Dermatologinja Vrčić objasnila nam je kako njegovati kožu kod kuće, ali i kako koristiti boostere i serume

Svi znamo da je pravilna njega kože prvi korak do ljepote i zdravlja, ali kako ne bismo radili pogrešne korake u tom procesu razgovarali smo s liječnicom Tanjom Vrčić, specijalistom dermatovenerologije

Dermatologinja Vrčić objasnila nam je kako njegovati kožu kod kuće, ali i kako koristiti boostere i serume

Živimo u vrijeme pandemije i trenutno najviše koristimo dezinficijense za zaštitu zdravlja. Vrijeme provodimo kod kuće i čini nam se da nema potrebe za dodatnu njegu kože lica jer se ne šminkamo. Međutim, dezinficijensi i suhi zrak također mogu ostaviti posljedice na našoj koži. Kako bismo riješili neke nedoumice, razgovarali smo s liječnicom Tanjom Vrčić iz Poliklinike Hilarus. Postavili smo joj pitanja vezana za dezinficijense i posebno njegu ruku, ali naravno kada razgovaramo sa stručnjakinjom koja zna kako najlakše imati lijepu i njegovanu kožu nismo mogli ni zaobići pitanja o boosterima i serumima, te smo otkrili kako ih pravilno koristiti i koji sastojci su najbolji. Na koji način pravilno njegovati kožu ruku i tijela kada smo stalno u zatvorenim prostorima i često koristimo dezinficijense? 


Već neko vrijeme živimo u neobičnim uvjetima i određenim oblicima izolacije u zatvorenim prostorima koji zbog suhoće zraka, topline ili prašine mogu nepovoljno utjecati na našu kožu. Koža postaje suha, ponekad pokazuje znakove sitnog ljuštenja uz subjektivni osjećaj zatezanja, svrbeži i pečenja. Osobito je ugrožena koža na rukama jer u posljednjih 50 dana, sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije o načinima prevencije infekcije virusom COVID -19, kožu ruku izuzetno puno puta tijekom dana peremo i time ju izlažemo utjecaju vode, sapuna i dezinficijensa. Zbog toga koža postaje suha, osjetljiva, crvena, ponekad bolna i imamo osjećaj da ju nikako ne možemo dovoljno "nahraniti". Takvo stanje može dovesti i do  upalnih procesa i ozbiljnijih problema s kožom. U takvim uvjetima kožu ruku je potrebno stalno (više puta nego što smo oprali ili dezinficirali ruke) mazati masnim i hranjivim preparatima. 


Dobro je ponekad napraviti i okluziju, a to znači da nakon nanošenja obilne količine preparata, na ruke staviti latex ili PVC rukavice te tako izdržimo neko vrijeme (barem 1-2 sata). Na taj način ćemo višestruko ubrzati i pojačati učinak preparata na kožu.Što se tiče kože tijela, trebamo je njegovati na način da ju ne isušujemo dodatno jakim sapunima i vrućom vodom prilikom kupanja. Dakle, potrebno je kupati se u ne prevrućoj vodi, po mogućnosti sa synedtima (blagi "sapuni bez sapuna") ili uljnim kupkama. Nakon kupanja kožu ne trljati i iritirati grubim ručnicima i unutar tri minute na tijelo namazati preparate za njegu.

Image

Dr. Vrčić objasnila nam je zašto svi pričaju o hijaluronskoj kiselini i kako se gubi


Image


(Foto: Goran Horvatinec)


Što trebaju sadržavati kreme za lice i tijelo koje koristimo?


U tretiranju suhe kože potrebno je koristiti preparate koji sadrže tzv. humektante – to su tvari koji privlače, upijaju i zadržavaju vodu u koži, a u tu skupinu spadaju preparati s urejom i glicerolom, a osim toga i preparate s lipidima.

Trebamo li kožu lica i dalje redovito čistiti različitim proizvodima iako većina žena trenutno ne koristi šminku?


Kožu lica svakodnevno i dalje treba čistiti od nečistoća i to blagim preparatima koji ne isušuju i preparatima za osjetljivu kožu.

Piling se često spominje kao pomagač u njezi koži. Koliko često treba raditi piling?


Mehanički piling lica i tijela dobro je raditi jednom tjedno. Preparati za piling lica moraju biti puno nježniji od preparata koji se koriste za tijelo. Odmah nakon učinjenog pilinga kožu lica i tijela potrebno je umiriti nekom hranjivom kremom.

Često se spominje da njezi kože treba dodati i različite serume. Ponuda na tržištu je velika. Kako koristiti različite boostere i serume i kojim redom ih treba stavljati na kožu?


Kožu lica je poželjno tretirati hijaluronskim boosterima i vitaminom C kao tvarima koje usporavaju starenje kože koje može biti pojačano u uvjetima kada nam je koža suha više nego uobičajeno. Hijaluronske boostere možemo aplicirati više puta na dan jer oni izvrsno hidratiziraju kožu i s njima ne možemo "pretjerati".


Vitamin C u serumu bi trebalo nanijeti na kožu ujutro i to kao prvi preparat, na očišćenu kožu, prije ostalih preparata kojima ćemo namazati lice. Vitamin C je glavni antioksidans koji štiti kožu od negativnih utjecaja izlaganja suncu, sudjeluje u sintezi kolagena i smanjuje mogućnost nastanka hiperpigmentacija. Potrebno je paziti da se radi o provjerenim i stabilnim preparatima vitamina C u visokoj  (10-20%), ali izbalansiranoj koncentraciji. Takvi preparati aplicirani na kožu ujutro zadržavaju svoje zaštitno djelovanje tijekom cijelog dana jer se inkorporiraju u kožu i ne uklanjaju se vodom ili trljanjem.


Za njegu je potrebno koristiti neku "bogatu" hranjivu kremu i svakako, kao neizostavni dio rutine prije izlaska iz kuće, na lice aplicirati preparat s visokim faktorom zaštite od UV zračenja.


Možda će te zanimati

Image
UMJESTO SMEĐE I SIVE

Unesi malo boje: Najljepši ljubičasti komadi za razigrane kombinacije

Image
OBRVE SU OKVIR LICA

Dovoljno je samo nekoliko koraka do savršenih obrva i naglašenih očiju