Njega kose

U kojoj mjeri sunce šteti našoj kosi i kako je zaštititi?

UV zrake mogu uzrokovati oksidativni stres na kosi, ostavljajući je krhkom, oštećenom i sklonom lomljenju. Evo kako zaštititi kosu od sunca

pexels-garon-piceli-852793.jpg
Foto: Pexels
Play logo

Sada kada nas sve više dolazi na ideju da svakodnevno nosimo SPF - čak i pod šminkom - zaštita našeg vlasišta i kose od sunca ne bi trebao biti neki apstraktni koncept. Zapravo, štetne UVA i UVB zrake koje mogu uzrokovati neke vrste raka kože i prerano starenje kože mogu utjecati i na kosu i vlasište.

Play logo
Image
Zaštita od sunca

Da ili ne: Djeluje li prošlogodišnja krema za sunčanje - i je li sigurna?

Prema studiji Sveučilišta São Paulo o učincima sunčevog zračenja na kosu, prekomjerno izlaganje ultraljubičastim vidljivim i nevidljivim valnim duljinama može uzrokovati degradaciju proteina i promjene u boji, teksturi, ali i elastičnosti kose.

shimmer fallback

Uz objašnjenje dermatologinje - u nastavku provjeri što se događa tvojoj kosi na suncu, ali i kako je zaštititi od štetnih sunčevih zraka.

Što se događa tvojoj kosi na suncu?

"Jedini način da zadržite kosu zdravom je ako na vlasište gledate kao na produžetak svoje kože", objašnjava za Stylist dermatologinja Sharon Wong.

Play logo

"Proces starenja koji utječe na vaše lice također je važan za vlasište, jer ono može postati izloženo reaktivnim vrstama kisika zbog izlaganja UV zrakama."

Dermatologinja ističe da kosa zapravo ne gori na suncu, ali pretjerano izlaganje UVA i UVB zrakama rezultira oksidativnim stresom, koji uzrokuje strukturno oštećenje kose razgradnjom proteina, čineći kosu krhkom i sklonom lomljenju i ispucalim vrhovima. "UV zrake također izbjeljuju pigment/melanin koji kosi daje boju", dodaje.

shimmer fallback

Kako zaštititi kosu na suncu?

"Naravno, dlake na glavi štite kožu ispod, ali to nije dovoljno da vaše vlasište zaštiti od oštećenja od sunca", kaže dr. Wong.

Play logo

"Razdjeljak i kruna tjemena uobičajena su mjesta gdje može doći do oštećenja od sunca, pogotovo ako vam je kosa tanja." Možda se čini očitim, ali šeširi i marame će ti poslužiti kao primarna zaštita od oštećenja sunčevih zraka. Također bi trebala uzeti u obzir kreme za sunčanje za kosu.

"Odlučite se za zaštitna ulja za kosu protiv sunčevog zračenja, prozirne maglice za sunčanje i sprejeve za zaštitu od sunčevog zračenja, koji osim što štite, također i njeguju kosu te su jednostavne za korištenje."

Evo nekoliko prijedloga proizvoda koji će zaštititi kosu od sunca, a koji su dostupni na našem tržištu:

Play logo
shimmer fallback

Collistar zaštitno ulje za kosu protiv sunčevog zračenja, 120 kn

shimmer fallback

Bielenda prozirna magla za sunčanje, 49 kn

shimmer fallback

Kérastase zaštitna krema za kosu, 217 kn

Play logo

Na kraju krajeva, baš poput SPF-a za lice, dodavanje dodatnog sloja zbog predostrožnosti (sjedenje pod suncobranom ili nošenje šešira sa širokim obodom) može pomoći da se udvostruči izbjegavanje štetnih učinaka UV zračenja od sunca.

shimmer fallback

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.