Dr. Vrčić objasnila nam je zašto svi pričaju o hijaluronskoj kiselini i kako se gubi

Dr. Tanja Vrčić, specijalist dermatovenerologije, objasnila nam je zašto je hijaluronska kiselina važna za kožu

thumbnail

Već godinama svuda oko nas uz riječi "starenje i "bore" čujemo "hijaluronska kiselina". Tretmani, kreme, serumi i sve što je vezano za kožu sadrži ovu kiselinu koja je dio našeg tijela. Kako bismo saznali zašto je važna odlučile smo razgovarati s liječnicom Tanjom Vrčić. Poslušajte u videu što kaže naša nova stručna suradnica ili pročitajte.

"Hijaluronska kiselina je danas vrlo popularan preparat za pomlađivanje naše kože. Inače je hijaluronska kiselina normalno prisutna u našem tijelu, u koži i nekim drugim tkivima. A 70 posto hijaluronske kiseline nalazi se u našoj koži i vrlo je važan njezin dio", kaže dr. Tanja Vrčić, specijalist dermatovenerologije, iz Poliklinike Hilarus te dodaje.

"Najvažnija funkcija hijaluronske kiseline je da na sebe veže vodu. Tako ona na sebe 'navlači' vodu i održava kožu hidratiziranom. S godinama se smanjuje količina hijaluronske kiseline, imamo smanjeni kapacitet za vezanje vode, pa koža postaje suha i dehidrirana. To znači pojavu suhih, sitnih bora, obješenost kože", dodaje. 

"Hijaluronska kiselina gubi se i prirodnim putem, ali može doći i do drugih oštećenja. Smanjuje se i pod utjecajem UVB zračenja, tako da pretjerano sunčanje može dovesti do negativnih učinaka i potiče dodatno starenje. Gubi se iz epiderme i dermisa pa mi onda djelujemo različitim tretmanima kako bismo ga nadomjestili", rekla je na kraju.

Image

Top 10 najboljih hijaluronskih seruma

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.