Oku neugodan problem

Muče te 'jagoda noge'? Kako se riješiti ovih neprivlačnih crvenih točkica nakon depilacije

Kada prođeš rukom glatke su, ali kada baciš pogled izgledaju kao da je dijete uzelo bojicu i iscrtalo crvenie točkice po njima. Dobro nam je poznat ovaj 'fenomen točkastih nogu' nakon depilacije i brijanja i ne, nisi jedina koja se bori s famoznim 'jagoda nogama'

pexels-worldview-capture-1161730.jpg
Foto: Pexels

Pravo proljeće je sve bliže, a samim time i činjenica da ćemo odbaciti najlonke i čarape i uskočiti u haljinice, suknje ili čak trendi kratke hlače. Naravno za to želiš imati i savršeno glatke noge.

Image
Ljepota i tretmani

Brazilska depilacija: Sve što trebaš znati prije odlaska na depilaciju

No, što ako si jedna od onih koji se muči s crvenim točkicama po nogama. Naime, kada prođeš rukom glatke su, ali kada baciš pogled izgledaju kao da je dijete uzelo bojicu i iscrtalo milijun crvenih točkica po njima. Dobro nam je poznat ovaj 'fenomen točkastih nogu' nakon depilacije i brijanja i ne, nisi jedina koja se bori s famoznim 'jagoda nogama'.

Ako spadaš u kategoriju žena s jače izraženim dlačicama, dobro znaš o čemu govorimo i sigurno si se zapitala što uzrokuje to, oku neugodno stanje i kako ga se riješiti. Ne brini, rješenje postoji, zato zaviri u nastavak i saznaj što je fenomen 'jagoda nogu' i kako do neodoljive kože nakon depilacije

Problem 'jagoda nogu'

To su male tamne točkice koje se pojavljuju nakon depilacije i brijanja, a koje neodoljivo asociraju na vanjsku strukturu jagode. Ovo stanje uzrokuju folikuli depilirane ili obrijane dlake te povećane pore koje sadrže masnoće, bakterije i mrtve kože. Riječ je zapravo o upaljenom folikulu dlake- brijanje i depiliranje traumatizira kožu koja reagira tamnjenjem i upalnim procesom.

Što ih uzrokuje

Čest uzrok je bolest koja se naziva keratosis pilaris ili pureća koža, stanje koje najčešće pogađa područje pazuha, unutrašnje strane bedara, obraza i donjeg djela nogu. Prekomjerno lučenje keratina blokira folikule dlaka i nastaju male kvržice što dovodi do zadebljanja kože a koža se čini grubom i neravnog. Osim medicinskih stanja, razlog točkastih nogu mogu biti i stare, tupe britvice koje iritiraju kožu što stvara upalu folikula dlake.

Image
Foto: Pexels

Kako ih se riješiti?

Pripazi na stare britvice, češće ih mijenjaj kako bi što manje iritirala kožu. Prije svake depilacije napravi nježni piling nogu kako bi odstranila svu mrtvu kožu i otvorila pore što će omekšati dlačice i olakšati depilaciju. Obavezno koristi losion ili kremu na bazi salicilne kiseline jer će uspješno otopiti keratinske čepove bez dodatne iritacije tvoje kože. Omogući folikulima da dišu izbjegavajući usku odjeću, ako se problem s 'jagoda nogama ' i dalje ponavlja, razmisli o trajnom uklanjanju dlačica.

Image
Foto: Pexels