Znate li kako očistiti škarpinu

Pripremajući škarpinu u pećnici, specijalitet kojem je teško odoljeti, uvijek se zapitamo kako očistiti škarpinu, jer čišćenje škarpine izgleda nemoguće

Znate li kako očistiti škarpinu

Škarpina je jedna od najcjenjenijih pripadnica oborite ribe. Osim što ju je teško očistiti, zbog bodlji koje se na njoj nalaze, kad se očisti škarpina, s obzirom na veliku glavu, zapravo ostane vrlo malo mesa.
Tijelo škarpine je krupno s velikom glavom i velikim ustima na vrhu, i morate se na vrijeme upoznati a time - kako očistiti škarpinu da biste se upustili u ovaj pothvat.

ImageKoža je puna bodlji koje nam mogu nanijeti veliku bol, pa čak i dovesti do trovanja, ako ne pazimo. Zbog toga prilikom čišćenja treba biti oprezan, a ako ste početnik čistite škarpinu u debljim rukavicama.
Škarpinu je dobro pripremiti po receptu u nastavku, ali prije toga krenite s čišćenjem, osim ako ste je kupili već očišćenu u ribarnici.

Nakon čišćenja treba ju nakapati limunovim sokom, pa ostaviti stajati oko pola sata. Zatim posoliti i popapriti. U vatrostalnu posudu staviti malo ulja, pripremljenu ribu i krumpir narezan na veće komade. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 C. U međuvremenu pripremite umak. U posudu staviti maslinovo ulje, vino, vodu, češnjak prerezan na pola, papar, lovorov list, ružmarin i Vegetu, pa sve malo prokuhati. Kada su riba i krumpir napola pečeni, preliti ih pripremljenim umakom i peći do kraja. 
Dakle, kada ste naučili kako očistiti škarpinu, priprema prema ovom receptu je jednostavna.