Tigrove šare na koži

Strije - neželjene šare na koži koje uz nekoliko trikova možeš umanjiti

Gotovo da nema osobe koja nema strije, a najviše se javljaju u pubertetu i trudnoći

pexels-karolina-grabowska-8093129.jpg
Foto: Pexels

Ljeto je posebno izazovno vrijeme za sve one koji se nisu još zaljubili u svoje tijelo. Jedan od čestih izvorna nesigurnosti za žene su strije, iako ih gotovo svi na svijetu imamo. Ako i tebe muči problem strija, pronašle smo nekoliko trikova kako ih smanjiti.

Image
Idealno za njegu kože zimi

Za meku i glatku kožu, isprobaj ove nježne šećerne pilinge

Strije su zapravo ožiljci koji nastaju prebrzim razvlačenjem kože. Jednom kada se koža počinje naglo širiti, vezivno tkivo ne može pratiti tako brze promijene te dolazi do linearnog gubitka kolagenih vlakana. Na koži se očituju kao prugice koje mogu biti okomite ili vodoravne, a najčešće su paralelne.

Strije najčešće nastaju tijekom puberteta kada dijete počinje rasti pod utjecajem hormona rasta, ali i u trudnoći, posebno na grudima, bedrima, bokovima i trbuhu. Također se javlja i uslijed naglog porasta tjelesne težine i nekih zdravstvenih stanja poput problema s nadbubrežnom žlijezdom ili uzimanja kortikosteroida.

Iako se strije uglavnom javljaju kod žena, niti muškarci nisu pošteđeni, posebno oni koji se bave bodybuildingom. Kod muškaraca strije tako najviše nastaju na mjestima gdje su mišići koji naglo rastu, na primjer nadlaktica ili prsa.

Neovisno o spolu, strije su osim vanjskim utjecajima najviše uzrokovane genetikom. Osobe koje prirodno ne proizvodne mnogo kolagena puno će lakše dobiti strije nego one s rastezljivom kožom. Zato je prevencija uvijek bolji izbor od borbe s već nastalim strijama.

Kada tek nastanu, strije su obično crvene ili ljubičaste boje zbog mnoštva žilica koje kroz njih prolaze. S vremenom postaju sve svjetlije i naposljetku su za nijansu svjetlije od kože zbog nedostatka pigmenta. Problem kod strija je što se nikada ne mogu u potpunosti ukloniti, ali se određenim trikovima mogu smanjiti.

Prije nego što krenemo na trikove, važno je napomenuti da je prevencija nastanka strija puno jednostavnija od uklanjanja već postojećih. Kako bi tvoja koža što bolje podnijela naglo širenje, važno ju je njegovati hidratantnim kremama, ali i pravilnom prehranom bogatom vitaminom C.

Hidratiziraj ih

Baš kao i bilo koji drugi ožiljak na tijelu, strije treba njegovati kako bi što prije 'zarasle'. Njegujuće ulje bogato vitaminom A najbolji je izbor u otklanjanju crvenih, 'mladih' strija, a poslužit će i aloe vera gel. Jednom kada strije izgube crveno ljubičastu boju, možeš ih njegovati i kokosovim uljem.

Eksfolijacija je ključna

Kako bi se koža što lakaše obnovila potrebno je uklanjati mrtve stanice s površine. Za to možeš koristiti kemijski ili fizički piling. Za kemijski piling najbolje su AHA i BHA kiseline koje koristiš za njegu lica, dok fizički piling možeš pripremiti sama. Jednostavno nekoliko žlica šećera pomiješaj s kokosovim uljem dok ne dobiješ pastu kojom ćeš nježno trljati mjesto na kojem se nalaze strije.

Profesionalna pomoć

Ako strije ne uspiješ smanjiti sama, možda je vrijeme za stručnu pomoć. Kozmetički saloni nude razne tretmane za smanjenje strija, a najpoznatiji je tretman laserom. Laser toplinom oštećuje vezivno tkivo i ptiče ga na obnovu. Strije se počinju stezati i tako se čine manje, a iz njih izlazi i krv koja daje ljubičasto crvenu boju. Ostale terapije uključuju agresivnije oblike pilinga.

Promijeni svoj stav

Jednom kada naučiš voljeti svoje tijelo i prihvatiti ga onakvog kakvo je, manje će ti smetati i strije koje su normalni dio ljudskog života. Gotovo da nema osobe koja ih nema i nisu nešto čega se trebaš stidjeti. Jedan od najboljih stavova koje možeš zauzeti je da su to tvoje tigrove prugice koje samo pokazuju koliko si snažna. Nemoj da te nekoliko linija na tijelu zaustavi da uživaš u životu!