Preuzmi inicijativu: Sve što trebaš znati prije nego se odlučiš na šišanje kod kuće

Ako ne možeš odgoditi šišanje, ovi trikovi i metode pomoći će ti na putu do nove frizure

Preuzmi inicijativu: Sve što trebaš znati prije nego se odlučiš na šišanje kod kuće

Trenutna je situacija takva da šišanje u salonu jednostavno nije moguće - zbog pandemije koronavirusa, državne i lokalne vlasti privremeno su zatvorile sve što nije neophodno za život, pa tako i frizerske salone. Koliko će njihova vrata ostati zatvorena zasad nam nije poznato, pa si brojne žene postavljaju pitanje - što učiniti ako su im šiške predugačke, vrhovi popucali, a kosa vapi za šišanjem?

Kada prakticiraš društveno distanciranje i ostaješ u kući što je više moguće, naučiti kako ošišati vlastitu kosu može se činiti dobrim rješenjem, ili čak jedinim rješenjem. 

Image

Umjetni nokti i karantena – pitali smo profesionalku kako održavati manikuru kada ne možeš u salon

Ako stvari očajnički trebaš uzeti u svoje ruke, trebat će ti nekoliko zlatnih savjeta kako bi napravila što bolji posao.

Zapitaj se je li ti šišanje uopće potrebno

Postoji razlog zašto odlaziš u frizerski salon i platiš obučenog stručnjaka da ti napravi frizuru. Oni ne samo da imaju sav potreban set vještina koje će promijeniti izgled tvoje kose, već su opremljeni i određenim priborom i proizvodima koje možda nećeš imati kod kuće. Upravo zato brojni frizeri potiču svoje klijente da pričekaju što duže prije nego što ošišaju vlastitu kosu.


shimmer fallback

(Foto: Pexels)


Frizer Erickson Arrunategui sa sjedištem u New Yorku upozorava da nikako ne želiš završiti kao jedna od onih djevojaka iz raznih memeova koja je šiške ošišala točno uz rub kose. I njemu je trebalo cijelo jedno desetljeće da usavrši svoj stil i vještine, pa šišanje svakako nije nešto jednostavno, što možeš naučiti u nekoliko pokušaja.

Redovito šišanje vrhova nužno je, posebno za ljude s obojenom ili oštećenom kosom, a upravo ispucali vrhovi znak su da ti je potrebno šišanje.

"Ispucani vrhovi obično su znak da moraš ošišati kosu jer ne želite da se te vlasi nastave razdvajati i prouzrokuju nepovratno oštećenje pramenova kose", kaže Arrunategui za portal Allure. Dodaje da se ispucali vrhovi pojave tek tri do četiri mjeseca nakon šišanja, a ako si unatrag četiri mjeseca bila kod frizera, tvoja kosa vjerojatno još može čekati. 

Ako možeš odgoditi šišanje, uloži u tretmane koji će obnoviti tvoju kosu

Ako tvoja kosa može pričekati šišanje dok se saloni ponovno ne otvore, pravi proizvodi mogu ti pomoći u sprečavanju ispucalih vrhova. Na neke se druge načine možeš usredotočiti na zdravlje svoje kose - za oštećene vrhove i kao zaštitu od topline isprobaj jedan od različitih zaštitnih seruma za kosu.

shimmer fallback

(Foto: Pexels)


Osim što kosu hraniš maskama i serumima, rjeđe oblikovanje i bojanje kose može značajno produžiti vrijeme između šišanja. Ako ti šišanje i nije prijeko potrebno, nije loša ideja jednostavno prigrliti trenutni izgled tvoje kose - možda ti se i svidi što je malo dulja.

Ako se odlučiš na šišanje, potreban ti je odgovarajući pribor

Možda misliš da je u redu posegnuti za kuhinjskim škarama koje se nalaze u tvojoj ladici, ali rezanje kose s njima moglo bi biti katastrofa - kuhinjske škare nisu dovoljno oštre i tvojoj bi kosi mogle prouzročiti nepopravljivu štetu.

"Zbog tupih škara tvoji će vrhovi izgledati neuredno i isprano, a to nitko ne želi", smatra frizer Andrew Fitzsimons, koji savjetuje kupnju škarica za šišanje.


shimmer fallback

(Foto: Pexels)


"Razlog zbog kojeg frizeri koriste drugačije škarice u odnosu na one koje se nalaze u tvojoj ladici kod kuće je taj što im oštri, precizni noževi omogućuju da budu mnogo precizniji i olakšavaju dobivanje čistih linija i rubova", objašnjava Fitzsimons.

Frizerske škare možeš pronaći u brojnim internet trgovinama, a ako ne želiš naručivati, onda posegni za najoštrijim škarama koje imaš kod kuće - što su škare oštrije, to ćeš imati veću kontrolu.

Započni s čistom, suhom i stiliziranom kosom

Osim ako nemaš prirodne kovrče ili valove, tvoj frizer kosu vjerojatno navlaži prije nego ju krene šišati. Iako se može činiti dobrom idejom kopirati svoje uobičajeno iskustvo iz frizerskog salona i rezati kosu dok je mokra, Fitzsimons objašnjava zašto to baš i nije tako. 

"Vlažna kosa frizerima omogućava da budu mnogo precizniji u stvaranju čistih linija, ali također su i obučeni za to", kaže on.


shimmer fallback

(Foto: Pexels)


Ipak, najbolji način da ti frizura ispadne onako kako želiš je da započneš sa suhom kosom koja izgleda kao i bilo koji drugi dan. Pripazi da kosa bude čista i osušena ili onakva kakvu ju obično nosiš kako bi imala jasnu i realističnu viziju rezanja. To će ti pomoći da izbjegneš bilo kakva iznenađenja, poput toga koliko će kosa izgledati kraće kad se osuši.

Bez obzira šišaš li kosu dok je suha ili mokra, pranje kose šamponom i regeneratorom prije šišanja nužno je i kosa nikako ne smije biti masna i prljava.

Započni s malim rezovima

Sada nije vrijeme za eksperimentiranje s drastično novim frizurama. Što veći i drastičniji rez pokušaš postići kod kuće, to više riskiraš da dođe do velikog neuspjeha - kosu šišaj malo po malo i to je najsigurnije. Zapamti da uvijek možeš odrezati više, ali nije moguće vratiti kosu nakon što si ju previše odrezala.

Obrati pažnju na smjer kose i škara

Način na koji držiš dijelove kose i škare može uvelike utjecati na to koliko će šišanje kod kuće biti uspješno. Ako kosu prstima povučeš ravno prema gore, to je najlakši način da duljina kose bude ravnomjerna. Zatim postavi škare paralelno s kosom koja viri kroz prste i šišaj okomito, a ne vodoravno. Ova tehnika rezanja daje više difuzno oblikovanje vrhova kose.


shimmer fallback

(Foto: Pexels)


Vjerojatno si vidjela kako tvoj frizer ovu metodu koristi već puno puta, ali ako imaš poteškoća, postoji puno YouTube tutoriala koji pokazuju kako to učiniti - tutoriali mogu biti sjajan izvor smjernica za učenje kako odrezati vlastitu kosu, samo budi pažljiva i gledaj one tutoriale koje rade profesionalci.

Sa šiškama budi posebno pažljiva

Pokušaj rezanja novih šiški može biti siguran put prema žaljenju jer postoji velika vjerojatnost da ćeš negdje pogriješiti, ali šišanje postojećih šiški daleko je lakše. Kosu podijeli u trokut, a zatim iskoristi lukove obrva kao vodič za određivanje najudaljenijih rubova.

Kosu stavi u češalj, bez napetosti. Češalj koristi kao vodič za ravnu liniju, a zatim škarama reži prema gore. Bez obzira na to što radiš, budi strpljiva i kosu odreži u minimalnoj količini. U suprotnom, šiške bi mogle ispasti kraće nego što si planirala.


shimmer fallback

(Foto: Pexels)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.