Isprobali smo metodu obrnutog pranja kose – oduševljeni smo!

Jeste li ikada pomislili da perete kosu na način da prvo stavite regenerator, a nakon toga šampon?

Isprobali smo metodu obrnutog pranja kose – oduševljeni smo!

Jeste li ikada čuli za obrnuti način pranja kose ili ga možda čak isprobali? Prema pisanju britanskog časopisa Daily Mail, savjetuje se pranje kose prvo s regeneratorom, a onda tek šamponom. Pitate se zašto? Naime, mnoge osobe u dovoljnoj mjeri ne ispiru regenerator za kosu, nego on ostaje na kosi, što smanjuje njezin prirodni volumen, uzrokuje izgled opuštenosti, težine, beživotnosti, sklonija je mašćenju, sljepljivanju…

S tim obrnutim načinom pranja kose, dakle prvo nanošenjem regeneratora, a onda standardnim pranjem šamponom, trebalo bi se izbjeći nedovoljno ispiranje regeneratora s kose, što bi trebalo rezultirati i dalje zdravom i sjajnom kosom, ali i prirodnim volumenom, bez dojma opuštenosti… Osim toga, moći ćete uštediti na proizvodima za volumen kose, za formiranje kose, protiv mašćenja i tako dalje.

Kako prati kosu?

Ako upotrebljavate preparate za kosu kao što su gel za kosu, lak, mineralni puder ili druge razne preparate za kosu, prije pranja kosu dobro raščešljajte. Također, vrlo je važno da dobro namočite kosu te isperete prvu prljavštinu i preparate iz kose. Nakon toga nanesite regenerator za kosu i ostavite ga da djeluje barem pet minuta ili koliko je već naznačeno na samom preparatu.

Nakon isteka vremena isperite regenerator iz kose koliko je moguće i nanesite šampon za kosu i normalno operite kosu. Naime, šampon bi trebao pomoći u ispiranju viška regeneratora. Šamponirajte kosu dvaput kao što inače činite. Na kraju pranja, kosu nježno obrišite ručnikom i osušite prirodno ili  sušilom za kosu.

Tuđa iskustva

Novinarka Daily maila Anna Pursglove na sebi je isprobala ovu metodu i iako je bila prilično skeptična na početku, nakon tjedan dana primjene ove metode bila je oduševljena konačnim rezultatom. Unatoč njezinim strahovima da će joj kosa biti previše zamršena i teško se raščešljavati, to nije bio slučaj. Lako se raščešljavala, sjajila se, imala je više volumena i nije joj se toliko mastila. Kosu je sušila sušilom za kosu, no nije na kosu stavljala nikakve druge preparate.

Vlastito iskustvo

No, kako ne bi sve ostalo samo na tvrdnjama strane novinarke, i ja, kao autorica teksta, odlučila sam isprobati ovu metodu, posebno jer za moju vrlo tanku i ne pretjerano gustu kosu do ramena, sklonu mašćenju, nikada dosta volumena.

Postupak je bio kao opisani, na raščešljanu i dobro namočenu kosu nanijela sam regenerator koji inače upotrebljavam (Keune – za svakodnevnu upotrebu). Nanijela sam ga u jednakoj količini kao i obično, u najvećoj mjeri na vrhove i ostavila nekoliko minuta da djeluje (čak i manje od pet minuta). Nakon toga isprala sam regenerator, ne previše temeljito, i nanijela šampon u standardnoj količini koju upotrebljavam (Ducray – za osjetljivo vlasište). Prvo šamponiranje bilo je pomalo neobično, jer se osjećala još velika količina regeneratora, pa pjene gotovo da nije niti bilo. Nakon toga isprala sam kosu i drugi put našamponirala. Šampon se super pjenio, pa sam temeljito oprala kosu i vlasište i isprala.

Višak vode obrisala sam ručnikom, bez pretjeranog trljanja. Mokra kosa izgledala je dosta zamršeno, mnogo više nego dok sam standardno prala kosu, šampon pa regenerator. No, na moje iznenađenje, kosa se vrlo lako raščešljavala širokim češljem. Već nakon samog češljanja, a prije sušenja, imala sam dojam kao da imam više kose. Nakon toga osušila sam kosu sušilom za kosu, bez dodavanja bilo kakvih preparata za kosu. I zaista, kosa je bila sjajna, mekana, imala je volumen i njezin dojam pod prstima bio je odličan. Kosu sam prala prije spavanja, a kada sam se ujutro probudila, kosa je i dalje imala volumen! Prije odlaska na posao poprskala sam samo malo laka za kosu (Taft – za volumen).  

Mogu reći da ću sigurno i dalje primjenjivati ovu tehniku. Možda ne baš svaki put, ali vrlo često!

Razmišljate li i vi o isprobavanju ove metode?

Foto: © somjring34 - fotolia