Crveni ruž je simbol ženskog otpora i borbe, a ovo su omiljene nijanse žena diljem svijeta

Jesi li znala da je početkom 20. stoljeća crveni ruž postao zaštitni znak sufražetkinja i borbe za ženska prava? Nauči nešto novo o omiljenom makeup komadu, ali i pronađi svoju novu najdražu nijansu

Crveni ruž je simbol ženskog otpora i borbe, a ovo su omiljene nijanse žena diljem svijeta

Crveni ruž najsvestraniji je kozmetički proizvod i može nam u trenu podići ne samo raspoloženje nego i svaki outfit. Možda ga koristiš često, ali znaš li koja je njegova prava simbolika?   

Image

S ovim postojanim ruževima za usne možeš bezbrižno cijeli dan jesti, piti, ali i ljubiti


Početkom 20. stoljeća crveni ruž postao je simbol ženske snage i bio je vezan uz sufražetski pokret u kojem su se hrabre žene oduprle vladavini muškaraca i borile za pravo glasa. U to vrijeme je crvena boja bila u jednu ruku vrlo ženstvena, a istovremeno borbena i snažna. Žena s crvenim ružem na usnama se isticala i pokazivala svoju emancipaciju i slobodu što je u to doba bilo jako kontroverzno. Muškarci su ih pokušavali cenzurirati i osuđivali ih kao moralno upitne žene, ali na kraju su se ipak izborile za svoja, ali i prava koja imamo i danas. 


Kako su za vrijeme drugog svjetskog rata muškarci uglavnom odlazili u vojsku, sve je više žena počelo obavljati poslove koji su do tada bili rezervirani samo za muškarce. S vremenom su žene počele zarađivati same svoj novac i tako si mogle priuštiti kozmetiku koju su htjele. Glavni predmet koje su kupovale i dalje je bio crveni ruž koji je postao zaštitni znak snažne i neovisne žene.

Danas su vremena nešto drugačija i crveni ruž možemo nositi svakodnevno, bez predrasuda, ali je poruka iza njega i dalje ista. Koristimo ga kad se želimo osjećati snažno pa ga i mi same često stavimo bez posebne prilike, dok spremamo dom ili idemo u shopping. Iako ih ima beskonačno mnogo na tržištu, neki su se ipak izdvojili kao must have ruževi od kojih barem jedan moraš imati u svojoj kozmetičkoj torbici.

Koje su to bezvremenske nijanse crvenog ruža potraži u nastavku. 

MAC Ruby Woo, 150 kn

Dior Rouge 999, 245 kn

shimmer fallback

NYX Liquid Suede Kitten Heels, 45 kn

NARS Velvet Matte Dragon Girl, 175 kn

shimmer fallback

Fenty Beauty Stunna Uncensored, 160 kn

shimmer fallback

Maybelline Color Sensational Red Revival, 50 kn

Chanel Luminous Intense Pirate, 245 kn

Revlon Super Lustrous Fire & Ice, 115 kn

Gucci Baume a Levres René Pink, 270 kn

shimmer fallback

Charlotte Tilbury Matte Revolution Red Carpet Red, 150 kn

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.