Dermatolozi preporučuju: 15 jednostavnih i korisnih savjeta za njegu kože lica

Kako bi koža bila lijepa i blistava potrebno ju je pravilno njegovati i zato ti donosimo popis najvažnijih stvari kojih se svaka žena treba pridržavati

Dermatolozi preporučuju: 15 jednostavnih i korisnih savjeta za njegu kože lica

Svi sanjamo o besprijekornoj, blistavoj koži, ali s novim proizvodima koji stalno dolaze i mnogim dostupnim savjetima o njezi kože na internetu, nije uvijek lako znati što je najbolje. Postoje osnove koje svi znamo - piti puno vode, dovoljno spavati i redovito čistiti lice, ali što je sa svim koracima između? Srećom, da bismo imali lijepu kožu ne moramo raditi neke čarobne postupke ili kupovati skupe kreme.

Image

Dermatologinja Vrčić objasnila nam je kako njegovati kožu kod kuće, ali i kako koristiti boostere i serume


Dermatolozi i vrhunski beauty stručnjaci sastavili su popis najboljih savjeta za njegu kože. Od toga kako pravilno izabrati  sredstvo za čišćenje kože do važnosti čišćenja četkica za šminkanje. U nastavku pročitaj što je važno za blistavu kožu i najbolje od svega što su savjeti toliko jednostavni da ih možeš početi koristiti odmah.

1. Koristi sredstva za čišćenje za svoj tip kože

"Salicilni gel ili benzoil peroksid odlični su za masnu kožu ili sklonu aknama", objašnjava dermatologinja Ava Shamban za Goodhousekeeping. "Za suhu i zrelu kožu dobra je glikolna kiselina ili mliječna sredstva za čišćenje. Za kožu sa smeđim mrljama ili melazmom dobra su sredstva s alfa hidroski kiselinom", dalje objašnjava liječnica.

2. Nemoj koristiti previše proizvoda
Liječnica dr. Julia Tzu kaže da ne smije u isto vrijeme nanositi više proizvoda za njegu kože. Koža može postati gruba što će rezultirati s pukotinama i začepljenim porama.

3. Hidratacija tijekom dana i noći
"Najbolje vrijeme za hidratizaciju je odmah ujutro nakon tuširanja i neposredno prije odlaska na spavanje", objasnila je dr. Janet Prystowsky te dodaje da treba izbjegavati teške mirise i paziti da krema bude dovoljno hidratantna i da ne izaziva iritacije.


via Giphy

4. Nemoj dirati lice

Dr. Tzu kaže kako ovo ne smijemo zaboraviti i da je vrlo važno. Kad diramo lice ne prenosimo samo bakterije nego se mogu stvoriti oštećenja na koži poput ožiljaka, povećanja broja bora, ali se isto tako mogu prenijeti gripa i drugi virusi.

5. Hidratizacija tijela iznutra i izvana
Svaki stručnjak naglašava važnost hidratizacije. Manjak vode znači manje kisika za tijelo, a samim tim dolazi do više oštećenja. Dermatologinja Mona Gohara predlaže da žene odaberu proizvode (sredstva za čišćenje, hidrataciju i protiv starenja) koji sadrže hidratantne formule. Naravno, nikako ne smijemo zaboraviti na onih osam čaša vode.
6. Izbjegavaj direktne izvore topline
To ne znači samo paziti na sunce, nego se odnosi i radijatore, klime ili kamine jer oni mogu izazvati pustoš na našoj koži. "To će izazvati upale i propadanje kolagena. Preporučujem udaljenost od barem deset metara", objašnjava dermatologinja Debbie Palmer. Dakle, kada se sljedeći put nađeš pokraj roštilja napravi korak natrag.via Giphy

7. Redoviti piling

"Dnevno gubimo 50 milijuna stanica kože, a bez ikakvog dodatnog čišćenja koža može izgledati sivo", kaže dr. Gohara. Da ne bismo imali takvu kožu potrebno je odabrati proizvode koji su pH neutralni jer se koža neće dodatno ljuštiti. Trebamo se brinuti i za druge dijelove tijela, a ne samo raditi piling lica.

8. Vitamini se stavljaju i na kožu
Uravnotežena prehrana je važna, ali vitamini se mogu na više načina dodavati na kožu. Postoje topički antioksidansi, a to su serumi i kreme koji sadrže sastojke koji njeguju kožu. Jedan od takvih primjera je i vitamin C. "Ovo zaista može pomoći kod oporavka kože od oštećenja od UV zračenja", kaže dr. Palmer. Nisi sigurna kako ih koristiti? Najbolje ga je odmah nanositi nakon čišćenja kože, tako da ga koža može što bolje upiti ili se može staviti prije kreme za sunčanje.
9. Pazi koje napitke konzumiraš
Iako je primamljivo ujutro prvo popiti kavu, postoje napitci koji su bolji za našu kožu, objasnila je stručnjakinja za njegu lica Joanna Vargas te dodala da je važan pravi izbor tekućine. "Svako jutro popij klorofil kako bi posvijetlila kožu, hidratizirala i dobila dovoljno kisika. Konzumiranje klorofila također pomaže kod smanjivanja nadutosti jer se stimulira limfni sustav, a to je opet dobro za celulit", objašnjava dalje.

Ako ne želiš piti klorofil, moguće ga je pronaći kao dodatak prehrani u drogerijama i trgovinama zdrave hrane. "Promijenit će tvoju kožu za samo nekoliko dana i pomoći će kod boljeg protoka kisika, ali i potaknuti limfnu drenažu, pa smanjiti podočnjake", kaže dalje.


via Giphy

10. Prehrana je važna

"Naša koža ima prirodnu barijeru za zadržavanje vlage, a za to su ključne omega-3 masne kiseline. Lanene sjemenke na salati ili s orasima pojačat će unos omega-3 masnih kiselina, čime će se povećati sposobnost kože da zadrži vlagu", savjetuje Joanna. Svakako treba imati prehranu koja sadrži malu količinu namirnica s visokim glikemijskim indeksom.

11. Redovito peri četkice za šminkanje i čišćenje lica

Za borbu protiv infekcije i začepljenih pora, dr. Prystowsky preporučuje pranje četkica za nanošenje pudera jednom tjedno. Četkice koje koristiš za područje oko očiju trebaju se prati dva puta mjesečno, a za sve ostale četkice jednom mjesečno je u redu. Dovoljno je staviti kap blagog šampona na dlan, zatim četkicu namočiti mlakom vodom. Zatim četkicu trljaj na dlanu, ali pazi da se ne smoče metalni dijelovi ili gdje ima ljepila. Isperi šampon i s ručnikom iscijedi vodu. Položi četkice, a vrhovi neka budu na rubu kako bi se lako osušili.
12. Kremu za sunčanje nanosi 365 dana
"Mnogi ljudi smatraju da se trebaju zaštititi samo tijekom sunčanih dana ili prilikom posjeta plaži", kaže dr. Palmer. "Ali istina je da moramo zaštititi svoju kožu čak i kada se vozimo u automobilu ili letimo u avionu", kaže dalje. Svakodnevno izlaganje UV zračenju doprinosi vidljivim znakovima starenja." Koja je krema za sunčanje najbolja? Odaberi kremu za zaštitu s visokim faktorom, SPF 30 ili veći i imaj na umu da se treba nanositi svaka dva sata.via Giphy

13. Zaštita od sunca više je od kreme

Govorimo o make up sa zaštitnim faktorom, sunčanim naočalama i šeširima sa širokim obodima. "Sprječavanje oštećenja od sunca milijun je puta bolje za vašu kožu nego liječenje nakon štete", kaže dr. Prystowsky.

14. Pojednostavi njegu kože
"Popularne proizvode i neobične sastojke zabavno je isprobati, a ponekad i djeluju dobro, ali obično nestaju s polica tako brzo kako se i pojavljuju", kaže dr. Prystowsky. Pronađi sredstvo za čišćenje i hidratantnu kremu za koju znaš da dobro djeluje na tvoju kožu i neka budu osnova njege kože. 15. Spavaj pametnije
Ne radi se samo o tome da spavamo osam sati, za kožu će također biti ako spavaš na svilenim jastučnicama. "Materijal je sklizak i pomoći će kod sprječavanja bora", kaže dermatologinja Jesleen Ahluwalia. "Svila je također bolja za kosu, pomoći će da se ne lomi i zapetlja", dodaje.


via Giphy

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.