8 najčešćih greški kod korištenja pegle za kosu

Nemojte oštećivati kosu neispravnim korištenjem pegle za kosu

8 najčešćih greški kod korištenja pegle za kosu

Ma, nema veze što vam je kosa još malo vlažna prije nego je krenete peglati... Koga brige koliki je pramen kose ili širina "pločica" na pegli... I kad već postoji najveća temperatura, znači da se na njoj i kosa najbrže pegla, pa treba koristiti upravo tu temperaturu, zar ne?

Korištenje pegle za kosu za neke od nas postala je sasvim uobičajena praksa. No iako se neke od nas smatraju stručnjakinjama za peglanje kose, to ne znači da mnoge žene čine puno grešaka i oštećuju svoju kosu.

Ovo je 8 najčešćih greški koje činimo kod korištenja pegle za kosu:

Peglate dok je kosa još vlažna

Iako postoje posebne pegle  za ravnanje vlažne kose, većina stručnjaka neće ih preporučiti. A još je veći "grijeh" korištenje obične pegle na kosi koja je mokra ili vlažna. Prije nego se uhvatite pegle potrebno je kosu do kraja osušiti, i pričekati barem pet minuta prije nego je krenete peglati. Vaša kosa mora biti 100 posto suha, inače ćete završiti s oštećenom kosom i naelektriziranom kosom ("žičicama").

Zaboravljate koristiti zaštitni sprej

Prije korištenja topline na kosi, kako biste je zaštitili potrebno je koristiti sredstva (sprej, serum, ulje...) koja su specijalno namijenjena zaštiti od topline. Bez toga kosa će se s vremenom jako oštetiti, a i kosa neće imati onaj zdravi sjaj koji svi želimo.

Peglu stavite na maksimalnu toplinu

Većina današnjih pegli za kosu ima gumb kojim možete podešavati toplinu pegle. Izbjegavajte peglu stavljati na maksimalnu moguću toplinu jer previše vrućine može oslabiti vlasi i dovesti do ispucanih vrhova i oštećene kose. Iako se vaša pegla može zagrijati na 230 ºC ne znači da s 200 ºC nećete jednako tako dobro ispeglati kosu. Ako imate oštećenu, obojenu ili veoma tanku kosu poželjna je još niža temperatura (180 ºC)

Nekoliko puta peglate jedan te isti pramen ili predugo držite

Nemojte isti pramen nekoliko puta izlagati tolikoj toplini. Svaki pramen što je više moguće izravnajte prije peglanja običnom četkom i zatim preko njega prijeđite peglom. Obavite to u jednom ravnomjernom, glatkom potezu. Nemojte se zaustavljati i nastavljati  jer bi vam se mogle vidjeti horizontalne linije na pramenu. Kod peglanja idite sporo, ali ne presporo – toliko da peglu držite na jednom mjestu više od nekoliko sekundi. Što dulje držite to više oštećujete kosu i izvlačite vlage iz vlasi – a nitko ne želi kosu suhu kao slama.

ImageKoristite predebele pramenove kose

Nemojte koristiti pramenove s previše kose jer se tako toplina pegle neće ravnomjerno rasporediti i dovoljno je ispeglati. S prevelikim pramenovima žene u pravilu to kompenziraju tako da onda dulje drže peglu na kosi – čime samo isušuju i oštećuju gornji sloj kose u pramenu.

Mislite da je veće bolje

S velikim i preširokim peglama, odnosno s peglom s preširokim pločama teže je doći što bliže korijenu vlasi, a upravo je to mjesto gdje su vlasi najkovrčavije. Odaberite peglu s keramičkim ili tourmaline pločama širine 2,5 cm.

Peglate potpuno ravno prema dolje

Umjesto peglanja potpuno ravno, paralelno s licem, peglu pokrećite u obliku slova C kako idete prema vrhovima kose.

Koristite nekvalitetne proizvode

Kod peglanja kose važno je imati kvalitetnu peglu, ali i kvalitetno sredstvo za zaštitu kose od topline. Kod odabira sredstva za zaštitu važno je, po mogućnosti, odabrati one koji ne sadrže alkohol. Evo nekoliko kvalitetnijih proizvoda (većina se može nabaviti ili u frizerskim salonima ili preko interneta): L'Oréal Paris Elnett Sleek Heat Protect Spray, L'Oreal profesional Thermo Milk, Toni&Guy Iron defence, Kerastase nectar thermique, Matrix Biolage Fortetherapie Thermo-Active Repair Gloss, John Frieda Frizz-Ease Thermal Protection Hair Serum,  Redken Spray Starch 15 Heat Memory Styler, CHI silk infusion, Sedu Anti-Frizz Polishing Treatment with Moroccan Argan Oil, Aveda Light Elements Smoothing Fluid, TreSemme Thermal Creations Heat Tamer Spray, Frederic Fekkai Coiff Defe UV Protectant.

Što se pegli tiče – ovdje u mnogo slučajeva vrijedi ona "kolko para tolko muzike" i vrijedi se investirati u kvalitetniju peglu koja će dulje trajati i manje oštećivati kosu. Nemojte odabrati najjeftiniju peglu na koju naiđete ili one koje imaju obične metalne ploče. Birajte one s pločama od keramike, tourmalina ili titana.
Koje su pegle među boljima? U većini dućana mogu se naći ove: Valera 100.01, Braun ES2, Remington S8590, Rowenta SF7870, Philips HP8361, Remington S9500.
Preko interneta možete naručiti ove zaista kvalitetne pegle: Ghd Iv Styler,  Sedu Ionic Ceramic Tourmaline Flat Iron, Conair Infiniti 1" Straightener, Vidal Sassoon VS182 Gold Series Professional High Heat Straightener, CHI Turbo Ceramic Flat Iron...


Foto: kirikiri / Foter.com / CC BY-NC-SA