Ljepota i tretmani

Brazilska depilacija: Sve što trebaš znati prije odlaska na depilaciju

Mnoge žene vole brazilsku depilaciju, ali prije ovog kozmetičkog tretmana vrlo je važno smanjiti sve zdravstvene rizike

profimedia-0538409613.jpg
Foto: Profimedia.hr

Dlačice su neželjeni dio na ženskom tijelu jer borba koju žene vode protiv njih traje od starog Egipta i Rima, a za uklanjanje dlačica koriste se različitim sredstvima (britvice, vosak, šećerna pasta, laseri). Ova borba uključuje i skidanje dlačica na intimnom dijelu tijela, a može se napraviti na nekoliko načina. Bikini depilacija znači uklanjanje stidnih dlačica samo na vanjskim dijelovima bikini zone, dok brazilska depilacija znači da se dlačice uklanjaju na cijelom intimnom području. Ponekad žene ostave samo tanku crtu na pubičnoj kosti kao mali seksi ukras.

Image

Depilacija lica, da ili ne? Kako ti može pomoći, ali i na što trebaš paziti

Brazilska depilacija postala je popularna 80-ih godina prošlog stoljeća kada su u modu došli maleni bikini, a u sjevernu Ameriku stigla je desetljeće kasnije. Postala je popularna u njujorškim kozmetičkim salonima i dalje krenula u svijet. Iako je danas uobičajena i vrlo popularna zbog toga što se radi o intimnom dijelu tijela vrlo je važno biti oprezan. O čemu se točno radi možeš pročitati u nastavku:

Je li brazilska depilacija sigurna?

Brazilska depilacija ne povećava rizik od zdravstvenih problema, ali cijeli proces treba biti stručno napravljen. Dermatologinja Suzanne Gagnon kaže da u slučaju loše obavljene depilacije raste rizik od iritacija, upala i infekcija, ako je imunološki sustav slabiji čak može biti opasna. Dalje navodi da se problemi mogu pojaviti ako kozmetičarka ne zategne dovoljno kožu tijekom depilacije. "Koža na intimnom dijelu tijela je puno osjetljivija od drugih dijelova tijela i češće se pojavljuje znojenje i infekcije", objašnjava Gagnon za Besthealthmag.ca. Dalje navodi da se može pojaviti svrbež koji vodi do grebanja i upala, a zatim do infekcija. Ovo područje je osjetljivije na bakterije i gljivice, bez ili sa dlačica, pa je važno pravilno reagirati ako se pojavi neko od ovih stanja.

Image
Foto: Unsplash

Pouzdan kozmetički salon

Bez obzira o kojem se tretmanu radi vrlo je važno uvijek imati povjerenje u stručnost osoblja. "Kada brazilsku depilaciju izvodi kriva ili neiskusna osoba mogu se pojaviti opekline, oštećenja na koži i infekcije, a vrlo rijetko i spolno prenosive bolesti", objasnila je vlasnica kozmetičko salona Lisette Meuse-Manuel. Prema njezinim riječima, salon mora biti besprijekorno čist, kao i sredstva za depilaciju, ali kozmetičarka treba nositi rukavice. Vrlo je važno ne mijenjati salon, jednom kada žena stekne povjerenje u stručno osoblje vrlo je važno da mu ostane vjerna.

Image
Foto: Unsplash

Pravo vrijeme za depilaciju

Žensko tijelo vrlo je osjetljivo na hormone, a zbog toga se tijekom mjeseca mijenja osjetljivost na bol. "Važno izbjegavati brazilsku depilaciju tri dana prije mjesečnice jer je koža posebno osjetljiva tijekom tog perioda", objašnjava kozmetičarka Marta Camkiran za Goodhousekeeping. Također kako bi brazilska depilacija bila uspješna važno je da dlačice ne budu prekratke odnosno da ne budu kraće od pola centimetra.

Image
Foto: Unsplash

Tko treba izbjegavati brazilsku depilaciju?

Ova vrsta depilacije se ne preporučuje ženama s kožnim problemima poput ekcema ili psorijaze jer se stanje može pogoršati. Također žene s dijabetesom i sličnim zdravstvenim stanjima trebaju biti oprezne jer je njihov imunološki sustav oslabljen i mogu se lakše pojaviti infekcije. Trudnice bi također trebale izbjegavati brazilsku depilaciju, piše Besthealthmag.ca.

Image
Foto: Unsplash