Koja je savršena četka za vašu kosu?

Četke se danas izrađuju od različitih materijala – plastike, sintetike, veprove dlake, drva, a svaka od njih ima određene prednosti, te može riješiti određeni problem s kosom

Koja je savršena četka za vašu kosu?

Nije svaka četka za kosu jednaka, kao što nije niti svaki šampon, regenerator, maska za kosu... Osim što nisu svi iste kvalitete, nemaju niti svi istu namjenu, odnosno nisu svi za istu vrstu kose, vlasišta niti imaju istu funkciju. Zato nije niti čudo da frizeri u svojim salonima posjeduju različite tipove četka za različite namjene. No, zašto je toliko bitno koju četku koristite? Odgovor je vrlo jednostavan. Zato jer loša četka vam može uništiti zdravlje i ljepotu kose u vrlo kratkom roku.

Nemojte škrtariti prilikom kupovine dobre četke, jer osim što ćete uz njezinu pomoć održali kosu zdravom, ona će vam trajati godinama, kada se više nećete sjećati koliko ste ju platili. Na žalost, mnogo žena je spremno uložiti dosta novaca u preparate za kosu, ali nije spremno uložiti u samo jednu kvalitetnu četku za kosu.

Za početak, vrlo je važno da je četka koju koristite nježna za vaše vlasište, te kada počešljate kosu da ona izgleda ljepše, glađe, te na kraju krajeva i zdravije. Četke se danas izrađuju od različitih materijala – plastike, sintetike, veprove dlake, drva, a svaka od njih ima određene prednosti, te može riješiti određeni problem s kosom.

Jedno od osnovnih pravila korištenja četke je da ne smijete četkati mokru kosu, nego za to morate koristiti češalj sa širokim zupcima.

Prozračna (vent) četka

Image

Kako biste kod kuće mogli formirati kosu na sličan način kao i kod frizera, za to je najbolja vent četka, koja je izrađena od lagane plastike ili keramike. Ova vrsta četke vrlo je laka za rukovanje, te može zamijeniti široki češalj, a najbolji učinak daje na srednje debelim i debelim vlasima.

Vrlo je laka za čišćenje, a široki proredi između zubaca omogućuju vrlo lako uklanjanje otpale kose. Rupe koje se na njoj nalaze omogućuju slobodan protok zraka između vlasi, tako da ih nježno razdvaja i omogućuje lakše prirodno sušenje kose ili pak sušenje fenom. Vent četku najbolje je koristiti za završni korak u stiliziranju kose, kako biste naglasili određeni smjer kose. Osim toga, ova četka bi trebala biti savršena za naglašavanje teksture kose.


Lopatasta četka

Image

Radi se široj četki sa širokim zupcima koji su utaknuti u mekanu svilenkastu podlogu, dok se na vrhovima zubaca nalaze kapice načinjene od bambusa. Ova četka savršena je za otpetljavanje zamršene kose, jer je vrlo nježna. Njezina podloga, također, je vrlo nježna za kosu i samo vlasište. Ako imate prilike, nabavite četku koja je cijela izrađena od drveta, jer drvo prirodno zadržava toplinu, što skraćuje vrijeme sušenja kose, te smanjuje statički elektricitet na kosi.

Savjet: Ako vam je kosa jako zamršena, započnite ju češljati od vrhova prema korijenu.

Imajte, također, na umu da je ova vrsta četke najbolja za krhku i oštećenu kosu, a može se koristi i za češljanje tanke kose. Dobra za i za kosu srednje debljine, a s njom ćete kosu najbolje zagladiti, bez da dodajete volumen.


Velika okrugla četka

Image

Duga ravna kosa je čini se san svake žene, a za nju trebate veliku okruglu četku, jer vam ona omogućuje češljanje dugih pramenova kose. Najbolje je da potražite drvenu četku s kombinacijom veprove dlake i sintetike, jer će upravo dlake učiniti vašu kosu mekanom, sjajnom, a što je još vrlo važno, stimulirati će prokrvljenost skalpa.

Ako odaberete keramičku četku ona će vam ubrzati proces sušenja, koji je kod duge kose vrlo mukotrpan i dug, te će vaša kosa biti sjajna. Sa sušenjem pomoću četke započnite od korijena, tako da s četkom obuhvatite pramen kose, te započnete s potezanjem četke prema vrhovima. Za svaki pramen kose ponovite postupak tri puta. Ono što je zanimljivo je da okrugle četke su dobre za izradu uvojaka od kose, dok se isto mogu koristiti za ravnanje kose, te dodavanje volumena kod korijena kose.


Polukružna četka

Image


Ako želite kovrčave vrhove kose, onda vam treba ova polukružna četka, izrađena od čekinja divlje svinje, a koje omogućuju kosi sjaj i glatkoću. Vjerojatno nema žene kojoj se ne sviđa frizura s uvojcima na vrhovima. Sve što trebate je omotati vrhove kose oko ove četke i lagano sušiti tako dugo dok ne dobijete željeni efekt. Uvijek započnite kosom od ispod te završite s gornjim pramenovima. Ova četka vrlo je laka za rukovanje.  


Četka od veprove dlake

Image

Ako želite da vaša kosa ima što više volumena, najbolja opcija je ova vrsta četke. Vrlo je velika, ali neagresivna, izrađena je od veprove dlake, štiti krhku kosu i smanjuje statički elektricitet, te olakšava otpetljavanje zamršene kose. Savršena je za češljanje djece jer je vrlo nježna te se gubi osjećaj potezanja kose kada se raščešljava.


Za maksimalan efekt prilikom raščešljavanja uvijek češljajte kosu od vrhova prema korijenu. Kako biste pomoću nje dobili dodatan volumen kose, koristite ju prilikom sušenja s fenom. Korištenjem ove četke vaša kosa će izgledati zdravije, a savršena je i za gustu kosu. Ove četke stimuliraju cirkulaciju vlasišta, te ga čiste.

(vam)