Play logo
Čarobno zlatno ulje

Počela je sezona ljekovitog smilja, a mi znamo kako ga najbolje iskoristiti

Priroda je odličan izvor sastojaka koji njeguju našu kožu i štite ju od starenja, a smilje je jedan od njih

profimedia-0138030898.jpg
Foto: www.profimedia.hr
Play logo

Mali žuti cvjetići smilja moćan su saveznik u borbi protiv starenja, ali i na putu do zdrave i njegovane kože. Danas ga možemo pronaći u brojnim preparatima za njegu kože, no jesi li znala da sa samo nekoliko sastojaka možeš sama stvoriti njegujuće ulje?

Play logo

Smilje je mala samonikla mediteranska biljka koja cvate tijekom lipnja, a najbolje vrijeme za berbu je upravo sredina lipnja. Tada u žute glavice cvjetova potpuno otvorene, a nisu previše isušene od djelovanja sunčevih zraka. Kroz stoljeća se smilje bralo i koristilo kao prirodni lijek za tegobe jetre, tretiranje astme te za ublažavanje migrena, no danas ga ipak najviše cijenimo kao zlatni sastojak u njezi kože.

Zahvaljujući jedinstvenom kemijskom sastavu, eterično ulje smilja je uz ružino ulje jedno je od najdragocjenijih u kozmetičkoj industriji. Odlično je za ublažavanje bora, otklanjanja tamnih mrlja, crvenila, ožiljaka te ostalih nepravilnosti na koži. U prodaji ga možemo pronaći u obliku čistog eteričnog ulja koje se dobiva destilacijom te macerata.

Play logo

Dok je eterično ulje dosta skupocjeno i možda nije isplativo koristiti ga čisto svaki dan, macerat je jednako koristan, no možemo ga kupiti po puno povoljnijoj cijeni. Osim što ga možemo kupiti, macerat možemo lako napraviti same. Prvo što trebaš napraviti je pronaći biljke smilja u prirodi. Važno je da se biljke ćeš koristiti ne nalaze blizu prometnih cesta te da prilikom branja ne zakoračiš na privatno polje jer je takav potez kažnjivi. Kako se radi o samonikloj biljci, moći ćeš ju lako pronaći u dalmatinskoj divljini.

Još jedna važna stvar koju nikako ne smiješ napraviti je ubrati cijelu biljku s korijenom jer u protivnom ona neće niknuti iduće sezone. U berbu ponesi oštar nožić kojim ćeš odrezati cvjetove svega nekoliko centimetara ispod cvata. Jednom kada imaš dovoljno cvjetova, evo kako ćeš pripremiti macerat.

Play logo

Cvjetove smilja dobro zgnječi u mužaru kako bi potaknula izvlačenje eteričnog ulja i prebaci u staklenu teglicu. Prelij ih maslinovim, bademovim ili nekim drugim hladno prešanim uljem koje je stabilno i dobro zatvori teglicu. Ostavi da macerat stoji na toplom i sjenovitom mjestu tri tjedna i zatim ga procijedi.

Ovako dobiveni macerat možeš nanositi direktno na kožu, najbolje prije spavanja ili nakon sunčanja. Osim lica, njime možeš njegovati cijelo tijelo. Nakon samo nekoliko dana korištenja koža će postati vidljivo čvršća i zdravija, a ti ćeš jedva čekati iduću sezonu da napraviš još jednu turu ovog čarobnog zlatnog ulja.

Play logo
Play logo