toliko da joj se teško odlučiti koja joj je najdraža. Tvrdi, svaka ima svoj povod ili joj je posvećen period života. 

"Možda mi je ipak od svih malo draža tetovaža koja prikazuje moje ljubimce", dodaje neodlučno Maja.

Strast za tetoviranjem razvila je kao dio alternativne scene, obožava ilustracije, a tetovaže su njen način izražavanja i 'bunta'. Sviđaju joj se različiti stilovi, a najviše teži realizmu, apstrakciji, 'watercoloru' i 'ornamental' stilovima.

Za svoje klijente kaže kako su izuzetno kreativni, ali da rijetko biraju iste motive. 

"Svaki put dobijem nekakav novi zahtjev, nerijetko i mene iznenade. Ipak, cvijeće je malo češći motiv. I jako lijepo izgleda i na ženama i muškarcima", objašnjava Maja.

NJEGA KOŽE

Maja kao i sve tattoo majstorice preporučuje visoki faktor za sunčanje i nije za intenzivno 'prženje na suncu'.

Tome dodaje i ne drago iskustvo: "Jednom prilikom tetovirala sam ženu u ranim tridesetim godinama koja je imala kožu 60-godišnjakinje, krhku, tanku, bez imalo elasticiteta, a sve zbog prekomjernog sunčanja u solariju i na suncu. Stoga, pametno s tim sunčanjima", zaključuje Maja.shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.