Osam razloga zašto su tvoji nokti suhi i lomljivi i što učiniti

Prehrana, lak za nokte i gel za dezinfekciju samo su neki od razloga zašto imaš krhke nokte

Osam razloga zašto su tvoji nokti suhi i lomljivi i što učiniti

Tvoje ruke otkrivaju mnogo toga o tvom zdravlju, posebice tvoji nokti. Baš poput tvoje kože, i nokti mogu izgubiti vlagu i postati suhi, krhki i lomljivi i puno je toga što trebaš uzeti u obzir kako bi im ponovno udahnula život.

Nokti rastu iznutra, pa je ono što je najbitnije za rast noktiju ispod njihove kutikule i duboko u prstu. Manikura može biti kratkoročno rješenje, ali dugoročno rješenje trebala bi potražiti u nekim svojim navikama i bitno ih promijeniti. 

Image

Do dugih i zdravih noktiju uz nekoliko sastojaka


Ovo su neki od razloga zašto su tvoji nokti krhki i lomljivi, a evo i što bi trebala napraviti kako bi spriječila pucanje noktiju.

1. Grizeš nokte

Bilo da to radiš zbog koncentracije, nervoze ili iz dosade, griženje noktiju neće ih samo potaknuti da se lakše lome, nego može dovesti do raznih infekcija. Slina, koja je probavni enzim čiji je cilj razgraditi hranu, rastvara nokte i kožu kutikule, čineći ih slabima i lomljivima. Gljivice i bakterije tako će lakše doći do područja noktiju i uzrokovati infekcije. Kako bi to spriječila, neka ti nokti uvijek budu što kraći. A ako se pak ne možeš riješiti te navike, postoje lakovi za nokte s gorkim okusom, što će te spriječiti da ih grizeš.

shimmer fallback

(Foto: Unsplash)

2. Ne unosiš dovoljno željeza

Konkavni ili umorni nokti mogu biti uzrokovani niskom razinom željeza ili anemijom. Željezo pomaže u stvaranju hemoglobina, molekule koja pomaže dovesti kisik do tvojih noktiju, a bez željeza, nokti ti neće toliko brzo rasti. Najbolji način da to spriječiš je taj da u prehranu uključiš hranu bogatu željezom, poput govedine, špinata, graha i mahunarki, ostrige, pa čak i tamne čokolade.

3. Nedostaje ti vitamina B

Možda misliš da suplementi za ljepotu ne pomaži, ali postoje dokazi da je biotin, B vitamin, široko prihvaćen kao sredstvo za jačanje kose i noktiju. Ako ti se nokti ljušte na vrhovima ili su krhki, biotin bi mogao pomoći. Ako tvojoj prehrani nedostaju namirnice bogate biotinom - poput jaja, lososa, govedine, slatkog krumpira i badema, 2,5 mg suplementa biotina jednom dnevno može ti pomoći u smanjenju krhkosti noktiju. Imaj na umu da je potrebno nekoliko mjeseci kako bi vidjela rezultate i porazgovaraj sa svojim liječnikom prije nego što počinješ uzimati suplemente biotina.

shimmer fallback

(Foto: Unsplash)

4. Tipkanje po mobilnom telefonu šteti noktima

Ako po svom mobilnom telefonu tipkaš isključivo noktima, to ih uvelike može oštetiti, uzrokovati krhkost i lomljenje. Kako bi to spriječila, neka ti nokti budu kratki, a kada tipkaš - tipkaj jagodicama prstiju. 

5. Kremu za ruke nanosiš samo ujutro

Kremu za ruke trebala bi nanijeti svaki put nakon što opereš ruke. Voda isušuje tvoju kožu, pa tako i kutikule noktiju i same nokte, a to znači da će tvoji nokti biti podložniji pucanju. Kako bi to spriječila, pronađi kremu za ruke koja se brzo upija, a posebnu pažnju obrati njezi noktiju i kutikula. 

shimmer fallback

(Foto: Unsplash)

6. Koristiš previše gela za dezinfekciju

Baš kao što često pranje ruku može dovesti do pucanja noktiju, tako i prekomjerno korištenje gela za dezinfekciju može isušiti nokte i dovesti do pucanja, zahvaljujući velikoj koncentraciji alkohola koji se nalazi u njemu. Kako bi to spriječila, prebaci se na maramice za dezinfekciju, ili dezinficiraj sve osim područja oko noktiju, a to onda temeljito isperi vodom.

7. Lak ti predugo stoji na noktima

Lakovi za nokte sadrže sastojke koji tvoje nokte mogu jako isušiti i oslabiti ih, a efekt isušivanja ne prestaje ni onda kada se lak u potpunosti osuši. Pet dana nakon što si nalakirala nokte trebala bi skinuti lak, a zatim dati noktima nekoliko dana da se odmore od laka prije nego ih ponovno nalakiraš.

shimmer fallback

(Foto: Unsplash)

8. Aceton za uklanjanje laka nije ti dobar prijatelj

Aceton se često koristi za uklanjanje laka za nokte, ali ima i loše strane - zajedno s lakom, on uklanja u prirodna ulja koja se nalaze u tvojim noktima, čineći ih suhima i krhkima. Čak i ona sredstva za uklanjanje laka koja u sebi ne sadrže aceton mogu jako isušiti tvoje nokte. Zato je najbolji izbor sredstvo za uklanjanje laka bez acetona i s dodatnim uljima.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.