Međunarodni dan svijesti o predoziranju

Nisu se izvukli: Ove svjetske face preminule su od predoziranja

Povodom Međunarodnog dana podizanja svijesti o predoziranju prisjetile smo se nekih od brojnih zvijezda koje su preminule upravo zbog ubojitih kombinacija lijekova ili droga

profimedia-0093963056.jpg
Foto: Profimedia.hr

Prije nešto više od 20 godina, 31. kolovoza 2001., u Melbourneu je započelo obilježavanje Međunarodnog dana podizanja svijesti o predoziranju koji ima za cilj progovoriti o tom problemu i smanjiti stigmu smrti povezanih s drogom.

Image

Sjajne glumačke zvijezde koje su nas prerano napustile

Da je zlouporaba droge, lijekova i opojnih sredstava i danas veliki problem, govore podaci prema kojima je samo u Europskoj uniji u posljednjih nekoliko godina umrlo više od 40 000 ljudi, a za neke od zemalja poput SAD-a, Rusije i Škotske, 2020. - godina lockdowna, bila je rekordna, upravo po broju smrti od predoziranja.

Predoziranje drogama tužna je stvarnost koja je, nažalost, uvijek prisutna. Zlouporaba lijekova protiv bolova i opijata složen je problem, a ni mnoge slavne osobe nisu uspjele izbjeći njegove tragične posljedice. Na današnji dan prisjetile smo se samo nekoliko zvijezda koje su nas prerano napustile upravo zbog predoziranja.

POGLEDAJ VIDEO: Što kad strahuješ od budućnosti?

Anna Nicole Smith

Televizijska ličnost i bivša Playboyjeva zečica, Anna Nicole Smith, umrla je 8. veljače 2007. u dobi od samo 39 godina, manje od pet mjeseci nakon što je izgubila 20-godišnjeg sina od predoziranja. Slavna Anna Nicole tog kobnog dana imala je želučanu gripu i temperaturu od 40 stupnjeva Celzijusa, te se protiv toga odlučila boriti koristeći kombinaciju različitih lijekova na recept - kloralhidrata, lorazepama i diazepama - umjesto odlaska k liječniku. Cijeli život borila se s depresijom i ovisnošću o lijekovima na recept, a posebnu pozornst medija privukla je kad se 1994. godine udala za bilijunaša J.H. Marshalla - koji je u to doba imao 89 godina.

Philip Seymour Hoffman

Kao vrlo cijenjen i kritički hvaljen glumac, kako na pozornici, tako i na velikom ekranu, Oskarovac Philip Seymour Hoffman kao da je živio životom koji je bio daleko od reflektora Hollywooda i svega što dolazi s njim. Stoga je bilo prilično šokantno kada je u svibnju 2013. godine priznao da je ponovno pao u pakao droge i lijekova na recept nakon čak 23 godine trijeznosti. Činilo se da je spreman za oporavak, no 2. veljače 2014. pronađen je mrtav u svom stanu u New Yorku s izvješćima u kojima se tvrdi da je igla pronađena pored njegovog 46-godišnjeg tijela. CNN je kasnije potvrdio da je veliki glumac i otac troje djece preminuo od predoziranja drogom.

Heath Ledger

Heath Ledger, najpoznatiji po ulogama u filmovima '10 razloga zašto te mrzim', 'Brokeback Mountain' i nezaboravnom 'Vitezu tame', umro je u svom stanu u New Yorku 22. siječnja 2008. od predoziranja lijekovima na recept, uključujući oksikodon, hidrokodon, diazepam, temazepam, alprazolam i doksilamin. Imao je samo 28 godina, a iza sebe je ostavio tada dvogodišnju kćer Matildu koju je dobio u vezi s glumicom Michelle Williams. Samo godinu dana kasnije, posthumno je dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu Jokera u 'Vitezu tame'.

Marilyn Monroe

Smrt glumice i možda najvećeg seks simbola svih vremena, i dan danas je obavijena velom tajne. Iako je tijekom godina bilo mnogo teorija zavjere, policija u Los Angelesu je u vrijeme smrti Marilyn Monroe zaključila da je legendarna zvijezda umrla u svom domu u Brentwoodu u Los Angelesu od prekomjerne doze sedativa, uključujući Nembutal i kloral hidrat. Umrla je 5. kolovoza 1962. u 36. godini života. Iako mnogi i danas smatraju da je ubijena, te da je predoziranje samo prikrivanje pravog razloga smrti, jedno je sigurno: Marilyn Monroe napustila nas je prerano, baš kao i druge zvijezde na ovom popisu.

Michael Jackson

Pjevač Michael Jackson godinama se javno borio sa zlouporabom opojnih droga, a preminuo je u 50. godini na svom imanju na Beverly Hillsu 25. lipnja 2009. godine, kao posljedica srčanog zastoja uzrokovanog predoziranjem propofolom i benzodiazepinom, koje je koristio kao pomoć pri spavanju. Drogu mu je davao dr. Conrad Murray, koji je u studenom 2011. osuđen za nenamjerno ubojstvo i osuđen na četiri godine zatvora.

Judy Garland

Legendarna pjevačica i glumica Judy Garland nije imala lako djetinjstvo, pratio ju je buran život obilježen skandalima, a tijekom svoje karijere vodila je javnu bitku sa zlouporabom opojnih droga. Umrla je u svom londonskom domu 22. lipnja 1969., a njezina tragična smrt službeno je nazvana "neopreznim predoziranjem" barbiturata. Imala je 47 godina, a iza sebe je ostavila troje djece.

Prince

Glazbena ikona Prince imao je 57 godina kada je 21. travnja 2016. pronađen bez svijesti u liftu u svojoj kući u Paisley Parku u Minnesoti. Liječnici su potvrdili da je Prince umro od slučajnog predoziranja drogom nakon što je uzeo ono što je vjerojatno mislio da je Vicodin. To je zapravo bilo krivotvoreno sredstvo protiv bolova prožeto sintetičkim opioidnim fentanilom. Prince, koji je bio poznat po svojim ekstravagantnim i atletskim nastupima, patio je od ovisnosti u godinama prije svoje smrti, a da stvari budu gore, glazbenik je bio u kontaktu s liječnikom koji je specijaliziran za liječenje ovisnosti i pokušavao mu je pomoći s njegovom ovisnošću o lijekovima protiv bolova.

Whitney Houston

Beživotno tijelo 48-godišnje pjevačice pronađeno je 11. veljače 2012. godine u hotelu Beverly Hilton. Pjevačica je pronađena u kadi, bez svijesti a iako su bila brojna nagađanja od čega je umrla, konačno izvješće sudske medicine potvrdilo je da je umrla od slučajnog utapljanja od posljedica kokaina i srčanih tegoba. Jedna od najpopularnijih pjevačica 80-ih i 90-ih godina proslavila se hitovima kao što su 'Saving All My Love For You' i 'I Wanna Dance with Somebody', a iako se njezina karijera strmoglavila tijekom 15-godišnjeg braka s pjevačem Bobbyjem Brownom, ispunjenim drogom i sukobima - zadnje odvikavanje prošla je u svibnju 2011. godine, a u danima prije smrti spremala se sudjelovati na dodjeli nagrada Grammy.

Jimi Hendrix

Legendarni roker i gitaristički genije, Jimi Hendrix, pridružio se klubu "27" kada je sa svojih 27 godina pronađen mrtav u hotelskoj sobi u Londonu. Umro je od asfiksije u Londonu dok je bio pod utjecajem barbiturata 18. rujna 1970. godine, a obdukcija je zaključila da je smrt Jima Hendrixa prouzročena gušenjem uslijed povraćanja crnog vina – istog koje je te noći popio sa svojom djevojkom. Ona je također priznala da je glazbenik tog dana uzeo devet Vesparaxa, propisanih pilula za spavanje.

Janis Joplin

Janis Joplin, rokerica hrapavog glasa i izuzetnog talenta, još je jedna od članica poznatog kluba '27'. Ona je sa svojih 27 godina iznenada umrla u hotelu Landmark Motor u zapadnom Hollywoodu od posljedica predoziranja heroinom 4. listopada 1970. godine, a pronaša ju je njezin tadašnji producent. Neprežaljena legenda blues rocka uvijek je govorila da će ljudi uništiti svoje danas budu li se brinuli što će biti sutra, pa je tako i sama živjela - konzumirajući velike količine alkohola i droge, u kombinaciji s poprilično neurednim načinom života.

Elvis Presley

Kralj rock'n'rolla umro je od srčanog udara u 42. godini, 16. kolovoza 1977. godine. Jedan jedini Elvis Presley pronađen je na podu kupaonice svog doma, a umro je nakon predoziranja mješavinom različitih lijekova, uključujući kodein, Valmid, quaaludes i Placidyl. Tadašnji mediji istaknuli su da je njegova smrt bila vrhunac višegodišnje zlouporabe lijekova protiv bolova koje mu je propisao liječnik, što je također donijelo različite zdravstvene probleme kasnije u životu, uključujući glaukom i bolesti crijeva.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.